Mis__Koralgol 0 Zgłoś Napisano 21 Październik 2016 Poszkuję fałszywego dna do fermentora z BA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 1 Zgłoś Napisano 22 Październik 2016 Poszkuję fałszywego dna do fermentora z BA. http://marxam-metalshop.eu/pl/c/falszywe-dno/62 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enethion 60 Zgłoś Napisano 22 Październik 2016 Albo: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/ Więcej info: http://www.piwo.org/topic/17332-fa%C5%82szywe-dno-by-ikea/ 1 Mis__Koralgol dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mis__Koralgol 0 Zgłoś Napisano 22 Październik 2016 Używałeś tego fałszywego dna z ikei może? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enethion 60 Zgłoś Napisano 22 Październik 2016 Jeszcze nie. Miałem to robić w tym miesiącu, ale przygarnięcie bezdomnego szczeniaka wszystko przesunęło w czasie i pewnie padnie na listopad. Muszę jeszcze kilka rzeczy skompletować do zacierania. Skoro jednak tutejsi piwowarzy z powodzeniem go używają, to nie spodziewam się zawodu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gromog 0 Zgłoś Napisano 22 Październik 2016 Kupiłem fałszywe dno w BA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mis__Koralgol 0 Zgłoś Napisano 22 Październik 2016 Chyba się pokuszę o to metalowe z tego sklepu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piwosz86 28 Zgłoś Napisano 23 Październik 2016 Używałeś tego fałszywego dna z ikei może? W którymś z tematów ktoś opisywał doświadczenia z tym ikeowym dnem. Niestety średnica jest za duża (trzeba robić kilkulitrowe podbicie), więc trzeba go trochę powyginać, żeby umieścić w fermentorze przy ujściu kranika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enethion 60 Zgłoś Napisano 24 Październik 2016 W którymś z tematów ktoś opisywał doświadczenia z tym ikeowym dnem. Niestety średnica jest za duża (trzeba robić kilkulitrowe podbicie), więc trzeba go trochę powyginać, żeby umieścić w fermentorze przy ujściu kranika. Podlinkowałem ten wątek nawet wyżej Co do wygięcia: wstępnie sprawdzałem i faktycznie trzeba wygiąć sito, ale potem wymagane podbicie jest bardzo małe (nie pamiętam teraz dokładnie ile wynosi). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piwosz86 28 Zgłoś Napisano 24 Październik 2016 Ktoś tam pisał, że po wygięciu podbicie miał 3 - 4 litry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mis__Koralgol 0 Zgłoś Napisano 24 Październik 2016 (edytowane) Ktoś tam pisał, że po wygięciu podbicie miał 3 - 4 litry. Zakupiłem metalowe fałszywe dno, ze strony której kolega podlinkował. Tylko teraz się zastanawiam co zrobić przy większym zasypie żeby się zmieściło ziarno. Edytowane 24 Październik 2016 przez Mis__Koralgol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart3q 458 1 Browary Zgłoś Napisano 24 Październik 2016 Nie ma problemu, przekladasz tyle zacieru ile sie da, spuszczasz troche brzeczki przedniej i przekladasz resztę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mis__Koralgol 0 Zgłoś Napisano 24 Październik 2016 Nie ma problemu, przekladasz tyle zacieru ile sie da, spuszczasz troche brzeczki przedniej i przekladasz resztę. Używasz fałszywego dna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart3q 458 1 Browary Zgłoś Napisano 24 Październik 2016 Nie. Ale na sraczwężu przy dużych zasypach tak sobie radziłem, tutaj pewnie jest tak samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach