Jump to content
Sign in to follow this  
PawełZ

Słód czekoladowy i jęczmień palony - zawartość w zasypie

Recommended Posts

Zastanawiam się nad tym jak słód czekoladowy ma się do jęczmienia palonego - obydwa są klasyfikowane jako palone i nie wiem czy przy maksymalnej zalecanej zawartości w zasypie ~5% mogę dawać po 5% każdego, czy raczej 5% obydwu w sumie? (Nie chciałbym dostać niepijalnej spalenizny)

 

Mój planowany zasyp na stouta:

 

Pilzneński ~61%

Monachijski ~18%

Płatki owsiane ~11%

Czekoladowy 1200 ~5%

Jęczmień palony ~5%

 

Będzie dobrze czy brzmi ryzykownie?

Słód czekoladowy i jęczmień planuje dać pod koniec zacierania (po próbie jodowej)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie. Robiłem stouta, w którym na 4,5 kg zasypu było 0,5 kg czekoladowego i jęczmienia prażonego. Nie było paloności zbyt wiele. I zacieraj od początku, to w końcu stout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

beersmith pisze, że palonych słodów jest ok. 10% w zasypie, po czym na końcu artykułu masz przykładowe przepisy, gdzie w pierwszym jest 12,5%, dodane od razu. jak na moje to ryzykiem byłoby nie dodać ich od początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co będzie jak na 6 kg zasypu dodam tylko 30 dkg ciemnych słodów [jęczmienia palonego i barwiącego]. Nie pytam już nawet o smak czy aromat, ale czy mi to w ogóle da ciemną barwę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze coś przyciemni, a taka ilość to jak nic ciemny brąz będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.