Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 144   Gryka lager

 

Pilzneński Strzegom- 6,15kg

Karmelowy czerwony- 0,2kg

Zakwaszający- 0,15kg

Barwiący- 0,3kg
Gryka- 2kg

 

Taurus- 70g- w 60 minucie na 60 minut
Marynka- 20g- w 105 minucie na 15 minut
Lubelski- 100g- 0 minut

 

Gryka do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy

 

Zasyp w 50°C- 15 minut,

62°C- 30 minut 

dekokt do 100 stopni 10 minut

72°C- 30 minut

 

Dokładka 0,5 kg łuski gryczanej ( dzień wcześniej sparzona i dwukrotnie płukana)


Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 litrów 13Blg, zadane S23

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 145 Żyto lager

 

Pilzneński Strzegom- 4,2kg

Karmelowy czerwony- 0,65kg

Zakwaszający- 0,15kg
Żyto-  3,2kg

Czekoladowy jasny- 0,3kg

Czekoladowy ciemny- 0,2kg

 

Taurus- 60g- w 40 minucie na 60 minut
Marynka- 20g- w 85 minucie na 15 minut
Lubelski- 100g- 0 minut

 

Śruta żytnia do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy

 

Zasyp w 30°C- 20 minut

47°C-15 minut

62°C- 30 minut 

dekokt do 100 stopni 15 minut

72°C- 30 minut

 

Dokładka 0,5 kg łuski gryczanej (dzień wcześniej sparzona i dwukrotnie płukana)


Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 litrów 14Blg, zadane S23

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 146 Jasne

 

Pilzneński Soufflet- 7,5kg

Carapils- 0,5kg

Zakwaszający- 0,15kg
 

Taurus- 80g- 60 minut
Lubelski- 100g- 0 minut

 

52°C-10 minut

62°C- 30 minut 

72°C- 30 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 litrów 13Blg, zadane W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 147 pilzner

 

Pilzneński Strzegom- 7,55kg

Carapils- 0,3kg

Zakwaszający- 0,15kg
 

Marynka szyszka- 40g- 60 minut w 40 minucie

Marynka granulat- 50g- 60 minut
Lubelski- 80g- 0 minut

 

52°C-10 minut

62°C- 50 minut 

72°C- 30 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 litrów 13Blg, zadane W34/70

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 148

 

Pilzneński Strzegom- 7,45kg

Karmelowy 300- 0,1kg

Carapils- 0,3kg

Zakwaszający- 0,15kg
 

Marynka szyszka- 40g- 60 minut w 40 minucie

Marynka granulat- 50g- 60 minut
Lubelski- 80g- 0 minut----------ZAPOMNIAŁEM DAĆ, BEDZIE CHMIELENIE NA ZIMNO :-)

 

52°C-10 minut

67°C- 60 minut 

 

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 litrów 12,5Blg, zadane W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 149 pilzner

 

Pilzneński Strzegom- 7kg

Monachijski- 0,5kg

Carapils- 0,4kg

Zakwaszający- 0,1kg
 

Marynka szyszka- 40g- 60 minut

Marynka granulat- 50g- 60 minut
Lubelski- 100g- 0 minut

 

52°C-10 minut

62°C- 60 minut 

72°C- 20 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 litrów 13Blg, zadane W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 150     JOPEJSKIE

 

Pilzneński Strzegom- 6kg

Wędzony- 1kg

 

 

Marynka szyszka 50g- 60 minut

 

52°C- 20 minut

62°C- 60 minut 

72°C- 30 minut

 

Wygrzew w 78°C

 

Wysładzanie do 3 Blg, uzyskałem ponad 40 litrów brzeczki, po około 7 godzinach całość zagęściłem do około 23-24 litrów. Wyłączyłem palnik i poszedłem spać.

 

Następnego dnia, po przefiltrowaniu, zagęszczamy od nowa. Przy okazji zbieramy wszystkie szumowiny. Po południu zlałem do wiaderka, przykryłem pieluchą, i postawiłem na powietrzu. Niech łapie mikroby.

