Nicodemus 1 Posted October 17, 2016 (edited) #2 Hefe-Weizen 12° Blg (IBU 14,31) przepis według Andrzeja Smyka 21/09/2016 Surowce: Słód pilzneński 1,2 kg Słód pszeniczny 2,8 kg Płatki owsiane 0,5 kg Chmiel Lubelski 25 g Drożdze WLP300 Hefeweizen Zacieranie: 45°C - 15 min 55°C - 15 min 62°C - 40 min 72°C - 40 min mash-out Chmielenie: Lubelski 25 g - 60 min Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C) Degustacja: Piwo koloru blado słomkowego ze stosunkowo długo utrzymującą się gęstą pianą. Posmaki bananowe mocniej wyczuwalne w pianie, smaki goździkowe umiarkowanie silnie w całym piwie. Chlebowy posmak słodów obecny przez cały czas, natomiast chmiel wyczuwalny delikatnie jedynie pod koniec. Treściwość piwa znacznie pogłębiona przez bogaty osad drożdżowy (celowo przelałem większość osadu na cichą). Weizen wyszedł średnio lekki i kremowy, mocno nagazowany. Wywołał skrajne odczucia wśród znajomych; mnie samemu raz podchodzi, a raz nie. Świetnie smakował z odrobiną cytryny Edited October 25, 2016 by Nicodemus Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted October 18, 2016 Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C) Nie dużo tego cukru? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nicodemus 1 Posted October 18, 2016 (edited) Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C) Nie dużo tego cukru? Jutro Ci odpowiem . Chciałem, żeby było rześkie i mocno gazowane. EDIT: Piwo dobrze schłodzone i mocno nagazowane. Nie wypienia się po odkapslowaniu - idealne na lato, którego już nie ma! Edited October 21, 2016 by Nicodemus Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nicodemus 1 Posted October 24, 2016 #3 Pepper Saison 11° Blg (IBU 22,15) według przepisu własnego 22/10/2016 Surowce: Słód pilzneński 6 kg Chmiel Saaz 50 g Chmiel Lubelski 25 g Drożdze Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu Pieprz czarny 1 łyżka Zacieranie: 62°C - 60 min 72°C - 20 min mash-out Chmielenie: Saaz 5 g + Lubelski 2,5 g - brzeczka przednia (FWH) Saaz 30 g + Lubelski 15 g - 60 min Saaz 15 g + Lubelski 7,5 g - 10 min Pieprz czarny 1 łyżka - 5 min Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7/14 dni Refermentacja w butelkach (280 g sacharozy/30 l) - 7 dni w garażu + 7/14 dni w lodówce (4°C) Quote Share this post Link to post Share on other sites