Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

15-01-2022 #321 "W2124"Pilsener 13,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp (baza):

  • Pilzneński (Bestmalz) - 99%
  • Caramunich I (Weyermann) - 1%.

Zacieranie na zimno:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (180');

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 33IBU
  • Tettnag DE 2021 - 2,9 g/L (15');
  • Tettnag DE 2021 - 2,9 g/L (1').

Drożdże:

  • Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 6°C - 14 dni;
  • Temperatura otoczenia: 13°C - 2 dni;
  • Temperatura otoczenia: 21°C - 4 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8%

Odfermentowanie pozorne: 78%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22-01-2022 #322 "W2633"Bock 16,5°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Red-X (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • zacier na noc - 70°C -> °?C (720');

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 26IBU

Drożdże:

  • Wyeast 2633 Oktoberfest Lager Blend - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 5°C - 14 dni;
  • Temperatura otoczenia: 14°C - 1 dni;
  • Temperatura otoczenia: 21°C - 5 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 16,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,1%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

05-02-2022 #323 "W2124"American Pilsner 14,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 67°C (30').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 15IBU;
  • Amarillo US - 2,6 g/L (5');
  • Simcoe US - 2,6 g/L (5');
  • Amarillo US - 2,6 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30');
  • Simcoe US - 2,6 g/L (Hop Stand w ok. 60°C przez 30').

Drożdże:

  • Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 9°C - 16 dni;
  • Temperatura otoczenia: 14°C - 7 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4%

Odfermentowanie pozorne: 82%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-02-2022 #324 "W2633"Strong Lager 16,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 95%;
  • Caramunich I (Wyermann) - 5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 76°C (20').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 15IBU;
  • Tettnager GER - 4,4 g/L (20');
  • Tettnager GER - 4,4 g/L (5');

Drożdże:

  • Wyeast 2633 Oktoberfest Lager Blend - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 4°C - 1 dni;
  • Temperatura otoczenia: 6°C - 12 dni;
  • Temperatura otoczenia: 14°C - 2 dni;
  • Temperatura otoczenia: 21°C - 5 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 16,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,6%

Odfermentowanie pozorne: 72%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-02-2022 #325 "W2124"Niskoalkoholowa APA 5,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Red-X (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 72°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 76°C (1').

Gotowanie (30'):

  • Amarillo US - 2,8 g/L (5');
  • Cascade US - 2,8 g/L (5');
  • Amarillo US - 2,8 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30');
  • Cascade US - 2,8 g/L (Hop Stand w ok. 65°C przez 30').

Drożdże:

  • Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 5,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 1,3%

Odfermentowanie pozorne: 47%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26-02-2022 #326 "W2124"Niskoalkoholowa APA 5,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Red-X (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 75°C -> 70°C (50').

Gotowanie (30'):

  • Simcoe US - 2,9 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 30');
  • Cascade US - 2,9 g/L (Hop Stand w ok. 55°C przez 30').

Drożdże:

  • Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa.

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Simcoe US - 2,9 g/L;
  • Cascade US - 2,9 g/L;

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 5,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 1,3%

Odfermentowanie pozorne: 47%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-02-2022 #327 "W2124"Porter Bałtycki 17,5°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Wiedeński (Bestmalz) - 64%;
  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 10%;
  • Red-X (Bestmalz) - 10%;
  • Czekoladowy pszeniczny (Weyermann) - 10%;
  • Caramunich I (Weyermann) - 4,5%;
  • Carafa Special II (Weyermann) - 1,5%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 67°C (30').

Gotowanie (120'):

  • ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 43IBU.

Drożdże:

  • Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 5°C - 14 dni;
  • Temperatura otoczenia: 14°C - 1 dni;
  • Temperatura otoczenia: 21°C - 12 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 17,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  6,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,2%

Odfermentowanie pozorne: 64%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-03-2022 #328 "W2633"Doppelbock 21,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 49%;
  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 46,5%;
  • Carabohemian (Weyermann) - 4,5%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 76°C (20').

Gotowanie (60'):

  • ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 22IBU.

Drożdże:

  • Wyeast 2633 Oktoberfest Lager Blend - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 6°C - 28 dni;
  • Temperatura otoczenia: 16°C - 7 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 21,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  7,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 8,0%

Odfermentowanie pozorne: 67%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26-03-2022 #329 "W9097"Porter 13,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 80%;
  • Special B (Castle) - 10%;
  • Carafa Special II (Weyermann) - 10%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 73°C -> 34°C (840').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 28IBU;
  • Tettnager GER - 2,5g/L (10').

