Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

Tyż nie mam. Przelałem brzeczkę do wiadra, zacier do gara i abarot podgrzewanie na palniku... :tort:

 

Ale drugi raz się na to nie zapisuję.

w takim razie na warzenie rogena zapraszam do siebie - u mnie podgrzanie zacieru w kadzi filtracyjnej to włączenie 3 guzików i pójście po piwo żeby się nie nudzić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 59 ŻYTNIE

 

 

5 kg żytni

1,5 kg pilzneński Słowacja

1,5 kg monachijski

0,5 kg caramunich

0,5 kg pszeniczny

180 g carafa

chmiele:

lubelski szyszka 60 g- 60'

lubelski szyszka 30 g- 20'

 

mech opk. 15'

 

11:14 - zasyp- 52°C- 10'-->

11:32--> 62°C-- 30'

12:05-dekokt-->12:25- 100°C-->15'-->

12:40-->70-72°C- 40'- 13:20-->14:00-->75°C-->14:25 filtrowanie

 

17:40 60 g lubelski

18:20 30g lubelski

 

Wynik to 42 litry 15,5 °Blg podzieliłem na dwa fermentatory i zadałem gęstwą California lager.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 60 Grodziskie

 

3kg- pszeniczny samodzielnie wędzony na zimnym dębowym dymie

1kg- pszeniczny

1kg- pilzneński Słowacja

 

lubelski granulat

60g- 90 minut

40g- 30 minut

mech, opakowanie, w końcówce na 15 minut

 

20 litrów 40°C zasyp

39°C -->10'

50°C -->20'

66°C -->30'

73°C -->30'

77°C -->10'-->filtrowanie i wysładzanie do objętości 46l

 

Wynik to 40 litrów 9°Blg zadane gęstwą drożdży grodziskich.

 

Z ciekawości zmierzyłem, zużyłem 1,1kg gazu i 3,5 kWh. A jak to u Was wygląda?

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 61 kolesch

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

pszeniczny 1 kg

carapils 0.2 kg

 

marynka szyszka 40 g- 60 minut

lubelski szyszka 30 g- 20 minut

lubelski szyszka 15 g- 5 minut

mech 10 g 15 minut

 

52°C-->15'--> 64°C--> 40'--> 72°C--> 30'--> 78°C--> 10'

11:20--> 55°C 20 litrów zasyp

52°C--> 11:35--> 64°C 11:40--> 12:20-->72°C 12:32--> 13:00--> 78°C 13:15-->13:25

 

14:50--> marynka

15:30--> lubelski

15:45--> lubelski

 

zadane US 05

wynik to 43 litry 12,5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 62 PSZENICA

 

 

 

3 kg Monachijski I

5 kg Pszeniczny jasny

 

50 g Lubelski szyszka

5 g mech 15'

 

 

 

 

10:15- 25 l wody 38°C- zasyp

37°C--> 44°C-- 20'--> 66°C-- 70'

37°C-- 10:20--> 44°C-- 10:23-- 10:43-->66°C-- 10:58--12:08--> 78°C-- 12:24-- 12:34 wysładzanie

 

 

13:50-- 50g lubelski-- 15:20

 

Wynik to 43 litry 13 Blg, zadane wb06.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

63 Witek

 

pilzneński- 4,5 kg

monachijski typ 2- 0,5 kg

płatki owsiane- 1 kg

pszenica- 4 kg

 

 

skórka z czterech dużych pomarańczy i jednej cytryny

curakało- 10 g

kolendra- 20 g

kmin- 1g

przyprawy dodawane na 10'połowa i druga połowa na 3'

 

lubelski szyszka 16 g - 90'

magnum zleżały 10 g - 90'

 

10:00 zasyp słody--35-37°C-- 11:00-->11:10--50°C ----------->

10:30 kleik ziarno 66°C--11:00-->100°C--11:25-- 11:40---------->11:50--62°C-->68°C--12:00---->62°C--13:20-->13:35 --72°C-----13:55--13:54-->80°C--14:30--14:40 filtrowanie

 

wynik to 43 litry 13,5 Blg zadane gęstwą z kolońskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 64 ciemna pszenica

 

Składniki

 

0.06 kg Carafa Special I

0.50 kg Carahell

0.04 kg Palony jęczmien

2.60 kg Pilsner

3.60 kg Pszeniczny jasny

 

20.00 g Lubelski szyszka 30minut

30.00 g Lubelski szyszka 70minut

 

 

Notaki do receptury

 

11:05 ZASYP 25L 40°C-->45°C 11:15--11:25--> 53°C 11:30--11:40-->62°C 11:50--12:25--> 72°C 12:40--13:10--> 78°C 13:20-- 13:30-->filtrowanie

 

14:50-- 30 g lubelski szyszka

15:30-- 20 g lubelski szyszka

 

Wynik to 41 litrów 13 Blg, zadana gęstwa WB06

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 65 z początku lipca :D

Długi i mocny belg.

