Jump to content
Sign in to follow this  
Guest_1

Przepis na domowe masło

Recommended Posts

Następny przepis a raczej instrukcja jak zrobić własne masło w mikserze.

Ja zawsze staram się odebrać śmietanę przed robieniem sera. Ile byśmy jej nie mieli zawsze warto zrobić właśnie masło choćby z tego powodu ze jest dużo smaczniejsze, a w połączeniu ze świeżym pieczywem...cud miód i orzeszki.

Śmietanę musimy na początek zebrać. chcąc to zrobić należy przelać mleko do gara i odstawić do chłodnego miejsca na minimum 12h. Jeżeli mleko jest z porannego udoju (zakładając ze mleko dostaliśmy zaraz rano po udoju) można przedłużyć ten czas do 24h. Następnie szeroką, sporą łyżką zbieramy z powierzchni śmietanę. Dobrze jest to zrobić przy dobrym świetle żeby widzieć kiedy zaczyna się mleko, które będzie wyraźnego jaśniejszego, bielszego koloru. Jeżeli zaczerpniemy trochę mleka, nic się nie stanie.

Zebrany materiał na masło przelewamy do miksera i teraz najważniejsze. Mikser włączamy na jakieś 10-15s i wyłączamy. powtarzamy tę czynność wielokrotnie. W pewnym momencie będziemy musieli "pomagać" łyżką co raz gęstszej śmietanie aby wpadło w środek wiru, aż nagle w krótkim czasie wytrąci nam się sam tłuszcz (czyli nasze masło) i maślanka. Całość przerzucamy do miski, odlewamy maślankę do osobnego naczynia. Tak uzyskane masło należy ugniatać w misce  łyżką aby pozbyć się jak najwięcej niepotrzebnej maślanki.

Masło gotowe

 

Wszystko nie powinno nam zając więcej jak 30min (nie licząc pozyskania śmietany :D)

post-15018-0-63176900-1476737413_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Wydaje mi się, że w takim wypadku lepiej już jest spróbować zrobić z kupnej śmietany 30 lub 36 (oczywiscie bez zagęstników).

Edited by luki161

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Wydaje mi się, że w takim wypadku lepiej już jest spróbować zrobić z kupnej śmietany 30 lub 36 (oczywiscie bez zagęstników).

 

nie wiem jakie mleko jest z mleko matów. ale raczej będzie ciężko z tego jeszcze śmietanę wyciągnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z mojego doświadczenia z robieniem ciast i tortów masło uzyskuje się próbując uzyskać zbyt dobrą bitą śmietanę - czytaj ubija za długo. podsumowując - instrukcja to: ubijaj śmietanę aż oddzieli się masło 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj robiłem mozzarelle i pierwsze podejście z UHT zakończyło się niepowodzeniem, druga próba z mlekiem pasteryzowanym w 74st udana. Przypuszczam, że to z mlekomatu będzie jeszcze lepiej się sprawdzało bo jest świeże i niepasteryzowane, chyba tylko filtrowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wczoraj robiłem mozzarelle i pierwsze podejście z UHT zakończyło się niepowodzeniem, druga próba z mlekiem pasteryzowanym w 74st udana. Przypuszczam, że to z mlekomatu będzie jeszcze lepiej się sprawdzało bo jest świeże i niepasteryzowane, chyba tylko filtrowane.
robiłęś na bakteriach czy na kwasku cytrynowym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taką mam nadzieję, bo to co teraz otrzymuję to jest trochę zbliżone do sera białego i jednak wciąż wolę kupny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...