Drożdże:

  • Wyeast 9097 Old Ale Blend - z paczki.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 11°C - 5 dni;
  • Temperatura otoczenia: 15°C - 15 dni;
  • Temperatura otoczenia: 12°C-18°C - ponad rok;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  ?°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: ?%

Odfermentowanie pozorne: ?%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26-03-2022 #330 "US-05"Grodziskie 6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Grodziski (Bruntal) - 50%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (140').

Gotowanie (60'):

  • ekstrakt goryczkowy (FWH) - ok. 20IBU;
  • Tettnager GER - 1,3g/L (15');
  • Tettnager GER - 2,8g/L (1').

Drożdże:

  • Safale US-05 - uwodniona saszetka.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 15°C - 6 dni;
  • Temperatura otoczenia: 16°C - 7 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 2,5%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

09-04-2022 #331 "US-05"APA 13,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 73%;
  • Pszenica niesłodowana - 27%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (90');
  • mashout - 76°C (5');

Gotowanie (45'):

  • Amarillo US  - 0,9 g/L (20');
  • Citra US  - 0,9 g/L (20');
  • Galaxy AUS  - 0,9 g/L (20');
  • Amarillo US  - 1,9 g/L (hop stand w 60°C przez 30');
  • Citra US  - 1,9 g/L (hop stand w 60°C przez 30');
  • Galaxy AUS  - 1,9 g/L (hop stand w 60°C przez 30').

Drożdże:

  • Safale US-05 - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 15°C - 13 dni;

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Amarillo US  - 1,9 g/L;
  • Citra US  - 1,9 g/L;
  • Galaxy AUS  - 1,9 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-04-2022 #332 "W2007"Lager Wiedeński 11,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Wiedeński (Bestmalz) - 100%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C (90');

Gotowanie (45'):

  • Styrian Golding SLO 2020 - 2,6 (FWH);
  • Styrian Golding SLO 2020 - 2,6 (5').

Drożdże:

  • Wyeast 2007 Pilsen Lager - starter.

Fermentacja ciśnieniowa ok. 1,1bar:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,1%

Odfermentowanie pozorne: 68%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-04-2022 #333 "W9097"Old Ale 16,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 51,5%;
  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 25,8%;
  • Wiedeński (Bestmalz) - 7,7%;
  • Caramunich I (Weyermann) - 6,4%;
  • Biscuit (Castle) - 4,3%;
  • Cafe Light (Castle) - 4,3%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (90').

Gotowanie (90'):

  • Styrian Golding SLO 2020 - 6,3 g/L (FWH);

Drożdże:

  • Wyeast 9097 Old Ale Blend - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni;
  • Leżakowanie w balonie - ? dni.

Parametry podczas przelewania do balona szklanego:

Ekstrakt początkowy: 16,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,1%

Odfermentowanie pozorne: 80%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-04-2022 #334 "Philly"Sour Pale Ale z owocami 11,7°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 80%;
  • pszenica niesłodowana - 20%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (120').

Gotowanie (45'):

  • Amarillo US - 2,3 g/L (Hopstand w 56°C przez 30').

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Amarillo US - 4,7 g/L.

Dodatki (ostatni tydzień fermentacji):

  • kiwi - 0,93kg/10L
  • truskawka - 0,42kg/10L

Drożdże:

  • Lallemand Philly Sour - uwodniona paczka.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 21°C - 14 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,7°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG (nie zmierzyłem)

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-04-2022 #335 "W2007" American Pils 14,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (240');

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 4IBU (FWH);
  • Mosaic US - 1,6 g/L (6');
  • Simcoe US - 1,6 g/L (6');
  • Mosaic US - 1,6 g/L (Hopstand w 60°C przez 30');
  • Simcoe US - 1,6 g/L (Hopstand w 60°C przez 30').

Drożdże:

  • Wyeast 2007 Pilsen Lager - gęstwa.

Fermentacja ciśnieniowa ok. 0,9bar :

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,2%

Odfermentowanie pozorne: 80%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-04-2022 #336 "L. helveticus + US-05" Berliner Weisse 7,5°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pszenica niesłodowana - 53%;
  • Pilzneński (Bestmalz) - 34%;
  • Heidelberg (Bestmalz) - 13%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (120');
  • przerwa scukrzająca - 75°C (30');

Gotowanie (45'):

Drożdże i bakterie:

  • Lallemand WildBrew Helveticus Pitch - suchary
  • Safale US-05 - gęstwa.

Fermentacja:

  • Fermentacja mlekowa - 35° - 45°C - ok. 40h;
  • Temperatura otoczenia: 15°C - 6 dni;
  • Temperatura otoczenia: 16°C - 6 dni;

Dodatki:

  • wiśnie mrożone (wersja 1) - 0,13kg/L;
  • maliny mrożone (wersja 2) - 0,13kg/L;
  • mango i ananas mrozony (wersja 3) - 0,1kg/L

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 7,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG (wersja bez owoców)

Zawartość alkoholu objętościowo: 2,5%

Odfermentowanie pozorne: 63%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-05-2022 #337 "US-05" Grodziskie 7,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Grodziski (Bruntal) - 50%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy - 18IBU;
  • Tettnager GER - 1 g/L (15');
  • Tettnager GER - 2,4 g/L (1').

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - uwodnione suchary.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 15°C - 6 dni;
  • Temperatura otoczenia: 16°C - 5 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 3,2%

Odfermentowanie pozorne: 82%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06-05-2022 #338 "W9097" Barley Wine 27,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 75,8%;
  • Pale Ale Maris Otter (Simpsons) - 15,2%;
  • Biscuit (Castle) - 3,8%;
  • Special B (Castle) - 3,8%;
  • Cafe Light  (Castle) - 1,5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60').

Gotowanie (180'):

  • Styrian Golding SLO - 10 g/L (FWH).

Drożdże:

  • Wyeast 9097 Old Ale Blend - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 28 dni;
  • Leżakowanie w balonie - ? dni

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 27,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14-05-2022 #339 "W2007 & US-05" India Pale Lager / India Pale Ale 16,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (120').

Gotowanie (35'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 8IBU (FWH);
  • Nelson Sauvin NZ - 1,3 g/L (20');
  • Simcoe US - 1,3 g/L (20');
  • Nelson Sauvin NZ - 2,7 g/L (Hopstand w 60°C przez 30');
  • Simcoe US - 2,7 g/L (Hopstand w 60°C przez 30').
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14-05-2022 #339 "W2007" India Pale Lager 16,4°

 

Drożdże:

  • Wyeast 2007 Pilsen Lager - gęstwa.

Fermentacja ciśnieniowa ok. 0,9bar :

  • Temperatura otoczenia: 16°C - ? dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 16,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14-05-2022 #339 "US-05" India Pale Ale 16,4°

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 15°C - ? dni;

Chmielenie na zimno:

  • Amarillo US  - 1,8 g/L (dzień 1 - po starcie fermentacji);
  • Nelson Sauvin NZ  - 2,4 g/L (przed rozlewem);
  • Simcoe US  - 2,4 g/L (przed rozlewem).

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 16,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,7%

Odfermentowanie pozorne: 87%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

20-05-2022 #340 "W9097" Brett APA 14,5°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pszenica niesłodowana - 54%;
  • Pilzneński (Bestmalz) - 43%;
  • Cara Gold (Castle) - 3%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (120').

Gotowanie (45'):

  • Mosaic US - 1,7 g/L (18');
  • Ella AUS - 1,7 g/L (18');
  • Mosaic US - 2,7 g/L (Hopstand w 60°C przez 30');
  • Ella AUS - 2,7 g/L (Hopstand w 60°C przez 30').

Drożdże:

  • Wyeast 9097 Old Ale - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 13 dni;

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Mosaic US - 2,7 g/L;
  • Ella AUS - 2,7 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,9%

Odfermentowanie pozorne: 75%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-05-2022 #341 "W2007" Strong Lager 17,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 98%;
  • Carabohemian (Weyermann) - 2%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (45');
  • przerwa scukrzająca - 65°C (45');
  • przerwa scukrzająca - 70°C (20').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 31IBU (FWH);
  • Tettnag GER - 3,7 g/L (10');

Drożdże:

  • Wyeast 2007 Pilsen Lager - gęstwa.

Fermentacja ciśnieniowa ok. 0,9bar:

  • Temperatura otoczenia: 17°C - 19 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 17,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,6%

Odfermentowanie pozorne: 81%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04-06-2022 #342 "OYL-016" Bitter 8,6°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 90%;
  • Cara Gold (Castle) - 10%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (30');
  • przerwa scukrzająca - 63°C (120').

Gotowanie (45'):

  • Styrian Golding SLO - 2,6g/L (FWH);
  • Styrian Golding SLO - 3,4 g/L (7');

Drożdże:

  • Omega OYL-016 British Ale VIII - starter.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 17°C - 10 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 8,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  1,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 3,5%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-06-2022 #343 "OYL-016" New England APA 11,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3.

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 67%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 22%;
  • Cara Blond (Castle) - 11%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (120').

Gotowanie (45'):

  • ekstrakt goryczkowy - ok. 23IBU (FWH);
  • Mosaic US - 2,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30');
  • Ella AUS - 2,5 g/L (Hopstand w 55°C przez 30').

Drożdże:

  • Omega OYL-016 British Ale VIII - gęstwa.

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - ? dni;

Chmielenie na zimno (1 dzień):

  • Mosaic US - 2,5 g/L;
  • Ella AUS - 2,5 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 11,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,6%

Odfermentowanie pozorne: 77%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.