Jump to content
Sign in to follow this  
seler

dwa startery z jednej paczki drożdży

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam zrobić dwie warki belgijskich dzień po dniu (piątek trippel, sobota BSA) mam jedną paczkę Belgian Abbey którą chciałbym obdarowac obie warki ;)

I teraz pytanie:

Czy lepiej jest wlać pół startera do pierwszej i na drugi dzień pół do drugiej warki, czy zrobić z jednej paczki dwa startery i potrzymać je w cieple 48h zamiast 24h (jak w instrukcji) żeby się lepiej namnożyły i dopiero do lodówki?

 

Sorki jeśli pytanie naiwne, ale po raz pierwszy działam z drożdżami płynnymi...

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób starter, po 24h rozlej go na pół na dwa kolejne startery, które uzupełnij nową brzeczką.

 

Ja robię tak, że na mieszadle magnetycznym mnożę paczkę drożdży przez 1-2 dni w 1.2 litra i rozlewam to do 6 słoiczków 200 ml, z nich potem robię startery docelowe 1 do 2 litrów. W między czasie używam gęstwy ale rezerwa zawsze jakaś zostaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.