Jump to content
Sign in to follow this  
Nicodemus

Manufaktura Fermentu Alchemia

Recommended Posts

#2 Hefe-Weizen 12° Blg (IBU 14,31)

przepis według Andrzeja Smyka


21/09/2016
 

Surowce:

  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód pszeniczny 2,8 kg
     
  • Płatki owsiane 0,5 kg
     
  • Chmiel Lubelski 25 g
     
  • Drożdze WLP300 Hefeweizen

Zacieranie:

  • 45°C - 15 min
  • 55°C - 15 min
  • 62°C - 40 min
  • 72°C - 40 min
  • mash-out

Chmielenie:

  • Lubelski 25 g - 60 min

Fermentacja:

  • Burzliwa - 7 dni
  • Cicha - 7 dni
  • Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C)

Degustacja:

 

Piwo koloru blado słomkowego ze stosunkowo długo utrzymującą się gęstą pianą. Posmaki bananowe mocniej wyczuwalne w pianie, smaki goździkowe umiarkowanie silnie w całym piwie. Chlebowy posmak słodów obecny przez cały czas, natomiast chmiel wyczuwalny delikatnie jedynie pod koniec. Treściwość piwa znacznie pogłębiona przez bogaty osad drożdżowy (celowo przelałem większość osadu na cichą). Weizen wyszedł średnio lekki i kremowy, mocno nagazowany. Wywołał skrajne odczucia wśród znajomych; mnie samemu raz podchodzi, a raz nie. Świetnie smakował z odrobiną cytryny :)

Edited by Nicodemus

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C)

 

Nie dużo tego cukru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C)

Nie dużo tego cukru?

Jutro Ci odpowiem :). Chciałem, żeby było rześkie i mocno gazowane.

 

EDIT:

Piwo dobrze schłodzone i mocno nagazowane. Nie wypienia się po odkapslowaniu - idealne na lato, którego już nie ma!

Edited by Nicodemus

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 Pepper Saison 11° Blg (IBU 22,15)

według przepisu własnego


22/10/2016
 

Surowce:

  • Słód pilzneński 6 kg
  • Chmiel Saaz 50 g
  • Chmiel Lubelski 25 g
     
  • Drożdze Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu
     
  • Pieprz czarny 1 łyżka

Zacieranie:

  • 62°C - 60 min
  • 72°C - 20 min
  • mash-out

Chmielenie:

  • Saaz 5 g + Lubelski 2,5 g - brzeczka przednia (FWH)
  • Saaz 30 g + Lubelski 15 g - 60 min
  • Saaz 15 g + Lubelski 7,5 g - 10 min
  • Pieprz czarny 1 łyżka - 5 min

Fermentacja:

  • Burzliwa - 14 dni
  • Cicha - 7/14 dni
  • Refermentacja w butelkach (280 g sacharozy/30 l) - 7 dni w garażu + 7/14 dni w lodówce (4°C)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...