Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie jestem tylko w weekendy w domu, więc łatwiej i wygodniej jest mi wstawić zacier w piątek i warzyć w sobotę z rana, niż poświęcić całą sobotę na siedzenie w browarze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-02-2019 127 West Coast IPA 17°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3.

 

Zasyp (na 25L przy wydajności 63%):

  • MepLager (MaltEurop) - 8,65kg (96%);
  • Karamell Pils (Bestmalz) - 0,4kg (4%);

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 21,5L (2,4L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie 14L wody. Odebrano 1,5L brzeczki z wysładzania na starter.

  • przerwa scukrzająca - 67°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 68°C -> 37°C (10h).

Chmielenie/ gotowanie (40'):

  • Simcoe US 2017 - 50g (FWH);
  • Simcoe US 2017 - 40g (10');
  • Whirlfloc Tablet - 0,5szt. (10');
  • Centennial US 2017 - 100g (Hop Stand w 65°C->58°C przez ponad 1h)
  • Citra US 2018 - 75g (Hop Stand w 65°C->58°C przez ponad 1h)
  • SImcoe US 2017 - 20g (Hop Stand w 65°C->58°C przez ponad 1h)

Chłodzenie do 16°C.

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-02-2019 127A West Coast IPA 17°

 

Drożdże:

  • San Diego Super - gęstwa z poprzedniego piwa

 

Chmielenie na zimno:

  • Simcoe US 2018 - 70g (6 dni przed rozlewem);
  • Citra US 2018 - 35g (6d)
  • Simcoe US 2018 - 70g (2d);
  • Citra US 2018 - 20g (2d)

 

Fermentacja:

Wiadro postawiono w pomieszczeniu o temp 14°C. Po tygodniu do cieplejszego o ok. 3°C pomieszczenia. Po kolejnych dwóch do garażu i wrzuciłem chmiel na zimno. Dwa dni przed rozlewem kolejną porcję chmielu.

 

Rozlew z kega:

Ekstrakt początkowy: 17°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 5,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4%

Odfermentowanie pozorne: 68% (będę jeszcze sprawdzał ten pomiar)

 

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-02-2019 127B American Pale Ale 14,4°

 

Drożdże:

  • San Diego Super - gęstwa z poprzedniego piwa

Chmielenie na zimno:

 

 

Fermentacja:

W tej wersji 7L brzeczki odlano do małego wiadra i rozcieńczono 2L wody. Wiadro postawiono w pomieszczeniu o temp 14°C. Po 6 dniach przeniesiono do 17°C. Następnie po 2 tygodniach rozlew.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8%

Odfermentowanie pozorne: 81%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

16-02-2019 #128 Brettowa Polska IPA 14,5° / Polskie Jasne Ale (SH Cascade PL) 11,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 28L przy wydajności 73%):

  • MepAle (MaltEurop) - 3,8kg;
  • Golden Ale (Viking Malt) - 3,8kg;

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 16,5L (2,2L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 18L wody.

  • przerwa scukrzająca - 67°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (10h).

Chmielenie/ gotowanie (30'):

  • Cascade PL 2017 - 100g (FWH);
  • Cascade PL 2017 - 75g (20');
  • Cascade PL 2017 - 75g (10');
  • Cascade PL 2017 - 100g (Hop Stand w 65°C->58°C przez ok. 1h)

Chłodzenie do 20°C. Później jeszcze schłodziło się na powietrzu do ok. 16°C.

