Skocz do zawartości
PawełZ

Słód czekoladowy i jęczmień palony - zawartość w zasypie

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad tym jak słód czekoladowy ma się do jęczmienia palonego - obydwa są klasyfikowane jako palone i nie wiem czy przy maksymalnej zalecanej zawartości w zasypie ~5% mogę dawać po 5% każdego, czy raczej 5% obydwu w sumie? (Nie chciałbym dostać niepijalnej spalenizny)

 

Mój planowany zasyp na stouta:

 

Pilzneński ~61%

Monachijski ~18%

Płatki owsiane ~11%

Czekoladowy 1200 ~5%

Jęczmień palony ~5%

 

Będzie dobrze czy brzmi ryzykownie?

Słód czekoladowy i jęczmień planuje dać pod koniec zacierania (po próbie jodowej)

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie. Robiłem stouta, w którym na 4,5 kg zasypu było 0,5 kg czekoladowego i jęczmienia prażonego. Nie było paloności zbyt wiele. I zacieraj od początku, to w końcu stout.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

beersmith pisze, że palonych słodów jest ok. 10% w zasypie, po czym na końcu artykułu masz przykładowe przepisy, gdzie w pierwszym jest 12,5%, dodane od razu. jak na moje to ryzykiem byłoby nie dodać ich od początku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co będzie jak na 6 kg zasypu dodam tylko 30 dkg ciemnych słodów [jęczmienia palonego i barwiącego]. Nie pytam już nawet o smak czy aromat, ale czy mi to w ogóle da ciemną barwę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze coś przyciemni, a taka ilość to jak nic ciemny brąz będzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×