Jump to content
Sign in to follow this  
Kamil Świercz

Irish red ale - konsultacja receptury

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym skonultować swoją recepture IRA. Przeglądalem kilka receptur I stwierdzam, że są duże różnice. Niektóre posiadają palony jeczmien inne nie, jedne mają po kilka karmeli inne tylko monacha. I sam już nie jestem pewien. A moja receptura na 20l wyglada tak:

4 kg pale ale

1 kg monachijski typ 2

200g karmelowy 30 strzegom

50g palony jeczmien - pod koniec zacierania

Drożdze s-04

Chmiel EKG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

 

IRA jest ciekawym i szerokim stylem. Piłem piwa w tym stylu od mocno wytrawnych, z posmakami karmelu czy ciasteczek, po piwa mocno słodowe, z akcentem toffi czy nawet z posmakiem paloności. Twoja receptura wygląda w porządku, piwo zmieści się w stylu i pewnie wyjdzie smaczne. Ja popełniłem jakiś czas temu coś takiego: http://www.piwo.org/topic/19638-browar-domowy-zaporowo/?p=411819. Kolor iście czerwony, aż krwisty (przynajmniej tak wygląda w przeźroczystej butelce). Resztę opisu znajdziesz w linku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat wg mnie IRA jest jednym ze ściślej zdefiniowanych stylów ;)

Co do receptury to dobra, standardowa receptura na IRA.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj IRA wlasnie konczy burzliwa. Poszedłem w stronę ciastek.

4kg Pale Ale

0,5 Carared

0,25 Biscuit

70g jęczmień palony od początku zacierania

Odrobina Fuggles na 60'

Po 1,5 tyg zeszło z 12,5 do 3,4 Plato na Nothingamach w ok 17-18C

Po pierwszej próbce jest w smaku delikatna palonosc (mocno z tylu) jednak kolor za bardzo uciekł w brąz. 20g jęczmienia za dużo;)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji:

 

OG: 12°P

IBU: 26

Receptura na 22l.

 

Zasyp:

  • Viking Pilzneński - 4,1kg
  • Viking Karmel 150 - 0,65 kg
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko)

 

Chmielenie:

  • Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k)
  • Lubelski 15g na whirlpool

Drożdże: S-04

 

Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego.

Coś do zmiany?

Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji:

 

OG: 12°P

IBU: 26

Receptura na 22l.

 

Zasyp:

  • Viking Pilzneński - 4,1kg
  • Viking Karmel 150 - 0,65 kg
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko)

 

Chmielenie:

  • Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k)
  • Lubelski 15g na whirlpool

Drożdże: S-04

 

Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego.

Coś do zmiany?

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.
 

Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody.

Sypnę tak:

  • Viking Pale Ale - 4,0 kg
  • Viking Karmel 150 - 0,45 kg
  • Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.
 

Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody.

Sypnę tak:

  • Viking Pale Ale - 4,0 kg
  • Viking Karmel 150 - 0,45 kg
  • Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany
  • Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru.

Owsiane czy pszeniczne te płatki? :) Zamiast słodu pszenicznego? Ile się tego zwyczajowo sypie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem IRA ze 2 razy z gotowego zestawu słodów ze sklepu homebrewing (nie interpretujcie oczywiście tego jako reklama), ale w/g mnie piwko wyszło fantastycznie byłem baaaardzo zadowolony, super pijalne, lekkie i bardzo przyjemne. Możesz kolego spróbować spróbować, bo w/g mnie warto 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...