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-02-2019 #128A Brettowa Polska IPA 14,5 °

 

Drożdże:

  • Omega Bring On Da Funk - gęstwa po poprzedni

 

Chmielenie na zimno:

  • Cascade PL 2017 - 100g (2 dni przed rozlewem)

 

Fermentacja:

Wiadro z 19L brzeczki postawiono w pomieszczeniu o temp 17°C. Rozlew po 3 tygodniach.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 1,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7%

Odfermentowanie pozorne: 89%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-02-2019 #128B Polskie Jasne Ale (SH Cascade PL) 11,4°

 

Drożdże:

  • FM51 Grodzie Dębowe - o ile pamiętam 1L starter

 

Chmielenie na zimno:

  • brak

 

Fermentacja:

Wiadro z 11L rozcieńczonej brzeczki postawiono w pomieszczeniu o temp 14°C. Po tygodniu przeniesiono do 17°C.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4%

Odfermentowanie pozorne: 81%

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-02-2019 #129 Polskie Jasne Ale (SH Chinook PL) 13°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 33L przy wydajności 73%):

  • MepAle (MaltEurop) - 4kg;
  • Golden Ale (Viking Malt) - 4kg;

 

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 19,5L (2,4L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 21Lwody.

  • przerwa scukrzająca - 67°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 69°C -> ?°C (10h).

 

Chmielenie/ gotowanie (40'):

  • Chinook PL 2017 - 100g (FWH);
  • Chinook PL 2017 - 50g (20');
  • Chinook PL 2017 - 100g (Hop Stand w 65°C->?°C przez ok. 1h)

Chłodzenie do 20°C. Później jeszcze schłodziło się na powietrzu do ok. 16°C.

 

Chmielenie na zimno:

  • Chinook PL 2017 - 100g (2 dni przed rozlewem);

 

Drożdże:

  • Saccharomyces Bruxellensis Trois - gęstwa po poprzednim piwie.

 

Fermentacja:

Wiadro z 33L brzeczki postawiono w pomieszczeniu o temp 14°C. Po tygodniu przeniesiono do 17°C. Po kolejnym tygodniu do 21°C.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6%

Odfermentowanie pozorne: 86%

 

 

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-03-2019 #130 Bock Schwarzbier 15,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 22L przy wydajności 73%):

  • Monachijski (Viking Malt) - 6kg (82%);
  • Monachijski Ciemny (BestMalz) - 0,92kg (12,6%);
  • Carafa Special III (Weyermann) - 0,38kg (5,2%)

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 15,5L (2,1L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 19Lwody.

  • przerwa scukrzająca - 67°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 68°C -> ?°C (10h).

Chmielenie/ gotowanie (120'):

  • Whirlfloc Tablet - 0,5szt. (15').

Brak normalnego chmielenia, dodano tylko ekstrakt goryczkowy na 24IBU. Chłodzenie do 20°C. Po przelaniu do wiadra schłodzono je w zamrażarce do ok. 8°C.

 

Drożdże:

  • Munich Lager - gęstwa zebrana z piwka z Browaru Nepomucen (dzięki!)

Fermentacja:

Wiadro z 22L brzeczki postawiono w zamrażarce z nastawem 6°C. Po trzech tygodniach wystawiono do piwnicy. Po tygodniu przelano do kega i poszło do lagerowania w 0°C

 

Rozlew (06-04-2019):

Ekstrakt początkowy: 15,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,0%

Odfermentowanie pozorne: 83%

 

Po rozlewie dalsze lagerowanie w butelkach.

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-03-2019 #131 Mocny Jasny Lager 16,2°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 19L przy wydajności 64%):

  • MepPils (MaltEurop) - 6kg (95%);
  • Caramunich I (Weyermann) - 0,3kg (5%).

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 15,5L (2,1L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 13Lwody (2L odebrano na startery).

  • przerwa scukrzająca - 67°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 42°C (10h).

Chmielenie/ gotowanie (60'):

  • Sybilla PL 2017 - 50g (FWH);
  • Lubelski PL 2017 - 60g (20');
  • Whirlfloc Tablet - 0,5szt. (15');
  • Sybilla PL 2017 - 100g (4');
  • Lubelski PL 2017 - 100g (4');

Goryczka z kalkulatora 77IBU (nie przeliczałem na starzenie). Chłodzenie do 16°C. Po przelaniu do wiadra schłodzono je w zamrażarce do ok. 8°C.

