Zacier 0 Posted October 21, 2016 (edited) Witam jako że to moja pierwsza warka z zacieraniem proszę o poradę jako że chciałbym zrobić APA która będzie miała optymalną gorączkę co by reszta domowników przyzwyczajonych do koncerniaków także była zadowolona toteż proszę o pomoc co do chmielenia Chce użyć słodów Pale Ale 4,5kg strzegom Słód pszeniczny jasny 0,5kg Zacieranie infuzyjne w 68* ? Chmiele jakie mam zamiar użyć Citra Amarillo Centennial I tu bym prosił o pomoc biorąc pod uwagę tą goryczkę dodam że chciałbym by te piwo było mocno aromatyczne Zapomniałem dodać drożdże suche us-05 Edited October 21, 2016 by Zacier Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 118 Posted October 21, 2016 Cześć. Na wstępie podpowiem, że jest bardzo dużo tematów na forum nt. chmielenia APA. Obczaj sobie w wyszukiwarce. Ewentualnie poczytaj zapiski piwowarów domowych - prawie każdy z nas robił APA i jest tam informacji na prawdę dużo. Osobiście chmieliłby tak: 60 minut - 20 g Citra 10 minut - 15 g Centennial, 15 g Amarillo 0 minut - 15 g Citra, 15 g Centennial Cicha 5 dni - 20 g Cirta, 30 g Amarillo. Goryczka w okolicach 40-45 IBU IBU, aromat będzie dobry. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zacier 0 Posted October 21, 2016 Dzięki za pomoc , następnym razem tak zrobię Quote Share this post Link to post Share on other sites