Skocz do zawartości

Manufaktura Fermentu Alchemia


Nicodemus

Rekomendowane odpowiedzi

#2 Hefe-Weizen 12° Blg (IBU 14,31)

przepis według Andrzeja Smyka


21/09/2016
 

Surowce:

  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód pszeniczny 2,8 kg
     
  • Płatki owsiane 0,5 kg
     
  • Chmiel Lubelski 25 g
     
  • Drożdze WLP300 Hefeweizen

Zacieranie:

  • 45°C - 15 min
  • 55°C - 15 min
  • 62°C - 40 min
  • 72°C - 40 min
  • mash-out

Chmielenie:

  • Lubelski 25 g - 60 min

Fermentacja:

  • Burzliwa - 7 dni
  • Cicha - 7 dni
  • Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C)

Degustacja:

 

Piwo koloru blado słomkowego ze stosunkowo długo utrzymującą się gęstą pianą. Posmaki bananowe mocniej wyczuwalne w pianie, smaki goździkowe umiarkowanie silnie w całym piwie. Chlebowy posmak słodów obecny przez cały czas, natomiast chmiel wyczuwalny delikatnie jedynie pod koniec. Treściwość piwa znacznie pogłębiona przez bogaty osad drożdżowy (celowo przelałem większość osadu na cichą). Weizen wyszedł średnio lekki i kremowy, mocno nagazowany. Wywołał skrajne odczucia wśród znajomych; mnie samemu raz podchodzi, a raz nie. Świetnie smakował z odrobiną cytryny :)

Edytowane przez Nicodemus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C)

Nie dużo tego cukru?

Jutro Ci odpowiem :). Chciałem, żeby było rześkie i mocno gazowane.

 

EDIT:

Piwo dobrze schłodzone i mocno nagazowane. Nie wypienia się po odkapslowaniu - idealne na lato, którego już nie ma!

Edytowane przez Nicodemus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 Pepper Saison 11° Blg (IBU 22,15)

według przepisu własnego


22/10/2016
 

Surowce:

  • Słód pilzneński 6 kg
  • Chmiel Saaz 50 g
  • Chmiel Lubelski 25 g
     
  • Drożdze Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu
     
  • Pieprz czarny 1 łyżka

Zacieranie:

  • 62°C - 60 min
  • 72°C - 20 min
  • mash-out

Chmielenie:

  • Saaz 5 g + Lubelski 2,5 g - brzeczka przednia (FWH)
  • Saaz 30 g + Lubelski 15 g - 60 min
  • Saaz 15 g + Lubelski 7,5 g - 10 min
  • Pieprz czarny 1 łyżka - 5 min

Fermentacja:

  • Burzliwa - 14 dni
  • Cicha - 7/14 dni
  • Refermentacja w butelkach (280 g sacharozy/30 l) - 7 dni w garażu + 7/14 dni w lodówce (4°C)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.