 

Wynik to 8,5 litra, czekoladowo-miodowej brzeczki o gęstości 46 Blg.

 

No i nałapało, tak to w tej chwili wygląda.

post-759-0-98804200-1461499575_thumb.jpg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 151 Brzozowe

 

Jako woda zacierna i do wysładzania oskoła.

 

Pilzneński Soufflet- 8kg

 

Marynka granulat- 50g- w 60 minucie, na 60 minut

Lubelski- 30g w 100 minucie na 20 minut

Lubelski- 50g w 120 minucie na 0 minut

 

32°C- 50 minut

52°C- 10 minut

62°C- 10 minut 

72°C- 50 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 litrów 13,5Blg, zadane W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Warka 152 Przebudzenie

 

Pilzneński Soufflet- 6,4kg

Carapils- 0,4kg

Zakwaszający- 0,2kg
 

Taurus szyszka- 50g- 80 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

62°C- 40 minut 

72°C- 20 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 i parę litrów 11Blg, zadane W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 153

 

Pilzneński - 6kg

Carapils- 0,5kg

Zakwaszający- 0,2kg

Melanoidowy- 0,3kg
 

Taurus szyszka- 60g- 60 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

52°C- 10 minut 

62°C- 40 minut 

72°C- 20 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 i parę litrów 11,5 Blg, zadane Bavarian Lager M76

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 154

 

Pilzneński Strzegom- 6kg

Carapils- 0,4kg

Zakwaszający- 0,2kg

Melanoidowy- 0,4

 

Tayrus- 60g- 60 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

52°C-20 minut

64°C- 45 minut 

72°C- 15 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 45 litrów 10Blg, zadane 5 litrami fermentującej brzeczki z warki  152 -W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 155

 

Pilzneński Strzegom- 6,5kg

Carapils- 0,3kg

Zakwaszający- 0,2kg

 

Tayrus- 50g- 60 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

52°C-10 minut

62°C- 40 minut 

72°C- 20 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 45 litrów 10Blg, zadane 5 litrami fermentującej brzeczki z warki  152 -W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 156

 

Pilzneński Strzegom- 6,4kg

Carapils- 0,4kg

Zakwaszający- 0,2kg

 

Tayrus- 60g- 60 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

52°C-10 minut

64°C- 45 minut 

72°C- 15 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 45 litrów 10Blg, zadane 5 litrami fermentującej brzeczki z warki  152 -W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 157 Żytnie

 

Żytni- 4,5kg

Żytni karmelowy 0,5kg

Pilzneńki- 3kg

Wiedeński- 0,3kg

Mealanoidynowy- 0,2kg

Łuska gryczana 0,3kg (wypłukana, sparzona i jeszcze raz wypłukana)

 

Tayrus- 50g- 60 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

42°C-10 minut

52°C-10 minut

62°C- 30 minut 

72°C- 30 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 45 litrów 12Blg, zadane gęstwa (I generacja) -W34/70

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 158 Gryczane

 

Słód gryczany- 3,5kg

Pilzneńki Strzegom- 4kg

Zakwaszający- 0,3kg

Miód gryczany- 1,5kg

Łuska gryczana 0,4kg (wypłukana, sparzona i jeszcze raz wypłukana)

 

Tayrus- 50g- 60 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

42°C-10 minut

52°C-10 minut

65°C- 30 minut 

72°C- 30 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 45 litrów 13Blg, zadane gęstwa (I generacja) -W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 159

 

Pilzneński- 7,5kg

Carapils- 0,3kg

Zakwaszający- 0,2kg

 

Tayrus- 50g- 60 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

52°C-10 minut

64°C- 40 minut 

72°C- 30 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 45 litrów ?Blg (miało wyjść 12,5 ale nie zmierzyłem :-) ), zadane gęstwa I generacja -W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 160    PORTER BAŁTYCKI

 

