Skocz do zawartości
rubezahl

Lager Sudecki

Rekomendowane odpowiedzi

Piwa warzone wg przepisu na Fulla, z czasem wyewoluowały do obecnej postaci. Są one na tyle rozpoznawalne wśród Kolegów Piwowarów, że żartobliwie zaczęły funkcjonować jako pewien "styl" :) 
Karczmarz, Krzysiek9999 - dzięki za opracowanie charakterystyki. :okey: 

LAGER SUDECKI

Aromat - wybitnie słodowy, silny, często również chlebowy. Aromaty chmielowe na dalszym planie. Dieacetylu i owocowości brak.

Wygląd - kolor ciemnozłoty do ciemnobursztynowy. Dobra klarowność, dopuszczalna lekka mętność. Piana bardzo obfita, gęsta, trwała - powinna utrzymywać się do końca.

Smak - bogaty słodowy, kontrowany wysoką goryczką, która może być pozostająca w posmaku. Smaki chmielowe, o charakterze ziołowym i korzennym są wyczuwalne. Diacetylu i estrów owocowych brak.

Tekstura - średnia treściwość, średnie do mocne nagazowanie.

OG 11-13°Blg



Przepis "bazowy" na 20l piwa:

Pilzneński 3,0
Monachijski II 1,0
Karmelowy (150) 0,2

Zasyp do wody 55°C
63°C 10'
72°C 50'
76°C - filtracja

Iunga 50g FWH

Gotowanie 60'

Saaz 40g w 30'
Saaz 30g w 45'
Saaz 30g w 60'

Drożdże: 2278 Czech Pils, 2001 Pilsner Urquell lub 2206 Bavarian Lager

Edytowane przez rubezahl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×