Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

Mała poprawka do wyniku 53 warki:

ekstrakt w obydwu bliźniaczych warkach na tym samym poziomie, 14 Blg, przesadziłem z objętością, dziś po bardziej bliskim przyjrzeniu się kegom, okazało się że w sumie mam coś w pobliżu 85 litrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 54 COŚ NA SZYBKO z dn. 26.03.2011

 

 

Słody;

pilzneński- 4 kg

monachijski- 0,5 kg

 

Chmiele;

taurus szyszka- 30 g - 60 minut

taurus szyszka- 10 g - 30 minut

lubelski grnulat- 20 g - 0 minut

 

Drożdże;

W 34/70

 

Zacieranie;

 

63°C- 35 minut

72°C- 45 minut

76°C- 10 minut, filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości około 26 l

 

 

 

Wynik;

24 litrów, prawie 14 Blg ;)

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 55 hola -hola z dn. 01.04.2011

 

 

Słody;

pilzneński- 16 kg

monachijski- 2kg

 

Chmiele;

taurus szyszka- 120 g - 60 minut

taurus szyszka- 40 g - 30 minut

lubelski grnulat- 100 g - 0 minut

 

Drożdże;

W 34/70

 

Zacieranie;

 

63°C- 35 minut

72°C- 45 minut

76°C- 10 minut, filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości około 150 l

 

 

 

Wynik;

140 litrów, 15 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 55 hola -hola z dn. 01.04.2011

 

 

Słody;

pilzneński- 16 kg

monachijski- 2kg

 

 

Wynik;

140 litrów, 15 Blg

he.. he.. 123% wydajności.. kondesacja jak czy co??... Prima Aprilis..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 55 relaksowa

 

0.20 kg *2 Carapils

0.50 kg *2 Monachijski I

8.00 kg *2 Pilzneński

 

25.00 g *2 Lubelski 0minut

20.00 g *2 taurus 30minut

35.00 g *2 taurus 60minut

 

 

 

 

9;00--> 25 l 67°C zasyp

 

63°C-->30' 9:05-->9:40

72°C-->30' 9:55-->10:25

75°C-->10' 10:30-->10:40

 

12:00-->taurus 35 g

12:30-->taurus 20g

13:00-->lubelski 25g

 

 

 

12:15 25l 68°C zasyp

 

63°C-->30' 12:15-->12:50

72°C-->30' 13:05-->13:30

75°C-->10' 13:40-->13:50

 

 

75°C-->10' 13:35-->13:45

 

15:35-->taurus 35g

16:05-->taurus 20g

16:35-->lubelski 25g

 

wynik 85l, 14 Blg z hakiem ;) nawet mocnym ;) 9,5 godziny ze studzeniem i "zadaniem gęstwy" w cudzysłów bo chłodną brzeczkę wlałem do fermentatorów z gęstwą po warce 53.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 56 podwójna

 

ostatni lager

 

2*0.50 kg Carapils

2*8.00 kg Pilzneński

 

2*20.00 g Lubelski 0'

2*20.00 g Lubelski 20'

2*40.00 g taurus 60'

 

 

 

 

7:50 30 litrów wody 67°C--> zasyp

 

63°C-->40' 7:50-->8:30

72°C-->10' 8:50-->9:00

75°C-->10' 9:08-->9:20

 

10:40 30 litrów wody 67°C-->zasyp

 

63°C-->40' 10:40-->11:20

72°C-->10' 11:35-->11:45

75°C-->10' 11:55-->12:05

 

 

 

10:30-->taurus 40g

11:10-->lubelski 20g

11:30-->lubelski 20g

 

14:10-->taurus 40g

14:50-->lubelski 20g

15:10-->lubelski 20g

 

zadana gęstwa W34/70

 

Wynik to 85 litrów, 14 Blg. W czasie 11 godzin, łącznie ze śrutowaniem, grzaniem wody, chłodzeniem, zadaniem drożdży i posprzątaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z zapisów wynika, że to na 2 razy robione.

Robione tak - ale fermentowane może być w jednym dużym fermentorze.

