Jump to content
Sign in to follow this  
karollom

AIPA czy w dobrym kierunku?

Recommended Posts

Witam!

 

Chce zrobić warkę 20l

 

słody:

Pale Ale 4.5kg

Wiedeński: 0.5kg

Karmel 30ebc : 0.2kg

 

Mam taki pomysł na chmielenie tu najbardziej zależy mi na opinii doświadczonych:

60' - Chinook 20g

30' - Chinook 20g

5' - Citra 15g. Amarillo15g

0' - Citra 15g Amarillo15g

 

Chłodzenie w wannie

 

Na zimno po 30g z każdego

 

Celuje w około 55 ibu

 

Zacieranie po angielsku 65 stopni i mash out

 

drożdże US-05

 

Proszę o opinię uwagi i sugestie :)

Edited by karollom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niby ok ale to taka skromniejsza AIPA będzie, taka do grilla, nie żadna bomba chmielowa ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

to warto by było zwiększyć chmielenie rozumiem? Czasy są ok? zależy mi na goryczce rzędu 55-60 ibu, aby każdy to łyknął bez problemu i było pijalne. zwiększyć po 10g na 60 i 30?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym to na aromat podkręcił x1.5 (zimno i 0'), reszta ok, chociaż w sumie to też zależy jak masz opanowaną fermentację, jak to pierwsze warki, to może rzeczywiście zrobić tak jak planujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym to na aromat podkręcił x1.5 (zimno i 0'), reszta ok, chociaż w sumie to też zależy jak masz opanowaną fermentację, jak to pierwsze warki, to może rzeczywiście zrobić tak jak planujesz.

były 3 ale bez problemów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobne pytanie.

 

To ma być AIPA z ekstraktów.

 

Mój pomysł na chmielenie jest taki (proszę o opinie):

 

60' - Chinook 50g

30' - Cascade 35g

0' - Cascade 15g

0' - Citra 15g

 

+ 35g Citra na cichą

 

Programik Piwowar 1.2 pokazuje, że goryczka osiągnie poziom około 66 IBU (średnia z obu wyliczanych metod Tinseth i Rager)

Edited by Rampowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobne pytanie.

 

To ma być AIPA z ekstraktów.

 

Mój pomysł na chmielenie jest taki (proszę o opinie):

 

60' - Chinook 50g

30' - Cascade 35g

0' - Cascade 15g

0' - Citra 15g

 

+ 35g Citra na cichą

 

Programik Piwowar 1.2 pokazuje, że goryczka osiągnie poziom około 66 IBU (średnia z obu wyliczanych metod Tinseth i Rager)

Jakie blg i ile litrów planujesz uzyskac?Bo wychodzi grubo ponad 100 ibu. Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

No coś lekko przedobrzyłeś z goryczką, bo będzie więcej niż 66 ibu.

 

Pomyliłem wartości czasowe w programie.

W kolumnie "Minuta dodania" zacząłem od 60', a powinienem od 0' (odwrotna kolejność).

Plan chmielenia po korekcie:

 

60' - Chinook 30g

30' - Cascade 35g

0' - Cascade 15g

0' - Citra 15g

 

+ 35g Citra na cichą

 

Wynik w programie: 67,5 IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobne pytanie.

 

To ma być AIPA z ekstraktów.

 

Mój pomysł na chmielenie jest taki (proszę o opinie):

 

60' - Chinook 50g

30' - Cascade 35g

0' - Cascade 15g

0' - Citra 15g

 

+ 35g Citra na cichą

 

Programik Piwowar 1.2 pokazuje, że goryczka osiągnie poziom około 66 IBU (średnia z obu wyliczanych metod Tinseth i Rager)

Z samego Chinooka będziesz miał ponad 80 IBU.

Ja bym znacząco zmniejszył ilość chmielu na 60' (20 max 25g), odpuścił 30' i dał kompozycje chmielowe na 15' i 0' oraz na zimno. Chinooka warto dodać też do chmielenia na aromat. Mam wrażenie że jest troszkę niedoceniany, a szkoda.

Edit: Szkoda potencjału aromatycznego Cascade'a, żeby go pół godziny gotować.

Edited by łysy ĄĘ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura po korekcie:

 

To ma być AIPA 15 Blg z ekstraktów (2 x ekstrakt słodowy niechmielony w syropie PALE ALE 1,7kg).

