Antrymir 0 Posted October 21, 2016 Kiedy wykonywać kleikowanie. Warzę teraz piwo z udziałem płatków owsianych. Będę zacierał "na lenia" w około 73 stopniach, czy muszę je skleikować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
marek- 30 1 Items Posted October 21, 2016 (edited) Owsiane ekspresowe nie, owsiane zwykłe tak. EDIT: na opakowaniach chyba zwykle jest napisane "błyskawiczne" o tych których nie trzeba kleikować. Edited October 21, 2016 by marek- 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted October 21, 2016 (edited) W teorii temperatura kleikowania owsa to 53-59st więc nie trzeba go kleikować bo zacier ma wyższą temperaturę. W praktyce wielu piwowarów Ci powie, że i tak kleikuje. W zasadzie decyzja należy do Ciebie. Jak nie zrobisz to i tak będzie raczej dobrze, szczególnie, że pewnie udział tego owsa to nie więcej niż 10-15%. Mnie jest lżej na duszy jak przeprowadzę to kleikowanie Edited October 21, 2016 by udarr 1 dsrkoblues reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted October 21, 2016 A co Ty tak wysoko zacierasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Antrymir 0 Posted October 21, 2016 A co Ty tak wysoko zacierasz? Świąteczne warzę i chciałbym, żeby było możliwie słodkie i niezbyt alkoholowe. A co, za wysoko? Jakieś wskazówki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Enethion 61 Posted October 22, 2016 73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe. Zazwyczaj do zacierania "na słodko" wystarczą okolice 66-68°C. Ja unikałbym przekraczania 70°C Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 22, 2016 73°C to temperatura, która zapewni Ci prawie same dekstryny. Drożdże ich nie fermentują, więc odfermentowanie będzie praktycznie zerowe. rozumiem, że kolega raczej teoretyzuje bo jak w każdej teorii widzę tu miejscami wielką przesadę . To co podkreśliłem to wg mnie utopia A w temacie: wg mnie przy zacieraniu w 73°C faktycznie dostaniemy piwo w stylu "ulepek", ale jak kto woli. Ja chcąc otrzymać piwo z dużą ilością ciała, zacierałbym na lenia w 67-68°C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Enethion 61 Posted October 22, 2016 Tak, to było silne teoretyzowanie połączone z hiperbolą Ale miało nieść dość jasną wiadomość "nie przeginaj, za dużo ciała nic dobrego nie przyniesie" Muszę na przyszłość pamiętać, że na forum czuwa Dr2 i wytknie przesadę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 22, 2016 że na forum czuwa Dr2 i wytknie przesadę no to teraz dodatkowo wyszło na to żem czujny 1 GB... reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites