Skocz do zawartości

Słód czekoladowy i jęczmień palony - zawartość w zasypie


PawełZ

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad tym jak słód czekoladowy ma się do jęczmienia palonego - obydwa są klasyfikowane jako palone i nie wiem czy przy maksymalnej zalecanej zawartości w zasypie ~5% mogę dawać po 5% każdego, czy raczej 5% obydwu w sumie? (Nie chciałbym dostać niepijalnej spalenizny)

 

Mój planowany zasyp na stouta:

 

Pilzneński ~61%

Monachijski ~18%

Płatki owsiane ~11%

Czekoladowy 1200 ~5%

Jęczmień palony ~5%

 

Będzie dobrze czy brzmi ryzykownie?

Słód czekoladowy i jęczmień planuje dać pod koniec zacierania (po próbie jodowej)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

beersmith pisze, że palonych słodów jest ok. 10% w zasypie, po czym na końcu artykułu masz przykładowe przepisy, gdzie w pierwszym jest 12,5%, dodane od razu. jak na moje to ryzykiem byłoby nie dodać ich od początku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.