Skocz do zawartości
Guest_1

Przepis na domowe masło

Rekomendowane odpowiedzi

Następny przepis a raczej instrukcja jak zrobić własne masło w mikserze.

Ja zawsze staram się odebrać śmietanę przed robieniem sera. Ile byśmy jej nie mieli zawsze warto zrobić właśnie masło choćby z tego powodu ze jest dużo smaczniejsze, a w połączeniu ze świeżym pieczywem...cud miód i orzeszki.

Śmietanę musimy na początek zebrać. chcąc to zrobić należy przelać mleko do gara i odstawić do chłodnego miejsca na minimum 12h. Jeżeli mleko jest z porannego udoju (zakładając ze mleko dostaliśmy zaraz rano po udoju) można przedłużyć ten czas do 24h. Następnie szeroką, sporą łyżką zbieramy z powierzchni śmietanę. Dobrze jest to zrobić przy dobrym świetle żeby widzieć kiedy zaczyna się mleko, które będzie wyraźnego jaśniejszego, bielszego koloru. Jeżeli zaczerpniemy trochę mleka, nic się nie stanie.

Zebrany materiał na masło przelewamy do miksera i teraz najważniejsze. Mikser włączamy na jakieś 10-15s i wyłączamy. powtarzamy tę czynność wielokrotnie. W pewnym momencie będziemy musieli "pomagać" łyżką co raz gęstszej śmietanie aby wpadło w środek wiru, aż nagle w krótkim czasie wytrąci nam się sam tłuszcz (czyli nasze masło) i maślanka. Całość przerzucamy do miski, odlewamy maślankę do osobnego naczynia. Tak uzyskane masło należy ugniatać w misce  łyżką aby pozbyć się jak najwięcej niepotrzebnej maślanki.

Masło gotowe

 

Wszystko nie powinno nam zając więcej jak 30min (nie licząc pozyskania śmietany :D)

post-15018-0-63176900-1476737413_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Wydaje mi się, że w takim wypadku lepiej już jest spróbować zrobić z kupnej śmietany 30 lub 36 (oczywiscie bez zagęstników).

Edytowane przez luki161

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Wydaje mi się, że w takim wypadku lepiej już jest spróbować zrobić z kupnej śmietany 30 lub 36 (oczywiscie bez zagęstników).

 

nie wiem jakie mleko jest z mleko matów. ale raczej będzie ciężko z tego jeszcze śmietanę wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z mojego doświadczenia z robieniem ciast i tortów masło uzyskuje się próbując uzyskać zbyt dobrą bitą śmietanę - czytaj ubija za długo. podsumowując - instrukcja to: ubijaj śmietanę aż oddzieli się masło 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj robiłem mozzarelle i pierwsze podejście z UHT zakończyło się niepowodzeniem, druga próba z mlekiem pasteryzowanym w 74st udana. Przypuszczam, że to z mlekomatu będzie jeszcze lepiej się sprawdzało bo jest świeże i niepasteryzowane, chyba tylko filtrowane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj robiłem mozzarelle i pierwsze podejście z UHT zakończyło się niepowodzeniem, druga próba z mlekiem pasteryzowanym w 74st udana. Przypuszczam, że to z mlekomatu będzie jeszcze lepiej się sprawdzało bo jest świeże i niepasteryzowane, chyba tylko filtrowane.
robiłęś na bakteriach czy na kwasku cytrynowym?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taką mam nadzieję, bo to co teraz otrzymuję to jest trochę zbliżone do sera białego i jednak wciąż wolę kupny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×