Skocz do zawartości

stout owsiany- prośba o ocene


krzysiekw3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Planuję stouta owsianego i co sądzicie o takiej recepturze? 

pilzneński 2kg

pszeniczny 1kg

monachijski II 1kg

owsiany 1kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg

karmelowy ciemny 0,3kg

barwiący 0,2kg

jęczmień palony 0,2kg

pszenica palona 0,2kg

chmiel Marynka 50g na 60 minut

Zacieranie na lenia w 69", słody ciemne i ziarna palone na ostatnie 15 minut zacierania. Drożdze Danstar Nothingam Ale Yeast.

Będzie coś z tego?

Edytowane przez krzysiekw3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. sprzątasz zbędne zapasy?

2. ile litrów tego ma być i jaką planujesz gęstość?

3.

 

słody ciemne i ziarna palone na ostatnie 15 minut zacierania

dlaczego toż to stout?

 

EDIT

byli szybsi :D

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to sprzątanie magazynu. Myślałem, że dużo składników zwiększy pełnię piwa. W założeniach ma być to stout "z ciałem", nie za słodki i nie wytrawny. Tak coś po środku lub lekko w stronę słodkiego. Brewnees wylicza mi 25 litrów, 13,6BLG, 40IBU. Jako, że moja wydajność jest słabsza to celuję 25-27 litrów 12BLG.

P.S. Zależy mi aby większość słodów była za Strzegomia.

Edytowane przez krzysiekw3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja owsianego stouta robilem tak:

3kg pale ale

1 monach I

1,2 kg płatków owsianych ( paczki które kupiłem miały po 600g. Nie są to jakies specialne obliczenia czy testy wielu receptur pod kątem ilosci płatkow)

300g czekoladowy 1200

200g palony jeczmien

S-04

 

 

W stoucie wg. Mnie palone musza być od początku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wyrzucił pszenicę, nie bardzo rozumiem zasadność dodania jej do stoutu. Co do zestawu ciemnych słodów, to w przeciwieństwie do kolegów na początku, ja nie mam zastrzeżeń, jest spoko, ale rzeczywiście od początku zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.