Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 103 Brzozowe

 

Z dn. 29.04.2013

 

 

Plzneński 5,5 kg

Monachijski 2 0,5 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Carahell 0,3 kg

 

 

Perle szyszka 50 g- 60 minut

Tradition szyszka 30 g- 30 minut

Hersbrucker szyszka 50 g- 0 minut

Mech- 15 minut

 

20 litrów oskoły 53°C zasyp

50°C- 10 minut

64°C- 75 minut

 

76°C- 10 minut

 

Wysładzanie oskołą do objętości 46 litrów. Wyszło ponad 40 litrów 10,5 Blg, zadane S 04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 104 Brzozowe 2

 

Z dn. 30.04.2013

 

 

Plzneński 5,5 kg

Monachijski 2 0,3 kg

Monachijski Strzegom 0,2 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Carahell 0,3 kg

 

 

Magnum szyszka 30 g- 60 minut

Taurus szyszka 10 g- 30 minut

Taurus szyszka 50 g- 0 minut

Mech- 15 minut

 

20 litrów oskoły 53°C zasyp

50°C- 40 minut

65°C- 60 minut

 

76°C- 10 minut

 

Wysładzanie oskołą do objętości 46 litrów. Wyszło ponad 40 litrów 10,8 Blg, zadane T54.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 105

 

 

Plzneński 5,5 kg

Monachijski Strzegom 1 kg

 

Taurus szyszka 40 g- 60 minut

Perle szyszka 75 g- 0 minut

Mech- 15 minut

 

33°C- 60 minut

62°C- 45 minut

72°C- 35 minut

 

76°C- 10 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 11 Blg, zadane S04. Już ładnie fermentuje.

post-759-0-26263000-1368378597_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 106

 

 

Plzneński 5 kg

Monachijski Strzegom 2 kg

Carahell 0,5 kg

 

Taurus szyszka 40 g- 60 minut

Lubelski szyszka 70 g- 0 minut

Mech- 15 minut

 

31°C- 70 minut

63°C- 40 minut

72°C- 50 minut

 

76°C- 10 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 10,5 Blg, zadane S04. Oj chyba mi wyjdzie z kega.

post-759-0-78194300-1368378856_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka 107 Przebudzenie

 

Pilzneński Strzegom- 8kg

 

Magnum szyszka- 40 g- 60 minut

Tradition szyszka- 30 g- 20 minut

Perle szyszka- 100 g- 0 minut

 

Mech- 10 g- 20 minut

Kwas mlekowy 80%- 10 ml (woda do wysładzania, po osmozie)

 

Zasyp w 30 litrów wody (po osmozie, zmineralizowana) 56°C

 

53°C- po 30 minutach dekokt

- powoli (20 min) do 100°C- 20 minut zwrot dekoktu

62°C-po 30 minutach dekokt

- powoli (10 min) do 100°C- 20 minut zwrot dekoktu

73°C- 30 minut

78°C- 10 minut

 

Wynik to 40 litrów 12 Blg, zadane bavarian lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 108 KUKURYDZA LAGER

 

Kukurydza- 3,5kg- zasyp w 10 litrów wody 40°C z 1ml upłynniającego. Grzanie do 100°C- 30 minut.

 

W czasie gdy kukurydza osiągnęła 100°C zasyp pozostałych słodów w 52°C- 30 minut.

Pilzneński Strzegom- 5kg

Carahell- 0,2kg

Karmelowy 300- 0,1kg

 

Połączeni zacierów 63°C- 20 minut i odebranie dekoktu, 72°C-10 minut , grzanie do 100°C- 15 minut.

Powrót dekoktu 67°C- 50 minut.

Wygrzew w 78°C

 

Tradition 82g- 60 minut

Hersbrucker 90g- 0 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 13,5Blg, zadane bavarian lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 109 VIENA LAGER

 

Wiedeński Strzegom- 6kg

Monachijski Strzegom- 1kg

Karmelowy 300- 0,75kg

Karmelowy czerwony- 0,5kg

 

Magnum-35g, 60 minut

Tradition-90g, 0 minut

Mech- 10g, 20 minut

 

Zasyp w 52°C 10 minut, dekokt

10 minut w 65°C, 10 minut 72°C, 15 minut w 100°C

Powrót dekoktu, 20 minut w 64°C, dekokt do 100°C 15 minut, powrót 72°C- przerwa obiadowa 50 minut.

Wygrzew w 78°C

 

Wyszło pond 45 litrów 14Blg, zadane bavarian lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 110 RYŻ LAGER

 

Ryż w łusce- 3,5kg- zasyp w 10 litrów wody 80°C z 1ml upłynniającego. Grzanie do 100°C- 20 minut.

 

W czasie gdy ryż osiągnął 100°C zasyp pozostałych słodów w 52°C- 15 minut.

Pilzneński Słowacja- 5kg

 

 

Połączenie zacierów 66°C- 15 minut i odebranie dekoktu, 72°C-10 minut , grzanie do 100°C- 15 minut.

Powrót dekoktu 72°C- 30 minut.

Wygrzew w 78°C

 

Magnum szyszka 50g- 60 minut

Perle szyszka 90g- 0 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów 12 Blg, zadane bavarian lager

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 111 GRYKA LAGER

 

Gryka- 3,5kg- zasyp w 10 litrów wody 80°C z 2ml upłynniającego. Grzanie do 100°C- 15 minut.

 

W czasie gdy gryka osiągnęła 100°C zasyp pozostałych słodów w 52°C- 10 minut.

Pilzneński Strzegom- 5kg

 

 

Połączeni zacierów 66°C- 30 minut i odebranie dekoktu, 72°C-10 minut , grzanie do 100°C- 15 minut.

Powrót dekoktu 72°C- 25 minut.

Wygrzew w 78°C

 

Marynka szyszka 50g- 60 minut

Lubelski szyszka 100g- 0 minut

 

Filtrowanie gryki to koszmar. Pszenica i żyto to pikuś.

 

Wyszło ponad 40 litrów 15 Blg, zadane bavarian lager

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

koszmar, bo zrobiłeś błąd nie dając upłynnionej gryki do zacieru na białkową,

zdenaturowane białka podgrzanych surowców niesłodowanych dają wysoką lepkość zacierów.

dlatego konieczne jest zrobienie w takich sytuacjach przerwy białkowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@fidoangel

co innego temp kleikowania czystej skrobi a co innego kleikowanie śruty

 

 

bardzo dobrze że gotowałeś, w takim układzie mamy do czynienia z wielkimi cząstkami ziarna gdzie temp 69 stc mozna sobie wsadzic miedzy bajki teoretyków. Dyfuzja wody, enzymów i temperatury jest zależna od gradacji cząstki i czasu

maki mały przykład

temp kleikowania skrobi pszennej to ~ 70 stC - upiecz sobie w tej temp chlebek - smacznego :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.