 

Objętość brzeczki 20 litrów, czas gotowania 60 minut.

Mój pomysł na chmielenie jest taki:

60' - Simcoe 30g
15' - Cascade 15g

15' - Citra 15g
0' - Cascade 15g
0' - Citra 15g

+ 30g Citra na cichą

 

Z góry dziękuję za opinie bardziej doświadczonych

Edited by Rampowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem może być chociaż od siebie dodałbym nieco więcej na cichą. Tak ze 2-3x więcej.

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites
To ma być AIPA 15 Blg z ekstraktów (2 x ekstrakt słodowy niechmielony w syropie PALE ALE 1,7kg).

Z dwóch puszek od Bruntala czy WESa nie da rady 15BLG a co najwyżej 12BLG wychodzi (wg Brewness.com). Dorzuć jeszcze ekstraktu płynnego lub suchego. Tu masz link, możesz sam policzyć -> http://brewness.com/

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

To ma być AIPA 15 Blg z ekstraktów (2 x ekstrakt słodowy niechmielony w syropie PALE ALE 1,7kg).

Z dwóch puszek od Bruntala czy WESa nie da rady 15BLG a co najwyżej 12BLG wychodzi (wg Brewness.com). Dorzuć jeszcze ekstraktu płynnego lub suchego. Tu masz link, możesz sam policzyć -> http://brewness.com/

 

 

Przeliczyłem na stronce brewness.com i wyszło mi, że do 15BLG brakuje mi około 800g cukrów. Chmielenie powinno dać 51 IBU

 

Zmartwił mnie jednak podawany tam balans goryczy, wyszła mi wartość 0,82 bardzo gorzkie.

 

Powinienem się obawiać, że piwo wyjdzie za gorzkie???

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

To ma być AIPA 15 Blg z ekstraktów (2 x ekstrakt słodowy niechmielony w syropie PALE ALE 1,7kg).

Z dwóch puszek od Bruntala czy WESa nie da rady 15BLG a co najwyżej 12BLG wychodzi (wg Brewness.com). Dorzuć jeszcze ekstraktu płynnego lub suchego. Tu masz link, możesz sam policzyć -> http://brewness.com/

 

 

Przeliczyłem na stronce brewness.com i wyszło mi, że do 15BLG brakuje mi około 800g cukrów. Chmielenie powinno dać 51 IBU

 

Zmartwił mnie jednak podawany tam balans goryczy, wyszła mi wartość 0,82 bardzo gorzkie.

 

Powinienem się obawiać, że piwo wyjdzie za gorzkie???

 

Ja bym się nie przejmował takimi wartościami z programu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Powinienem się obawiać, że piwo wyjdzie za gorzkie???

Kwestia zacierania... eeee... zaraz, zaraz, Ty warzysz z ekstraktów - dorzuć suchego ekstraktu słodowego, nie dodawaj zwykłego cukru bo możesz mieć posmak bimbrowy. Poza tym podczas wysładzania... eeee... jakiego wysładzania, przeciez to ekstrakty... Moim zdaniem zwykły cukier tylko do refermentacji w butelkach a podczas warzenia ekstrakt płynny lub suchy, sugeruję je.

Ale to Twoje piwo, zrobisz jak zechcesz - sam wypijesz to, co nawarzyłeś ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ale to Twoje piwo, zrobisz jak zechcesz - sam wypijesz to, co nawarzyłeś

 

Hehe zabrzmiało jak groźba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka groźba? Wiadomo, że wypijesz. Inna możliwość że rozdasz lub sprzedasz a w ostateczności, czego nie życzę, że pójdzie w kanał ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmartwił mnie jednak podawany tam balans goryczy, wyszła mi wartość 0,82 bardzo gorzkie.

 

Powinienem się obawiać, że piwo wyjdzie za gorzkie???

0.82 to nie jest wysokie nachmielenie jak na AIPA. 1.15 to by było wysokie. 0.8 to jest tak średnio dla angielskiego bittera. AIPA jest bardzo gorzka z natury, i tyle.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goryczka może być po części przykryta pewną dozą słodowości - a tej nie oddają żadne wskaźniki bo to odczucie subiektywne na języku.
Znam człowieka, dla których goryczkowe piwo zaczyna się od 60IBU ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...