Jeśli fermentacja też oddzielnie, to ja w takich przypadku na pewno bym coś zakombinował i zrobił dwie trochę inne warki, np zmienił trochę chmielenie, albo czasy zacierania, albo ew. drożdże... :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

........

Wow! niezły wynik. :) :)

W czym fermentujesz tak duże warki?

Fermentuje w dwóch fermentatorach, wykonanych z kegów 50 litrowych, zdjęcia w mojej galerii. :)

 

Z pewnością nie da się zrobić dwóch identycznych warek w warunkach domowych ale to są właśnie uroki domowego browaru. Robię podwójną warkę, osobno zacieram i osobno fermentuję, zwykle nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy nimi. Ale to takie moje czysto subiektywne odczucie.

 

Ale to nic, cały czas myślę o potrójnej warce ;) A jak się z nią oswoję, pewnie po głowie będzie mi chodzić warka poczwórna. :)

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 57

 

ZAKRĘCONY KOZIOŁ

 

Chyba najdłużej warzona moja warka, w sumie ponad 36 godzin. :(

 

W zasyp weszło:

8kg pilzneńskiego

4kg monachijskiego

 

 

Po 10 minutach w 52°C podgrzałem do 62 na dwadzieścia minut.

Potem 15 litrów, raczej gęstszego do dekoktu, trochę to potrwało, a jak już się pogotowało z 10 minut zawróciłem dekokt.

Temperatura stanęła jak drut na 72°C :) i tak z dwadzieścia minut, potem około 10 litrów do dekoktu.

Już miałem zawracać dekokt jak mnie coś tknęło i zrobiłem próbę jodową- pozytywna :)

 

Przytrzymałem dekokt i małymi porcjami zawracałem tak by temperatura nie podniosła się powyżej 73°C i tak z pół albo i więcej godzinki. Jak już płyn Lugola nie widział skrobi podgrzałem do 78°C, a po 10 minutach zacząłem filtrację.

 

 

Po ostatniej porcji wody poszedłem na obiadek, no i mi zeszło do wieczora :) resztkami sił, wieczorem, podpaliłem mały płomień pod warzelnym. I tak się palił aż do 15:00 dnia następnego. odparowało prawie 15 litrów brzeczki.

 

Dziś uzupełniłem braki w wodzie, zadałem chmiel:

 

Taurus 40g-- 60 minut

lubelski 40g-- 20 minut

 

Wynik to 43 litry 20 Blg, warkę podzieliłem na dwa fermentatory i zadałem w34/70, a drugi California lager. Trochę mocny ten koziołek wyszedł :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 58 Grodziskie

 

3kg- pszeniczny samodzielnie wędzony na zimnym dębowym dymie

0,6kg- wędzony

1,5kg- pilzneński Słowacja

 

lubelski granulat

60g- 90 minut

40g- 30 minut

mech, opakowanie, w końcówce na 15 minut

 

20 litrów 40°C zasyp

39°C -->60'

50°C -->20'

66°C -->30'

73°C -->30'

77°C -->10'-->filtrowanie i wysładzanie do objętości 46l

 

Wynik to 40 litrów 9°Blg Dzięki uprzejmości Wiktora zadane gęstwą drożdży grodziskich. Za dwa tygodnie będę zlewał :smilies: Gęstwa do dyspozycji.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grodzisz po 24 godzinach ani drgnie, przeniosłem fermentator z głębokiej piwnicy gdzie mam teraz 16 stopni do płytszej gdzie mam 18-20 stopni. Dziś jak wróciłem do domu i zajrzałem, serce rośnie.;)

 

Powędrowało z powrotem do głębokiej piwnicy :)

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmagam się z żytnim, ciekawie to wygląda. No i szybko staje na sitach, trzeba ruszać złożem młóta. Zobaczę jak

pójdzie z filtracją.

 

Leci mętny kisielek :tort: Zawracam już chyba z 15 litr, coś zaczyna się układać. :) No i jednocześnie filtracja staje, chyba nici z klarownej brzeczki.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.