Skocz do zawartości
karollom

AIPA coś z tego będzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!


 


Chce zrobić warkę 20l


 


słody:


Pale Ale 4.5kg


Wiedeński: 0.5kg


Karmel 30ebc : 0.2kg


 


Mam taki pomysł na chmielenie tu najbardziej zależy mi na opinii doświadczonych:


60' - Chinook 20g


30' - Chinook 20g


5' - Citra 15g. Amarillo15g


0' - Citra 15g Amarillo15g


 


Chłodzenie w wannie


 


Na zimno po 30g z każdego


 


Celuje w około 55 ibu


 


Zacieranie po angielsku 65 stopni i mash out


 


drożdże US-05


 


Proszę o opinię uwagi i sugestie  :)


 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie np. Amarillo A.D. 2015 ma beznadziejny zapach, nie umiem określić co jest nie tak, ale nie robi szału.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min

Na 20 litrów? :facepalm:    :polew:  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja ostatnia warka z dużą ilością Amarillo 2015 na zimno miała spoko aromat, średnio intensywny, ale przyjemny.

 

nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min

Możesz przestać, teraz już moda przeszła na New England.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie lubię piwa mocno goryczkowe, początkowe warki były robione 20 L, z taką właśnie ilością chmielu na goryczkę, piwa raczej mocne 15-27 BLG, teraz w sobotę będę warzył ok 200L 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie lubię piwa mocno goryczkowe, początkowe warki były robione 20 L, z taką właśnie ilością chmielu na goryczkę, piwa raczej mocne 15-27 BLG, teraz w sobotę będę warzył ok 200L 

?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tyle chmielu ja dodaję na samą goryczkę...

Sobie to możesz nawet dawać pięć kilo chmielu, tylko nie udzielaj takich "rad" nowicjuszowi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sobie to możesz nawet dawać pięć kilo chmielu
 

Nie napisałem, że tyle chmielu ma dać więc zachowaj sobie swoje przemyślenia i uszczypliwości dla swojej starej...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W efekcie wyszło 20 litrów prawie 17 blg więc byłem zaskoczony wydajnością. W związku z czym podniosłem dawki chmielu zadałem drożdzę i fermentacja po 18 godzinach ruszyła w najlepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×