karollom 6 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 Witam! Chce zrobić warkę 20l słody: Pale Ale 4.5kg Wiedeński: 0.5kg Karmel 30ebc : 0.2kg Mam taki pomysł na chmielenie tu najbardziej zależy mi na opinii doświadczonych: 60' - Chinook 20g 30' - Chinook 20g 5' - Citra 15g. Amarillo15g 0' - Citra 15g Amarillo15g Chłodzenie w wannie Na zimno po 30g z każdego Celuje w około 55 ibu Zacieranie po angielsku 65 stopni i mash out drożdże US-05 Proszę o opinię uwagi i sugestie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkx6 64 1 Browary Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 A ja proszę nie duplikować tematów: http://www.piwo.org/topic/22118-aipa-czy-w-dobrym-kierunku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollom 6 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 początkowo tam napisałem, ale stwierdziłem, że tu jest większe zainteresowanie ;] sr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buber 43 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 Dla mnie np. Amarillo A.D. 2015 ma beznadziejny zapach, nie umiem określić co jest nie tak, ale nie robi szału. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skajo 125 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 A ja wręcz przeciwnie uważam, chmieliłem na zimno i na 0' amarillo białą ipa i uważam że piwo ma świetny aromat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BEZ ZASAD 14 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 Tyle chmielu ja dodaję na samą goryczkę... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
redlum 87 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 Tzn ile dajesz? On ma zamiar użyć 160g na całą warke. Tyle dajesz a goryczke przy warce 20l? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BEZ ZASAD 14 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasada 294 2 Browary Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min A ile takich warek masz za sobą, jeśli można zapytać? 1 dirk gently dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ASadam 128 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Na 20 litrów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollom 6 Zgłoś Napisano 18 Październik 2016 czyli robisz warke ponad 150 ibu? przy plato w okolicach 14? chyba bym nie upił.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
YeahBunny 1 Zgłoś Napisano 19 Październik 2016 z takiej ilości slodu to zrobisz zapewne ape z 12 blg. Dołoż 1 kg pale ale wyjdzie 14:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiu 132 Zgłoś Napisano 19 Październik 2016 Moja ostatnia warka z dużą ilością Amarillo 2015 na zimno miała spoko aromat, średnio intensywny, ale przyjemny. nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Możesz przestać, teraz już moda przeszła na New England. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BEZ ZASAD 14 Zgłoś Napisano 19 Październik 2016 Ogólnie lubię piwa mocno goryczkowe, początkowe warki były robione 20 L, z taką właśnie ilością chmielu na goryczkę, piwa raczej mocne 15-27 BLG, teraz w sobotę będę warzył ok 200L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
needmorehops 4 Zgłoś Napisano 19 Październik 2016 Ogólnie lubię piwa mocno goryczkowe, początkowe warki były robione 20 L, z taką właśnie ilością chmielu na goryczkę, piwa raczej mocne 15-27 BLG, teraz w sobotę będę warzył ok 200L ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollom 6 Zgłoś Napisano 19 Październik 2016 szerokości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BEZ ZASAD 14 Zgłoś Napisano 19 Październik 2016 ? ? ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirk gently 155 Zgłoś Napisano 20 Październik 2016 Tyle chmielu ja dodaję na samą goryczkę...Sobie to możesz nawet dawać pięć kilo chmielu, tylko nie udzielaj takich "rad" nowicjuszowi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BEZ ZASAD 14 Zgłoś Napisano 20 Październik 2016 Sobie to możesz nawet dawać pięć kilo chmielu Nie napisałem, że tyle chmielu ma dać więc zachowaj sobie swoje przemyślenia i uszczypliwości dla swojej starej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Versaar 75 Zgłoś Napisano 21 Październik 2016 Apeluję o nie odpisywanie na posty wyżej wymienionego użytkownika, niech troll z głodu zdechnie, szkoda nerwów 5 Bartek Śliwiński, needmorehops, dirk gently i 2 innych dodali reakcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollom 6 Zgłoś Napisano 23 Październik 2016 W efekcie wyszło 20 litrów prawie 17 blg więc byłem zaskoczony wydajnością. W związku z czym podniosłem dawki chmielu zadałem drożdzę i fermentacja po 18 godzinach ruszyła w najlepsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach