Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 29 PILS NIEMIECKI

 

Blg-12,5 obj. 20l z dn. 07.02.2010

 

Receptura- BIGB ?Znakomite piwa? zmodyfikowana

 

 

Słody;

pilzneński- 4,5kg

 

Chmiele;

lubelski szyszka- 100g

 

Drożdże;

 

Wyeast 2278 Pils Czech

 

Zacieranie;

zasyp; 18l-50°C

45°C-1/3 dekokt

do (12 min) 62°C- przerwa 10 min, do (15 min) wrzenia 15 min.

62°C zwrot dekoktu (8 min) przerwa 30 min.

1/3 dekokt

do(22 min) 72°C- przerwa 10 min, do (15 min) wrzenia 15 min.

72°C zwrot dekoktu (13 min) przerwa 30 min.

 

79°C- 10 min

 

Wysładzanie;

10l- 80°C

Chmielenie: 90min

0min- 40g

60 min- 40g

90 min-20g

 

Wynik;

18 litrów 17,5 Blg- rozcieńczyłem 6,2 litrami wody do~ 13 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30 PORTER MIODOWY

 

Blg-22 obj. 21l z dn. 14.02.2010

 

Receptura- własna

 

 

Słody;

pilzneński- 3,5 kg

monachijski- 1,2 kg

caraaroma 300- 400 EBC- 0,3 kg

caramunich 140-160 EBC- 0,3 kg

carafa 880-1000 EBC- 0,1kg

 

Inne;

miód lipowo-akacjowy- 1,3 kg

 

Chmiele;

magnum szyszka- 30

lubelski szyszka- 20g

 

Drożdże;

 

Wyeast 2001 pils urquell

 

Zacieranie;

carafa zalany 0,5 l zimnej wody

zasyp;

pozostałe słody

15l- 56°C

52°C- 5 min

63°C- 30 min

72°C- 30 min

dodanie carafy 78°C- 10 min filtrowanie

 

Wysładzanie;

15l- 78°C

Chmielenie: 120min

60 min- 30 g magnum

100 min- 20 g lubelski

115 min- miód 1,3 kg

 

Wynik;

19,5 l- 23 Blg rozcieńczyłem do 22 Blg 1,5 l woda

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 31 CIEMNE SŁODOWE

 

Blg-15 obj. 21l z dn. 27.02.2010

 

Receptura- własna

 

 

Słody;

pilzneński- 4 kg

 

caramunich 140-160 EBC- 1 kg

 

 

Chmiele;

magnum szyszka- 20

lubelski szyszka- 20g

 

Drożdże;

W 34/70

 

Zacieranie;

 

12l- 67°C

 

65°C- 30 min

73°C- 30 min

 

 

Wysładzanie;

15l- 78°C

Chmielenie: 60min

0 min- 20 g magnum

40 min- 20 g lubelski

 

 

Wynik;

21l- 15Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 32 PORTER PSZOWSKI

 

Blg-20,5 obj. 63l z dn. 2010.03.20-21

 

Receptura- wzorowana na recept. Leszka Piątkowskiego ZNAKOMITE PIWA

 

 

Słody;

monachijski typ 1- 3*3 kg

monachijski typ 2- 3*2 kg

caraaroma- 3*0,5 kg

karmelowy jasny- 3*0,3 kg

carafa special typ 1- 3*0,25 kg

karmelowy ciemny 3*0,9 kg

czekoladowy żytni 3*0,05 kg

czekoladowy pszeniczny 3*0,04

 

Inne;

mech 3*5 g

 

Chmiele;

marynka szyszka- 3*66g

lubelski szyszka- 3*30g

 

Drożdże;

 

w 34/70

 

Zacieranie; NR 1

 

zasyp; 18l wody 56°C słody jasne

55*-5 minut

62*-15 min

pozostałe słody

72*-45 min

75°C- 10 min filtrowanie

 

Zacieranie; NR 2

zasyp; 2litry wody plus 16 litrów cienkusza 8 blg, 56°C słody jasne

reszta jak wyżej

 

Zacieranie NR 3

zasyp;17,5 litrów cienkusza 6 blg, 56°C słody jasne

reszta jak wyżej

 

Wysładzanie; NR1

wodą o temp. 75°C do ilości 15 litrów i blg 21, dalej do 16 litrów 8 blg

 

Wysładzanie; NR2

wodą o temp. 75°C do ilości 20 litrów i blg 21, dalej do 17,5 litrów 6 blg

 

Wysładzanie; NR3

wodą o temp. 75°C do ilości 20 litrów i blg 21, dalej do 15 litrów 6,5 blg

 

Chmielenie: 60min

0 min- 66 g marynka

30 min- 30 g lubelski

45 min- mech

 

Wynik;

63 l- 21,5 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 PORTER PSZOWSKI

Wynik;

63 l- 20,5 Blg

+1 za udany eksperyment.

