Skocz do zawartości

dwa startery z jednej paczki drożdży


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam zrobić dwie warki belgijskich dzień po dniu (piątek trippel, sobota BSA) mam jedną paczkę Belgian Abbey którą chciałbym obdarowac obie warki ;)

I teraz pytanie:

Czy lepiej jest wlać pół startera do pierwszej i na drugi dzień pół do drugiej warki, czy zrobić z jednej paczki dwa startery i potrzymać je w cieple 48h zamiast 24h (jak w instrukcji) żeby się lepiej namnożyły i dopiero do lodówki?

 

Sorki jeśli pytanie naiwne, ale po raz pierwszy działam z drożdżami płynnymi...

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób starter, po 24h rozlej go na pół na dwa kolejne startery, które uzupełnij nową brzeczką.

 

Ja robię tak, że na mieszadle magnetycznym mnożę paczkę drożdży przez 1-2 dni w 1.2 litra i rozlewam to do 6 słoiczków 200 ml, z nich potem robię startery docelowe 1 do 2 litrów. W między czasie używam gęstwy ale rezerwa zawsze jakaś zostaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.