 

Receptura nie do otworzenia, piwo było warzone trzy dni z małą przerwą na weselisko :D

 

Wynik to 43 litry 17,5 blg. Dziś zlałem w jeden keg i butelki, zeszło do 3,5 Blg.

 

Robię mała przerwę w browarze, mam nadzieje że zanim zacznę warzyć nie zarośnie całkiem :D Nie było mnie dwa tygodnie a tu takie klocki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Z ciekawości zmierzyłem, zużyłem 1,1kg gazu i 3,5 kWh. A jak to u Was wygląda?

U mnie na 70-90l zużywam mniej więcej 22-25kWh prądu. Niby mam dobry pomiar, ale notatek z tego akurat nie robię więc piszę mniej więcej. Więcej idzie później w chłodni, ale powoli się będzie ochładzać więc i w chłodni zużycie spadnie.

 

A jeśli chodzi o porównanie.. to:

KALORYCZNOŚĆ GAZU PROPAN-BUTAN Medium Wartość opałowa

1 Kg Gazu płynnego 12,87 KWh

1 Kg Oleju opałowego 10,67 kWh

1 Kg Węgla kamiennego 5,83 kWh

1 Kg Koksu 7,22 kWh

1 Kg Miału węglowego 2,1-4,96 KWh

1 Kg Drewna 2,1-4,5 KWh

1m3 Gazu ziemnego 9,44 kWh

 

Gdzieś znalezione w sieci...

 

A więc zużyłeś ponad 17kWh w sumie w przeliczeniu na energię elektryczną.. a więc prądem wychodzi mniej, ale nie chce mi się przeliczać czy mniej to znaczy taniej.. nie wiem ile kosztuje gaz w butli. Oczywiście kwestia skali.. wieksza warka wtedy koszty np. nagrzewania sprzętu lepiej sie rozkładaja na 1 litr warki...

 

Ale gaz ziemny chyba jest jednak najtańszy... prąd pewnie najwygodniejszy.. pomijam szuflowanie węgla czy też miału... ;) no i rąbanie drewna oczywiście.. ;).

Edytowane przez henry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 66 wariacja nad kolońskim

 

pilzneński Słowacja- 8 kg

pszeniczny 1 kg

carapils 0.2 kg

monachijski 0,5 kg

 

taurus szyszka 60 g- 60 minut

lubelski szyszka 30 g- 30 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

mech 10 g 15 minut

 

42°C-->15'--> 65°C--> 50'--> 72°C--> 100'--> 78°C--> 10'

11:20--> 55°C 20 litrów zasyp

42°C--> 10:35--> 64°C 11:10--> 12:00-->72°C 12:05--> 13:45--> 78°C

 

16:50--> taurus

17:20--> lubelski

17:50--> lubelski

 

zadane US 05

wynik to 40 litry 16 Blg

 

Chyba mocno przesadziłem z taurusem :)

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 67 wariacja nad kolońskim- kontynuacja

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

pszeniczny- 1 kg

 

 

taurus szyszka 50 g- 60 minut

taurus szyszka 15 g- 30 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

mech 10 g 15 minut

 

10:35 zasyp 51°C- 10:50

-->65°C, 11:10-- 11:40

-->72°C, 11:50-- 12:20

-->78°C, 12:40-- 12:50

 

14:35--> taurus

15:05--> taurus

15:35--> lubelski

 

zadane US 05

wynik to 40 litrów i parę 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 68 wariacja nad kolońskim- kontynuacja

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

pszeniczny- 0,5 kg

monachijski Strzegom- 0,5 kg

 

 

taurus szyszka 40 g- 60 minut

lubelski szyszka 20 g- 30 minut

lubelski szyszka 30 g- 0 minut

mech 10 g 15 minut

 

9:00 zasyp

-->63°C, 9:10-- 10:10

-->72°C, 10:40-- 11:00

-->78°C, 11:07-- 11:20

 

12:50--> taurus

13:30--> lubelski

13:50--> lubelski

 

zadane US 05

wynik to 40 litrów i parę 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 69 wariacja nad kolońskim- kontynuacja

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

pszeniczny- 0,5 kg

monachijski Strzegom- 0,5 kg

 

 

taurus szyszka 30 g- 60 minut

lubelski szyszka 30 g- 30 minut

lubelski szyszka 30 g- 0 minut

mech 10 g 15 minut

 

10:30 zasyp 58°C -11:55

-->68°C, 12:00-- 12:30

-->72°C, 12:40-- 13:10

-->78°C, 13:15-- 13:30

 

 

 

zadane US 05

wynik to 40 litrów i parę ? Blg ( wyszła piana pod pokrywę, nie chciało mi się z nią walczyć)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 70 Rozruchowa

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

monachijski Strzegom- 1 kg

 

 

taurus szyszka 40 g- 70 minut

taurus szyszka 20 g- 40 minut

lubelski szyszka 40 g- 0 minut

mech 10 g 10 minut

 

10:00 zasyp 64°C -10:45

-->73°C, 11:00-- 12:25

-->78°C, 11:30-- 11:40

 

 

 

zadane W 34/70

wynik to 40 litrów i parę 12,5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 71

 

pilzneński Słowacja- 8 kg

carapils- 0,32 kg

 

 

taurus szyszka 40 g- 60 minut

taurus szyszka 20 g- 30 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

mech 10 g 15 minut

 

10:10 zasyp 64°C -10:45

-->72°C, 11:00-- 12:30

-->78°C, 11:35-- 11:45

 

 

 

zadane W 34/70

wynik to 40 litrów i parę 14 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 72

 

pilzneński Słowacja- 8 kg

 

 

 

taurus szyszka 30 g- 60 minut

taurus szyszka 20 g- 30 minut

lubelski szyszka 40 g- 0 minut

mech 10 g 15 minut

 

15:10 zasyp 62°C -15:40

-->72°C, 15:50-- 16:10

-->78°C,

 

 

 

zadane W 34/70

wynik to 40 litrów i parę 14 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 73 MOCNY KOZIOŁ

 

pilzneński Słowacja- 3 kg

monacijski Strzegom- 5 kg

 

chmielenie- 2,5 godziny

taurus szyszka 20 g- 60 minut

 

mech 10 g 15 minut

 

zasyp 52°C - 10'

-->67°C- 60'

-->78°C- 10'

 

 

 

zadane W 34/70

wynik to 24 litrów 20 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 74 KOZIOŁ zbynka

 

pilzneński Słowacja- 8 kg

monacijski - 4 kg

 

chmielenie- 2 godziny

taurus szyszka 40 g- 60 minut

lubelski szyszka 40 g- 20 minut

 

 

zasyp 67°C - 32 litry wody

59°C- 20'

-->63°C- 25' -- dekokt 12 litrów

-->72°C- 30'

-->78°C- 10'

 

 

zadane W 34/70

wynik to 40 litrów 20 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 75

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

zakwaszający- 0,25 kg

carahell- 0,4 kg

 

 

taurus szyszka 35 g- 60 minut

taurus szyszka 20 g- 30 minut

lubelski szyszka 40 g- 0 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp 70°C

-->64°C, 60'

-->72°C, 20'

-->78°C, 10'

 

 

 

zadane W 34/70

wynik to 40 litrów i parę 12 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 76

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

zakwaszający- 0,25 kg

carahell- 0,2 kg

monahijski- 0,5

 

 

taurus szyszka 35 g- 60 minut

taurus szyszka 20 g- 20 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp 70°C

-->64°C, 90'

-->72°C, 15'

-->78°C, 10'

 

 

 

zadane W 34/70

wynik to 40 litrów i parę 13 Blg

 

Przy okazji dnia spędzonego w browarze warki 71, 72 powędrowały do kegów z 2,5 Blg, warka 73 z 4,5 Blg, trafiła do butelek z 3,5 g fruktozy na 0,5l. A warkę 74 zlałem na cichą przy 5 Blg.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.