 

Pozwolę sobie podsumować po swojemu wynik:

 

Wydajność efektywna 87%

 

W porównaniu z wydajnością standardową przy zacieraniu (bez dekokcji) 75% zaoszczędzono 3,4 kg słodu.

 

W porównaniu do dekokcji (ok 90%) powinno już nie być dużej różnicy.

 

Oczywiście do jednorazowej warki trzeba by dysponować garem ponad 70l.

 

Edit: przeliczenie.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka 33 LETNIE PRZYPADKOWE Blg-18,5 obj. 20l z dn. 27,06.2010

 

Receptura- wzorowana na recepturze bogdana62, 100% Pilzneńskiego. Ale wizyty gości i własna inwencja trochę namieszały ;) i do oryginału sporo brakuje.

 

 

Słody;

pilzneński- 5kg

 

 

Inne;

mech- 5g

 

Chmiele;

marynka szyszka- 50g

lubelski szyszka- 40g

 

Drożdże;

 

S-04

 

Zacieranie;

zasyp 17 litrów wody 45°C- 1 godzina w 42°C

62-65 °C- 20 minut

1/3 gęstego do dekoktu 72°C- 10 minut, gotowanie 20 minut

72°C- 20 minut

 

podgrzanie do 79°C- 10 minut i filtrowanie

 

 

Wysładzanie;

12l- 78°C do 4 Blg

 

Chmielenie: 125min

w 60 min- 50 g marynka

w 90 min- 20 g lubelski

w 115 min- mech

w 120 min- 20g lubelski

 

Wynik;

20l- 18,5 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 34 PODWÓJNA TESTOWA (dwa zacierania, przy połowie możliwości zasypowych, jedno chmielenie, na RIMSI-e)

 

Blg-16 obj. 43l z dn. 4,07.2010

 

Słody;

pilzneński- 2* 4,5 kg

monachijski- 2* 0,5 kg

zakwaszający- 2* 0,05

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 100g

lubelski szyszka- 80g

 

Drożdże;

 

S-04

 

Zacieranie;

zasyp;

18l- 50°C

50°C- 30 min

63°C- 30 min

72°C- 30 min

 

 

Wysładzanie;

15l- 78°C

Chmielenie: 120min

60 min- 100 g magnum

90 min- 40 g lubelski

115 min- 40g lubelski

 

Wynik;

43 l- 16 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 17 GRODZISZ z dn. 10.07.2010

Ostatnia zaległa warka, planowana prawie rok temu.

 

Słody;

pilzneński- 1 kg

wędzony- 0,4 kg

pszeniczny- 2,5 kg

pszeniczny wędzony- 2,5kg (wędzony 1 godzinę w temp. 50-60 stopni na drewnie czereśniowym)

 

 

Chmiele;

 

lubelski szyszka- 60g

 

Drożdże;

S-04

 

Zacieranie;

18 litrów 40 °C

 

38°C- 30 min

63°C- 20 min

72°C- 30 min

 

 

Wysładzanie;

do objętości 40l

Chmielenie: 90min

30 min- 60 g lubelski

 

 

Wynik;

36l- 11,5 Blg jutro rozcieńczę do8 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś rano zajrzałem do grodzisza piana prawie zeszła, wieczorem już jej nie było. Odfermentowało do około 2 °Blg w około 30 godzin. Temperatura fermentacji 20-21 °C.

Teraz dumam czy przytrzymać go nad osadem drożdżowym, czy zlewać i klarować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 35 GRODZISZ 2 z dn. 17.07.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 1 kg

wędzony- 0,4 kg

pszeniczny- 2,5 kg

pszeniczny wędzony- 2,5kg (wędzony 1 godzinę w temp. 50-60 stopni na drewnie czereśniowym)

 

 

Chmiele;

 

lubelski szyszka- 50g

 

Drożdże;

S-04

 

Zacieranie;

18 litrów 40 °C

 

38°C- płynna przerwa 50 min do temperatury 63°C

63°C- 30 min

72°C- 30 min

 

 

Wysładzanie;

do objętości 45l

Chmielenie: 60min

w 45 minucie 10 gram mchu

w 0 min- 50 g lubelski

 

 

Wynik;

40l- 12 Blg rozcieńczyłem 10 litrami wody do 9,6 Blg po burzliwej rozcieńczę do planowanego 8 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 36 BRĄZOWE ALE z dn. 15.08.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 9 kg

carafa 1-0,2kg

karmelowy ciemny strzegom-0,3kg

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 60g

lubelski szyszka- 30g

 