Viena- 7+3,5 kg

Monachijski- 1+0,5 kg

Pilzneńki- 1,5+0,75 kg

Karmelowy- 300- 1+0,5 kg

Wędzony- 0,3+0,15 kg

Miód gryczany- 0+ 1 kg

Melasa trzcinowa- 0+0,6 kg

Słód gryczany- 0,2+0,1 kg

Żytni- 0,2+0,1 kg

Żytni karmelowy- 0,3+0,15 kg

Czekoladowy jasny- 0,2+0,1 kg

Czekoladowy ciemny- 0,1+0,05 kg

 

Palone dodane na 5 minut przed wygrzewem

Barwiący- 0,1+0,05 kg

Carafa I- 0,2+0,1 kg

Jęczmień prażony- 0,2+0,1 kg

 

Zacierane i chmielone na dwa razy;

Gotowanie- 120 minut

Tayrus- 40+20 g- 60 minut

Lubelski- 100+50 g- 5 minut

 

52°C-10 minut

65°C- 50 minut 

72°C- 20 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 67 litrów 19Blg, zadane gęstwa (I generacja) -Bavarian Lager M76

DSCN8749.JPG

DSCN8751.JPG

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 161   KOZIOŁ 2017

 

Viena- 5+2,75 kg

Pilzneńki- 2+2 kg

Wędzony- 0,5+0,1 kg

Karmelowy czerwony- 1+0,5 kg

Melanoidowy- 1+0,1 kg

Owsiany- 0,5+0,25 kg

Słód gryczany- 0+0,2 kg

Żytni- 0+0,1 kg

Żytni karmelowy- 0,07+0 kg

Karmelowy 600- 0,3+0,15 kg

Czekoladowy jasny- 0,2+0,1 kg

Czekoladowy ciemny- 0,1+0,05 kg

 

Zacierane i chmielone na dwa razy;

Gotowanie- 120 minut

Tayrus- 40+20 g- 60 minut

Lubelski- 50+25 g- 5 minut

 

52°C-10 minut

62°C- 50 minut ---> dekokt 100°C- 15 minut

72°C- 20 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 64 litrów 17Blg, zadane gęstwa (I generacja) -Bavarian Lager M76

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 162  "STOUT" owsiany

 

Owsiany- 3 kg

Viena- 2 kg

Pilzneńki- 2 kg

Karmelowy czerwony- 1 kg

Żytni- 0,2 kg

Karmelowy 600- 0,2 kg

Karmelowy jasny- 0,2 kg

Czekoladowy ciemny- 0,2 kg

Carafa I- 0,3 kg

Barwiący- 0,2 kg

Jęczmień prażony- 0,3 kg

Otręby owsiane- 0,75 kg

 

Gotowanie- 90 minut

Tayrus- 25 g- 60 minut

Lubelski- 50 g- 10 minut

 

52°C-10 minut

62°C- 40 minut 

72°C- 20 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 44 litrów 14Blg, zadane gęstwa (II generacja) W34/70

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 163 DZIESIĄTKA

 

Pilzneński- 8,5kg

Carapils- 0,3kg

Zakwaszający- 0,2kg

 

Marynka- 70g- 90 minut

Lubelski- 100g- 5 minut

 

52°C-10 minut

64°C- 30 minut 

72°C- 60 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 45 litrów, prawie 14Blg, zadane na pianę W34/70, jutro jak woda ostygnie, rozcieńczę do 10Blg. Powinno wyjść ponad 60 litrów, w sam raz na raz do mojego stożka ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 164 DZIESIĄTKA

 

Pilzneński- 7,5kg

Carapils- 0,3kg

Zakwaszający- 0,2kg

 

Marynka granulat- 30g- 90 minut

Marynka szyszka-50g- 90 minut

Lubelski szyszka- 100g- 5 minut

 

30°C-60 minut

65°C- 60 minut 

72°C- 30 minut

 

Wygrzew w 78°C

Wyszło 45 litrów, prawie 13Blg, zadane gęstwą W34/70, rozcieńczę do 10Blg. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.