 

Drożdże:

  • FM30 Bohemska Rapsodia - gęstwa zebrana z poprzedniego piwa.

Fermentacja:

Wiadro z 19L brzeczki postawiono w zamrażarce z nastawem 6°C.

 

Rozlew (06-04-2019):

Ekstrakt początkowy: 16,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 3,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,0%

Odfermentowanie pozorne: 79%

 

Po rozlewie lagerowane w butelkach.

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

16-03-2019 #132 Grodziskie 8°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 30L przy wydajności 75%):

  • Grodziski (Weyermann) - 4kg

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 14,5L (3,6L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 18,5L wody.

  • przerwa scukrzająca - 69°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 68°C -> ?°C (10h).

Chmielenie/ gotowanie (30'):

  • Sybilla PL 2017 - 50g (FWH);
  • Sybilla PL 2017 - 50g (15');
  • Sybilla PL 2017 - 50g (0');

Goryczka z kalkulatora 41IBU (nie przeliczałem na starzenie). Chłodzenie do ok. 16°C.

 

Drożdże:

  • FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa.

Fermentacja:

Wiadro poszło do piwnicy, po 7 dniach do trochę cieplejszego pomieszczenia.

 

Rozlew (06-04-2019):

Ekstrakt początkowy: 8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 2,8%

Odfermentowanie pozorne: 68%

Nagazowanie: 2,8 vol. CO2

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-03-2019 #133 Brut IPA #5 \ Brett IPA #2 14,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 38L przy wydajności 66%):

  • MepLager (MaltEurop) - 10,5kg;
  • Karamell Pils (Bestmalz) - 0,5kg;

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 25,5L (2,3L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 23L wody.

  • przerwa scukrzająca - 67°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 69°C -> 42°C (10h).

Chmielenie/ gotowanie (30'):

  • Mosaic US 2017 - 50g (FWH);
  • Cascade PL 2017 - 100g (15');
  • Mosaic US 2017 - 50g (1');
  • Simcoe US 2018  - 50g (1');
  • Mosaic US 2017 - 50g (HopStand w 60°C przez 1h);
  • Simcoe US 2018  - 50g (HopStand w 60°C przez 1h);
  • Citra US 2018 - 30g (HopStand w 60°C przez 1h);
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-03-2019 #133A Brut IPA #5 14,4°

 

Chmielenie na zimno:

 

Drożdże:

  • Saccharomyces Bruxellensis Trois - gęstwa

 

Fermentacja:

Przez 7 dni w pomieszczeniu chłodniejszym (nie mierzyłem temperatury). Reszta fermentacji w pomieszczeniu cieplejszym (średnio tak o ok. 2°C-3°C względem tego chłodniejszego pomieszczenia).

 

Rozlew (?-2019):

Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,2%

Odfermentowanie pozorne: 93%

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-03-2019 #133B Brett IPA #2 14,4°

 

Chmielenie na zimno:

brak

 

Drożdże:

  • Omega Bring On Da Funk - gęstwa po poprzedni

 

Fermentacja:

Przez 7 dni w pomieszczeniu chłodniejszym (nie mierzyłem temperatury). Dwa tygodnie w pomieszczeniu cieplejszym (średnio tak o ok. 2°C-3°C względem tego chłodniejszego pomieszczenia).

 

Rozlew (13-04-2019):

Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 2,0°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7%

Odfermentowanie pozorne: 86%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-03-2019 #134 Light American Wheat 8,4°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 19L przy wydajności 75%):

  • MepPilsener (MaltEurop) - 1,2kg (44,5%);
  • MepWheat (MaltEurop) - 1,2kg (44,5%);
  • Melanoidynowy (Weyermann) - 0,3kg (11%); 

 

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 8,5L (3,1L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 12L wody.

  • przerwa scukrzająca - 67°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 69°C -> 42°C (10h).

