Jump to content
Sign in to follow this  
Antrymir

Kiedy kleikować

Recommended Posts

Owsiane ekspresowe nie, owsiane zwykłe tak.

EDIT: na opakowaniach chyba zwykle jest napisane "błyskawiczne" o tych których nie trzeba kleikować.

Edited by marek-

Share this post


Link to post
Share on other sites

W teorii temperatura kleikowania owsa to 53-59st więc nie trzeba go kleikować bo zacier ma wyższą temperaturę. W praktyce wielu piwowarów Ci powie, że i tak kleikuje. W zasadzie decyzja należy do Ciebie. Jak nie zrobisz to i tak będzie raczej dobrze, szczególnie, że pewnie udział tego owsa to nie więcej niż 10-15%. Mnie jest lżej na duszy jak przeprowadzę to kleikowanie :)

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe. Zazwyczaj do zacierania "na słodko" wystarczą okolice 66-68°C. Ja unikałbym przekraczania 70°C

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe.

rozumiem, że kolega raczej teoretyzuje bo jak w każdej teorii widzę tu miejscami wielką przesadę :(. To co podkreśliłem to wg mnie utopia :D

A w temacie:

wg mnie przy zacieraniu w 73°C faktycznie dostaniemy piwo w stylu "ulepek", ale jak kto woli.

Ja chcąc otrzymać piwo z dużą ilością ciała, zacierałbym na lenia w 67-68°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, to było silne teoretyzowanie połączone z hiperbolą ;) Ale miało nieść dość jasną wiadomość "nie przeginaj, za dużo ciała nic dobrego nie przyniesie" ;) Muszę na przyszłość pamiętać, że na forum czuwa Dr2 i wytknie przesadę :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...