Antrymir 0 Posted October 18, 2016 Witam Będę warzył christmas ale, około 15 blg - 20 litrów. w grę wchodzą następujące przyprawy [ALE NIE WSZYSTKIE NA RAZ, WYBIORĘ NIEKTÓRE] powiedzcie, ile w razie czego dodać której, żeby nie była męcząca. Żeby dało się ją wyczuć ale żeby nie dominowała. Ja w nawiasie podaję swoje sugestie kardamon [15g] cukier waniliowy [20g] gałka muszkatołowa [8g] imbir mielony [15g] skórka pomarańczy [z 3 sztuk] cynamon [10g] goździki [15 sztuk] śliwki suszone [20 dkg] Quote Share this post Link to post Share on other sites
joonecky 23 Posted October 18, 2016 Nie masz możliwości dodać świeżej wanilii i imbiru? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Antrymir 0 Posted October 18, 2016 Nie masz możliwości dodać świeżej wanilii i imbiru? Imbir tak, ale wanilii nie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted October 18, 2016 Kardamon, gałka, goździki - podane ilości wg mnie dużo przesadzone. Quote Share this post Link to post Share on other sites
łysy ĄĘ 24 Posted October 18, 2016 Właśnie degustuję swoje CA. Na 17 litrów 18 Blg poszło: skórka z 2 pomarańczy (otarta bez białego), 5 goździków, drobno posiekany świeży imbir - 50g, kardamon - pół łyżeczki, cynamon - potłuczona kora 1 szt, gałka - starłem 1/2 sztuki. Efekt - w aromacie i w smaku od razu wiadomo, że świąteczne. Natomiast nuty przyprawowe nie są dominujące, ani męczące. Ilości dobrane na oko okazały się strzałem w okienko. 1 Nicodemus reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites