MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 02-03-2024 #408 "WLP4030 & WLP4040 & TV2" American Pils / American Pale Ale 13,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 95,5%; Carapils (Weyermann) - 4,5% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 36°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 3,1g/L (zacier); Cascade US - 1 g/L (17'); Cascade US - 1 g/L (5'); Cascade US - 1 g/L (HopStand w 60°C przez 30') IBU: 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 02-03-2024 #408 "WLP4030" American Pils13,6° Drożdże: WLP 4030 Dark Franconian Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa (ok. 0,8bar): Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Chmielenie na zimno (3 dni): Cascade US - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 02-03-2024 #408 "WLP4040" American Pale Ale 13,6° Drożdże: WLP 4040 Midwestern Ale - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Chmielenie na zimno (3 dni): Cascade US - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,0% Odfermentowanie pozorne: 83% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 02-03-2024 #408 "TV2" American Pale Ale 13,6° Drożdże: Thames Valley 2 - starter Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Chmielenie na zimno (3 dni): Cascade US - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,2% Odfermentowanie pozorne: 72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 16-03-2024 #409 "WLP4030 & K-97" Marcowe / Altbier 12,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Monachijski (Bestmalz) - 88,5%; Amber (Crisp) - 5,5%; Caramunich III (Weyermann) - 5,5%; Barwiący (Viking Malt) - 0,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (5h). Gotowanie/chmielenie (60'): Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,9g/L (FWH); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,5 g/L (0') IBU: 44 Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 16-03-2024 #409 "WLP4030" Marcowe 12,4° Drożdże: WLP 4030 Dark Franconian Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa (ok. 1bar): Temperatura otoczenia - 16°C - 14 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,0% Odfermentowanie pozorne: 62% Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 16-03-2024 #409 "K-97" Altbier 12,4° Drożdże: K-97 - uwodnione suchary Fermentacja: Temperatura otoczenia - 15°C - 18 dni (wystartowały po ok. 2-3 dniach); Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,0% Odfermentowanie pozorne: 62% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 23-03-2024 #410 "WLP4040 & TV2" Bitter 13,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 87%; Light Crystal (Crisp) - 10%; Caramunich III (Weyermann) - 3%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (55'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (5h). Gotowanie/chmielenie (45'): Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,7g/L (FWH); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,2 g/L (5'); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,1 g/L (HopStand w 60°C przez 30'). IBU: 42 Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 23-03-2024 #410 "WLP4040" Bitter 13,6° Drożdże: WLP 4040 Midwestern Ale - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,9% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 23-03-2024 #410 "TV2" Bitter 13,6° Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9% Odfermentowanie pozorne: 66% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 29-03-2024 #411 "WLP4030" Italian Pils 10,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 94%; Carapils (Weyermann) - 6%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,2 g/L (FWH); Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,2 g/L (20'); Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,5 g/L (5'); Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,5 g/L (hopstand w 60°C przez 45'). IBU: 35 Drożdże: Yeast Bay WLP4030 Dark Franconian Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa (1bar): Temperatura otoczenia - 18°C - ? dni. Chmielenie na zimno (? dni): Tettnag DE 2023 3,1%aa - 2,8 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 07-04-2024 #412 "WLP4040" Catharina Sour 11,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie (45'): IBU: 0 Bakterie: Erbacti Synbio GG L. rhamnosus - 8 kapsułek, 1 kapsułka = 0,3x10^10 komórek Cephamed Cilak (nie pamiętam jakie bakterie i ile komórek na kapsułkę), 7 kapsułek Lallemand Sour Pitch - 1g Lallemand Helveticus Pitch - 2g Drożdże: Yeast Bay WLP4040 Midwestern Ale - gęstwa Fermentacja mlekowa: Wstępnie zakwaszono kwasem fosforowym do ok. pH=4,5 Temperatura 45°C -> 31°C (24h); Temperatura 31°C -> 22°C (5h). pH spadło do pH=3 Fermentacja alkoholowa: Temperatura otoczenia - 16°C - 5 dni; Temperatura otoczenia - 18°C - ? dni; Dodatki (po 5 dniach fermentacji): ananas mrożony 13% cukrów w masie - 3,6kg do 20L truskawka mrożona 4,5% cukrów w masie - 4,5kg do 20L Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 12 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się