karollom 6 Posted October 18, 2016 Witam! Chce zrobić warkę 20l słody: Pale Ale 4.5kg Wiedeński: 0.5kg Karmel 30ebc : 0.2kg Mam taki pomysł na chmielenie tu najbardziej zależy mi na opinii doświadczonych: 60' - Chinook 20g 30' - Chinook 20g 5' - Citra 15g. Amarillo15g 0' - Citra 15g Amarillo15g Chłodzenie w wannie Na zimno po 30g z każdego Celuje w około 55 ibu Zacieranie po angielsku 65 stopni i mash out drożdże US-05 Proszę o opinię uwagi i sugestie Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkx6 67 1 Items Posted October 18, 2016 A ja proszę nie duplikować tematów: http://www.piwo.org/topic/22118-aipa-czy-w-dobrym-kierunku/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollom 6 Posted October 18, 2016 początkowo tam napisałem, ale stwierdziłem, że tu jest większe zainteresowanie ;] sr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted October 18, 2016 Dla mnie np. Amarillo A.D. 2015 ma beznadziejny zapach, nie umiem określić co jest nie tak, ale nie robi szału. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted October 18, 2016 A ja wręcz przeciwnie uważam, chmieliłem na zimno i na 0' amarillo białą ipa i uważam że piwo ma świetny aromat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted October 18, 2016 Tyle chmielu ja dodaję na samą goryczkę... Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted October 18, 2016 Tzn ile dajesz? On ma zamiar użyć 160g na całą warke. Tyle dajesz a goryczke przy warce 20l? Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted October 18, 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted October 18, 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min A ile takich warek masz za sobą, jeśli można zapytać? 1 dirk gently reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ASadam 129 Posted October 18, 2016 nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Na 20 litrów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollom 6 Posted October 18, 2016 czyli robisz warke ponad 150 ibu? przy plato w okolicach 14? chyba bym nie upił.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
YeahBunny 1 Posted October 19, 2016 z takiej ilości slodu to zrobisz zapewne ape z 12 blg. Dołoż 1 kg pale ale wyjdzie 14:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiu 136 Posted October 19, 2016 Moja ostatnia warka z dużą ilością Amarillo 2015 na zimno miała spoko aromat, średnio intensywny, ale przyjemny. nie mniej niż 100g przy alfa kwasy min 12% na 60 min Możesz przestać, teraz już moda przeszła na New England. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted October 19, 2016 Ogólnie lubię piwa mocno goryczkowe, początkowe warki były robione 20 L, z taką właśnie ilością chmielu na goryczkę, piwa raczej mocne 15-27 BLG, teraz w sobotę będę warzył ok 200L Quote Share this post Link to post Share on other sites
needmorehops 4 Posted October 19, 2016 Ogólnie lubię piwa mocno goryczkowe, początkowe warki były robione 20 L, z taką właśnie ilością chmielu na goryczkę, piwa raczej mocne 15-27 BLG, teraz w sobotę będę warzył ok 200L ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollom 6 Posted October 19, 2016 szerokości Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted October 20, 2016 Tyle chmielu ja dodaję na samą goryczkę...Sobie to możesz nawet dawać pięć kilo chmielu, tylko nie udzielaj takich "rad" nowicjuszowi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted October 20, 2016 Sobie to możesz nawet dawać pięć kilo chmielu Nie napisałem, że tyle chmielu ma dać więc zachowaj sobie swoje przemyślenia i uszczypliwości dla swojej starej... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Versaar 77 Posted October 21, 2016 Apeluję o nie odpisywanie na posty wyżej wymienionego użytkownika, niech troll z głodu zdechnie, szkoda nerwów 5 dirk gently, Enethion, Bartek Śliwiński and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollom 6 Posted October 23, 2016 W efekcie wyszło 20 litrów prawie 17 blg więc byłem zaskoczony wydajnością. W związku z czym podniosłem dawki chmielu zadałem drożdzę i fermentacja po 18 godzinach ruszyła w najlepsze Quote Share this post Link to post Share on other sites