Skocz do zawartości
Antrymir

Kiedy kleikować

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy wykonywać kleikowanie. Warzę teraz piwo z udziałem płatków owsianych. Będę zacierał "na lenia" w około 73 stopniach, czy muszę je skleikować? 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owsiane ekspresowe nie, owsiane zwykłe tak.

EDIT: na opakowaniach chyba zwykle jest napisane "błyskawiczne" o tych których nie trzeba kleikować.

Edytowane przez marek-

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W teorii temperatura kleikowania owsa to 53-59st więc nie trzeba go kleikować bo zacier ma wyższą temperaturę. W praktyce wielu piwowarów Ci powie, że i tak kleikuje. W zasadzie decyzja należy do Ciebie. Jak nie zrobisz to i tak będzie raczej dobrze, szczególnie, że pewnie udział tego owsa to nie więcej niż 10-15%. Mnie jest lżej na duszy jak przeprowadzę to kleikowanie :)

Edytowane przez udarr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co Ty tak wysoko zacierasz?

Świąteczne warzę i chciałbym, żeby było możliwie słodkie i niezbyt alkoholowe. A co, za wysoko? Jakieś wskazówki? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe. Zazwyczaj do zacierania "na słodko" wystarczą okolice 66-68°C. Ja unikałbym przekraczania 70°C

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe.

rozumiem, że kolega raczej teoretyzuje bo jak w każdej teorii widzę tu miejscami wielką przesadę :(. To co podkreśliłem to wg mnie utopia :D

A w temacie:

wg mnie przy zacieraniu w 73°C faktycznie dostaniemy piwo w stylu "ulepek", ale jak kto woli.

Ja chcąc otrzymać piwo z dużą ilością ciała, zacierałbym na lenia w 67-68°C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, to było silne teoretyzowanie połączone z hiperbolą ;) Ale miało nieść dość jasną wiadomość "nie przeginaj, za dużo ciała nic dobrego nie przyniesie" ;) Muszę na przyszłość pamiętać, że na forum czuwa Dr2 i wytknie przesadę :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

że na forum czuwa Dr2 i wytknie przesadę

no to teraz dodatkowo wyszło na to żem czujny :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×