 

Chmielenie/ gotowanie (30'):

  • Nelson Sauvin NZ 2017  100g (HopStand w 65°C przez 1h)

 

Drożdże:

  • Imperial A15 Independence - tygodniowy 1,5L starter

 

Fermentacja:

Dwa tygodnie w chłodniejszym pomieszczeniu (pewnie ok. 16°C-18°C, ale tak naprawdę strzelam, bo nie mierzyłem).

 

Rozlew (13-04-2019):

Ekstrakt początkowy: 8,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 0,7°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,0%

Odfermentowanie pozorne: 92%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06-04-2019 #135 American Pale Ale 12°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 32L przy wydajności 73%):

  • Pale Ale (Viking Malt) - 6,6kg (96%);
  • Colorado Crystal 10 (Viking Malt) - 0,3kg (4%);

 

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 17,5L (2,5L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 21L wody.

  • przerwa scukrzająca - 67°C (1h);
  • przerwa scukrzająca - 69°C -> 45°C (10h).

 

Chmielenie/ gotowanie (30'):

  • Nelson Sauvin NZ 2017  - 50g (5');
  • Galaxy AUS 2018  - 50g (5');
  • Nelson Sauvin NZ 2017  - 50g (HopStand w 65°C przez 1h);
  • Galaxy AUS 2018  - 50g (HopStand w 65°C przez 1h);

Drożdże:

  • FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa

Fermentacja:

Tydzień w chłodniejszym pomieszczeniu (pewnie ok. 17°C, strzelam, bo nie mierzyłem). Później w ciut cieplejszym.

 

Rozlew (04-05-2019):

Ekstrakt początkowy: 12°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,5%

Odfermentowanie pozorne: 85%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13-04-2019 #136 West East Coast IPA 15,8°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 19L przy wydajności 69%):

  • MepLager (MaltEurop) - 5,3kg (91%);
  • MepWheat (MaltEurop) - 0,5kg (9%)

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 13,5L (2,3L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 10L wody.

  • przerwa scukrzająca - 67°C (30');
  • przerwa scukrzająca - 69°C -> 40°C (12h).

Chmielenie/ gotowanie (40'):

  • Chinook PL 2018 - 50g (FWH);
  • Citra US 2018 - 50g (3');
  • Sabro US 2018 - 45g (3');
  • Citra US 2018 - 50g (Hop Stand w 60°C przez 60');
  • Sabro US 2018 - 45g (Hop Stand w 60°C przez 60').

Goryczka z kalkulatora ok. 70IBU. Chłodzenie do ok. 16°C.

 

Drożdże:

  • Imperial A15 Independence - gęstwa

Fermentacja:

Wiadro poszło do piwnicy, po 7 dniach do trochę cieplejszego pomieszczenia.

 

Rozlew (04-05-2019):

Ekstrakt początkowy: 15,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,5%

Odfermentowanie pozorne: 87%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20-04-2019 #137 Blond 15,8° \ Lambik Farmhouse Ale 13,8°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 40L przy wydajności 72%):

  • MepPilsner (MaltEurop) - 9,8kg (96% -Lambik; 87% - Blond);
  • MepWheat (MaltEurop) - 0,4kg (4% - Lambik; 3,6% - Blond);
  • cukier stołowy - 0,5kg (9,4% - Blond, 1,5d po starcie fermentacji)

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 27,5L (2,7L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 29L wody.

  • przerwa scukrzająca - 66°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 68°C -> 45°C (10h).

