Skocz do zawartości
Zacier

Pierwsze zacieranie - APA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako że to moja pierwsza warka z zacieraniem proszę o poradę jako że chciałbym zrobić APA która będzie miała optymalną gorączkę co by reszta domowników przyzwyczajonych do koncerniaków także była zadowolona toteż proszę o pomoc co do chmielenia

 

Chce użyć słodów

Pale Ale 4,5kg strzegom

Słód pszeniczny jasny 0,5kg

 

Zacieranie infuzyjne w 68* ?

 

Chmiele jakie mam zamiar użyć

Citra

Amarillo

Centennial

 

I tu bym prosił o pomoc biorąc pod uwagę tą goryczkę dodam że chciałbym by te piwo było mocno aromatyczne

 

Zapomniałem dodać drożdże suche us-05

Edytowane przez Zacier

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Na wstępie podpowiem, że jest bardzo dużo tematów na forum nt. chmielenia APA. Obczaj sobie w wyszukiwarce. Ewentualnie poczytaj zapiski piwowarów domowych - prawie każdy z nas robił APA i jest tam informacji na prawdę dużo.

 

Osobiście chmieliłby tak:

60 minut - 20 g Citra

10 minut - 15 g Centennial, 15 g Amarillo

0 minut - 15 g Citra, 15 g Centennial

Cicha 5 dni - 20 g Cirta, 30 g Amarillo.

 

Goryczka w okolicach 40-45 IBU IBU, aromat będzie dobry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×