Jump to content

Pochwalony


Marecky
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich. Podglądałem ten portal  systematycznie od jakiegoś czasu i pewnie dalej byłbym anonimowym podglądaczem ale kiedy próbowałem ściągnąć sobie kalkulator okazało się, że muszę się zarejestrować.

To teraz może parę słów o sobie, mieszkam w Warszawie, samodzielnie warzę od wiosny, mam na koncie 7 warek. Były to różne wariacje pal ale, bo takie piwo lubię. Wcześniej zdarzało  mi się uwarzyć coś z kolegą ale niedawno dorobiłem się własnej piwnicy i poszedłem na swoje.  W ten weekend robię 8 i 9 warkę, już nie mogę się doczekać. Będzie to piwo miodowe dla mojej żony i mocno chmielona aipa dla mnie;)

Pozdrawiam wszystkich fanów chmielu :beer:

Marek

Link to comment
Share on other sites

Cześć, a jak będziesz robił miodowe? jest to gatunek na którym można się zawieść w domowych warunkach

Do słodów dodam płatki gryczane, zatrę na słodko. Miód gryczany dodam jak już brzeczka trochę ostygnie. Receptury nie mam dokładnej bo muszę to sobie jeszcze wszystko policzyć. Wiem, że nie jest to łatwe piwo bo się już raz kiedyś przejechałem.

Jak się uda to nie omieszkam podzielić się nabytym doświadczeniem.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co pamiętam to miód dodany na burzliwą dużo nie daje. Aromat w ogóle nie jest wyczuwalny, smak bardzo słabo. Prędzej próbowałbym dodawać miodu na refermentację albo spasteryzowałbym piwo i dopiero dodał miód.

Link to comment
Share on other sites

 

 

dodawać miodu na refermentację albo spasteryzowałbym piwo i dopiero dodał miód
na refermentacje to są śladowe ilości, jak piwo poddasz pasteryzacji to jak się ma nagazować ?

miód najlepiej gryczany, ja robiłem 3 razy, najlepsze efekty były jak dałem 1,7kg wielokwiatowego i 1,7kg gryczanego, dodałem na chmieleniu i od razu wyłączyłem grzanie, rozlałem w 4 wersjach bez dodatku słodzika i z 1,2 i 3 pastylkami i jedną butelkę z 4 która jak dla mnie nie pijalna, jedna słabo wyczuwalna, 2szt jakieś takie najbardziej miodowe bo delikatnie słodki i aromat, 3 za dużo, ale kobiety wypiły ze smakiem ;)

Link to comment
Share on other sites

 

dodawać miodu na refermentację albo spasteryzowałbym piwo i dopiero dodał miód
na refermentacje to są śladowe ilości, jak piwo poddasz pasteryzacji to jak się ma nagazować ?

miód najlepiej gryczany, ja robiłem 3 razy, najlepsze efekty były jak dałem 1,7kg wielokwiatowego i 1,7kg gryczanego, dodałem na chmieleniu i od razu wyłączyłem grzanie, rozlałem w 4 wersjach bez dodatku słodzika i z 1,2 i 3 pastylkami i jedną butelkę z 4 która jak dla mnie nie pijalna, jedna słabo wyczuwalna, 2szt jakieś takie najbardziej miodowe bo delikatnie słodki i aromat, 3 za dużo, ale kobiety wypiły ze smakiem ;)

 

Masz rację, zupełnie nie pomyślałem o tym, że piwo się nie nagazuje. Jeżeli udało Ci się zrobić miodowe piwo to gratulacje :> Mnie posty z tegoż forum na temat miodowego mnie zniechęciły :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.