Skocz do zawartości
BEZ ZASAD

Słód monachijski- zacieranie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czeka mnie jutro warzenie piwa wyłącznie ze słodu monachijskiego, czy temp. zacierania będzie odpowiednia? 63st.-30min, 73st-30min...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, monachijski zaciera się w takich samych temperaturach jak pilzneński.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robilem piwo z 82% monachijskich.

Zacierałem 60' 64°C.

 

Piwo wyszło w stopniu akceptowalnym ale męczące było. Podobnego piwa nie powtórzę.

 

Cały zasyp to:

2.0 kg Monachijski II

1.8 kg Monachijski I

0.4 kg Owsiany

0.2 kg zakwaszający

0.2kg Karmelowy 30

0.05kg Pszeniczny czarny ( dodatek do wysładzania )

 

Chmielenie na ~35 IBU, OG 13°Blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×