Mis__Koralgol 0 Posted October 21, 2016 Poszkuję fałszywego dna do fermentora z BA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marek85 1 Posted October 22, 2016 Poszkuję fałszywego dna do fermentora z BA. http://marxam-metalshop.eu/pl/c/falszywe-dno/62 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Enethion 61 Posted October 22, 2016 Albo: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/ Więcej info: http://www.piwo.org/topic/17332-fa%C5%82szywe-dno-by-ikea/ 1 Mis__Koralgol reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mis__Koralgol 0 Posted October 22, 2016 Używałeś tego fałszywego dna z ikei może? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Enethion 61 Posted October 22, 2016 Jeszcze nie. Miałem to robić w tym miesiącu, ale przygarnięcie bezdomnego szczeniaka wszystko przesunęło w czasie i pewnie padnie na listopad. Muszę jeszcze kilka rzeczy skompletować do zacierania. Skoro jednak tutejsi piwowarzy z powodzeniem go używają, to nie spodziewam się zawodu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gromog 0 Posted October 22, 2016 Kupiłem fałszywe dno w BA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mis__Koralgol 0 Posted October 22, 2016 Chyba się pokuszę o to metalowe z tego sklepu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piwosz86 40 Posted October 23, 2016 Używałeś tego fałszywego dna z ikei może? W którymś z tematów ktoś opisywał doświadczenia z tym ikeowym dnem. Niestety średnica jest za duża (trzeba robić kilkulitrowe podbicie), więc trzeba go trochę powyginać, żeby umieścić w fermentorze przy ujściu kranika. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Enethion 61 Posted October 24, 2016 W którymś z tematów ktoś opisywał doświadczenia z tym ikeowym dnem. Niestety średnica jest za duża (trzeba robić kilkulitrowe podbicie), więc trzeba go trochę powyginać, żeby umieścić w fermentorze przy ujściu kranika. Podlinkowałem ten wątek nawet wyżej Co do wygięcia: wstępnie sprawdzałem i faktycznie trzeba wygiąć sito, ale potem wymagane podbicie jest bardzo małe (nie pamiętam teraz dokładnie ile wynosi). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piwosz86 40 Posted October 24, 2016 Ktoś tam pisał, że po wygięciu podbicie miał 3 - 4 litry. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mis__Koralgol 0 Posted October 24, 2016 (edited) Ktoś tam pisał, że po wygięciu podbicie miał 3 - 4 litry. Zakupiłem metalowe fałszywe dno, ze strony której kolega podlinkował. Tylko teraz się zastanawiam co zrobić przy większym zasypie żeby się zmieściło ziarno. Edited October 24, 2016 by Mis__Koralgol Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted October 24, 2016 Nie ma problemu, przekladasz tyle zacieru ile sie da, spuszczasz troche brzeczki przedniej i przekladasz resztę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mis__Koralgol 0 Posted October 24, 2016 Nie ma problemu, przekladasz tyle zacieru ile sie da, spuszczasz troche brzeczki przedniej i przekladasz resztę. Używasz fałszywego dna? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted October 24, 2016 Nie. Ale na sraczwężu przy dużych zasypach tak sobie radziłem, tutaj pewnie jest tak samo. Quote Share this post Link to post Share on other sites