Chmielenie/ gotowanie (40'):

  • Sybilla PL - 50g (1');
  • CTZ - 10g (1').
Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20-04-2019 #137B Blond 15,8°

 

Dodatkowe chmielenie:

  • ekstrakt goryczkowy - 4mL (na 19L) (chyba dodam jeszcze ze 2mL, bo goryczka może być za niska)

Drożdże:

  • FM28 Habit Opata - 1,5L starter dwustopniowy z przeterminowanych o trzy miesiące drożdży

Fermentacja:

19L brzeczki wstawiono do chłodniejszego pomieszczenia na 2 doby. Start nastąpił po kilku godzinach. Po 2 dobach dodano syrop cukrowy i przeniesiono do cieplejszego o ok. 2°C pomieszczenia. Po tygodniu planowane jest przeniesienie do pomieszczenia o temp. otoczenia 20-22°C. Po tym czasie na kolejne 7 dni do temp. 17°C

Rozlew (11-05-2019):

Ekstrakt początkowy: 15,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 0,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 8,2%

Odfermentowanie pozorne: 95%

Nagazowanie: 2,7 vol. CO2

 

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20-04-2019 #137L Lambik Farmhouse Ale 13,8°

 

Drożdże:

  • Yeast Bay Brussels Brettanomyces Blend + Omega Bring Da Funk - blend z blendów, z Omegi gęstwa z w miarę świeżymi drożdżami S. cerevisiae i dzikusami plus 0,3L zawiesiny drożdży i bakterii z pierwszego blendu.

Fermentacja:

21L brzeczki wstawiono do pomieszczenia o temp. ok. 18°C.

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-04-2019 #138 Grodziskie \ Brut Grodziskie 8°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 39L przy wydajności 79%):

  • Grodziskie (Weyermann) - 5kg

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 21,5L (4,3L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 22L wody.

  • przerwa białkowa - 52°C (30');
  • przerwa scukrzająca - 67°C (30');
  • przerwa scukrzająca - 69°C -> 48°C (12h).

Chmielenie/ gotowanie (30'):

  • Tradition PL 2018 - 50g (FWH);
  • Tradition PL 2018 - 50g (20');
  • Saaz BOH 2018 - 50g (20');
  • Saaz BOH 2018 - 50g (Hop Stand 70°C)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-04-2019 #138A Grodziskie 8°

 

Drożdże:

  • FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa

 

Fermentacja:

Wiadro z 29L brzeczki umieszczono w pomieszczeniu o temp. ot. 16°C.

 

Rozlew (11-05-2019):

Ekstrakt początkowy: 8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 3,0%

Odfermentowanie pozorne: 71%

Nagazowanie: 2,8 vol. CO2

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-04-2019 #138B Brut Grodziskie 8°

 

Drożdże:

  • FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa

Dodatki:

  • glukoamylaza - 2mL po dodaniu gęstwy

Fermentacja:

Wiadro z 10L brzeczki umieszczono w pomieszczeniu o temp. ot. 16°C.

 

Rozlew (11-05-2019):

Ekstrakt początkowy: 8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny: 0°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,2%

Odfermentowanie pozorne: 100%

Nagazowanie: 2,8 vol. CO2

 

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

01/02-04-2019 #139 Berliner Weisse 9,2°/8,4°/8°

 

Profil wody:

HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3.

 

Zasyp (na 49L przy wydajności 64%):

  • MepLager (Malteurop) - 4,2kg (48,3%);
  • MepPilsner (Malteurop) - 2,6kg (29,9%);
  • MepWheat (Malteurop) - 1,9kg (21,8%)

Zacieranie (Brewmonk):

Zacieranie w 25,5L (2,9L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 18L wody. Dodatkowo na każde z trzech wiader poszło 6kg lodu.

  • przerwa białkowa - 52°C (30');
  • przerwa scukrzająca - 66°C (30');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 45°C (7h).

Gotowanie:

Gotowanie bez chmielenia przez 30min. Po tym czasie dodano bakterie Lactobacillus Planatarum - Lallemand WildSour Pitch. Teoretycznie na miało to być na 42L brzeczki, ale nie wiem czy nie było mniej, bo ostatecznie jak brzeczka znalazła się we wiadrach to nie mogłem się doliczyć kilku litrów. Ten etap trwał 2h, temp. brzeczki wynosiła wtedy ok. 35°C. Po tym czasie odlano 14L do jednego wiadra.

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.