Skocz do zawartości

Kiedy kleikować


Antrymir

Rekomendowane odpowiedzi

Owsiane ekspresowe nie, owsiane zwykłe tak.

EDIT: na opakowaniach chyba zwykle jest napisane "błyskawiczne" o tych których nie trzeba kleikować.

Edytowane przez marek-
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W teorii temperatura kleikowania owsa to 53-59st więc nie trzeba go kleikować bo zacier ma wyższą temperaturę. W praktyce wielu piwowarów Ci powie, że i tak kleikuje. W zasadzie decyzja należy do Ciebie. Jak nie zrobisz to i tak będzie raczej dobrze, szczególnie, że pewnie udział tego owsa to nie więcej niż 10-15%. Mnie jest lżej na duszy jak przeprowadzę to kleikowanie :)

Edytowane przez udarr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe. Zazwyczaj do zacierania "na słodko" wystarczą okolice 66-68°C. Ja unikałbym przekraczania 70°C

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe.

rozumiem, że kolega raczej teoretyzuje bo jak w każdej teorii widzę tu miejscami wielką przesadę :(. To co podkreśliłem to wg mnie utopia :D

A w temacie:

wg mnie przy zacieraniu w 73°C faktycznie dostaniemy piwo w stylu "ulepek", ale jak kto woli.

Ja chcąc otrzymać piwo z dużą ilością ciała, zacierałbym na lenia w 67-68°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.