Skocz do zawartości
BEZ ZASAD

AIPA / IIPA aromat żywiczny / sosnowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś eksperymentował z dodawaniem  igieł sosnowych lub młodych pędów sosny w celu poprawy takiego aromatu? Ewentualnie które chmiele zawierają najwięcej takich aromatów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Simcoe. A jak chcesz pędy dodawać czy coś to na ostatnie 10-15 minut gotowania. Ale nie wiem gdzie Ty młode pędy w październiku wytrzaśniesz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale nie wiem gdzie Ty młode pędy w październiku wytrzaśniesz.

Nie twierdzę, że potrzebuję takiego składnika już teraz, a czy zmiażdżone igły sosnowe też dały by podobny efekt jak młode pędy....oto jest pytanie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

gdzieś był filmik gość dodawał młodych pędów sosny Ale te musiały być zebrane w odpowiednim etapie  wzrostu

 

Był odcinek na blogu pana K. o warzeniu z pędami sosny.

Myślę, że wasze wypowiedzi się łączą. Było to piwo świerkowe i wymagało użycia świeżych, młodych odrostów.

 

Nie twierdzę, że potrzebuję takiego składnika już teraz, a czy zmiażdżone igły sosnowe też dały by podobny efekt jak młode pędy....oto jest pytanie...

Mogę się mylić, ale mam jakieś 90% szans na to, że mam rację: nie. Właściwości igieł sosnowych(/świerkowych/czego tam rzucisz) zmieniają się wraz z ich "wiekiem", bo zmienia się skład zawartych w nich soków - dlatego też zbyt wczesne zebranie pędów da aromaty trawiaste, a nie żywiczne. Zresztą dotyczy to również chmielu, czy wszelkiej maści ziół. Mają swój idealny moment zbioru. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmiel nie wystarczy? Mnie się udawało robić piwa mocno dające sosną na samym chmielu.

A jagody jałowca? W końcu gin oferuje chyba coś o co tutaj chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×