Drożdże;

US-05

 

Zacieranie;

26 litrów 53 °C

 

50°C- płynna przerwa 50 min do temperatury 66°C

66°C- płynna przerwa 45 min do temperatury 74°C

74°C- 10 min

 

 

Wysładzanie;

do objętości 45l

 

Chmielenie: 60min

w 10 min- 60g marynka

w 50 min- 30 g lubelski

 

 

Wynik;

46l- 15 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 37 PORTER ANGIELSKI z dn. 11.09.2010

 

Receptura Mateusza Pająka

 

 

Słody;

pilzneński- 3,6 kg

monachijski- 3,2 kg

caramunich- 1 kg

carapils- 0,4 kg

carafa- 0,4kg

cukier- 0,4 kg

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 70g

lubelski szyszka- 30g

 

Drożdże;

S-04

 

Zacieranie;

30 litrów 70 °C

66-68°C- 60 minut

76°C- 10 min

 

 

Wysładzanie;

do objętości 45l

 

Chmielenie: 90min

w 0 min- 70g marynka

w 60 min- 30 g lubelski

w 85 min- 30 g lubelski

 

 

Wynik;

40l- 15 Blg Zapomniałem dodać cukier, dałem następnego dnia

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 38 LIPA Z MIODEM z dn. 12.09.2010

 

Receptura BIGB

 

 

Słody;

pilzneński- 5 kg

monachijski- 1 kg

carahell- 0,6 kg

caraaroma- 0,4 kg

miód lipowo akacjowy- 1,8 litra

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 70g

lubelski szyszka- 30g

 

Drożdże;

S-33

 

Zacieranie;

20 litrów 65 °C

62°C- 40 minut

72°C- 30 minut

79°C- 10 minut

 

 

Wysładzanie;

do objętości 40l

 

Chmielenie: 60min

w 0 min- 70g marynka

w 45 min- 30 g lubelski

w 50 min- 5 g mech

w 58 min- miód

 

 

Wynik;

36l- 18 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 39 STOUT CZEKOLADOWY z dn. 18.09.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 7,3 kg

monachijski- 1,7 kg

caramunich 2- 0,6 kg

carapils- 0,4 kg

carafa- 0,3 kg

wędzony- 0,4 kg

czekoladowy pszeniczny- 0,2 kg

jęczmień palony- 0,7 kg

czekoladowy żytni- 0,1 kg

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 130g

lubelski szyszka- 120g

 

Drożdże;

S-04

 

Zacieranie;

35 litrów 70 °C

62°C- 60 minut

płynnie bardzo wolno do 67°C (40 minut)? próba negatywna

72°C- 10 minut

77°C- filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 48 l ? miało być, ale wyszło z 55 litrów, gotowałem z 1,5 godziny żeby odparować

 

Chmielenie: 65min

w 0 min- 130g marynka

w 60 min- 120 g lubelski

w 60 min- mech 10 gram

 

 

Wynik;

43 litry ? 19 Blg, no i teraz się zastanawiam rozcieńczać wodą czy zostawić takie jakie wyszło.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 40 pils z dn. 30.10.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 8 kg

 

Chmiele;

marynka szyszka- 90g

lubelski szyszka- 70g

 

Drożdże;

pils czech

 

Zacieranie;

28 litrów 47 °C

45-40°C- 3 godziny 40 minut

1/3 dekokt 63°C- 20 minut, 100 °C 15 minut

63°C- 20 minut

1/3 dekokt 72°C- 10 minut, 100°C 15 minut

72°C- 30 minut

78°C- 10 minut, filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 44 l

 

Chmielenie: 65min

w 5 min- 90g marynka

w 40 min- 40 g lubelski

w 50 min-5 gram mech

w 60 min- 30 gram lubelski

 

 

Wynik;

40 litrów, 15 blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 41 pils niemiecki z dn. 11.11.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 9 kg

 

Chmiele;

 

lubelski szyszka- 240g

 

Drożdże;

w 34/70

 

Zacieranie;

36 litrów 12 °C--- 11 godzin

35°C- 30 minut

Podgrzanie do 45°C

1/3 dekokt 63°C- 10 minut, 100 °C 15 minut

63°C- 30 minut

1/3 dekokt 72°C- 10 minut, 100°C 15 minut

72°C- 30 minut

78°C- 10 minut, filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 48 l

 

Chmielenie: 120min

w 0 min- 100g lubelski

w 60 min- 100 g lubelski

w 100 min- 40 g lubelski

W 105 min- 10 g mech

 

 

Wynik;

40 litrów 16 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.