krzysiekw3 1 Posted October 17, 2016 (edited) Cześć. Planuję stouta owsianego i co sądzicie o takiej recepturze? pilzneński 2kg pszeniczny 1kg monachijski II 1kg owsiany 1kg płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg karmelowy ciemny 0,3kg barwiący 0,2kg jęczmień palony 0,2kg pszenica palona 0,2kg chmiel Marynka 50g na 60 minut Zacieranie na lenia w 69", słody ciemne i ziarna palone na ostatnie 15 minut zacierania. Drożdze Danstar Nothingam Ale Yeast. Będzie coś z tego? Edited October 17, 2016 by krzysiekw3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted October 17, 2016 To sprzątanie magazynu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 17, 2016 (edited) 1. sprzątasz zbędne zapasy? 2. ile litrów tego ma być i jaką planujesz gęstość? 3. słody ciemne i ziarna palone na ostatnie 15 minut zacierania dlaczego toż to stout? EDIT byli szybsi Edited October 17, 2016 by Dr2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiekw3 1 Posted October 18, 2016 (edited) Nie jest to sprzątanie magazynu. Myślałem, że dużo składników zwiększy pełnię piwa. W założeniach ma być to stout "z ciałem", nie za słodki i nie wytrawny. Tak coś po środku lub lekko w stronę słodkiego. Brewnees wylicza mi 25 litrów, 13,6BLG, 40IBU. Jako, że moja wydajność jest słabsza to celuję 25-27 litrów 12BLG. P.S. Zależy mi aby większość słodów była za Strzegomia. Edited October 18, 2016 by krzysiekw3 Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted October 18, 2016 Może daj po prostu pale, płatki, jakiś karmel i palony? Ciała możesz też dodać poprzez odpowiednie zacieranie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcepanowy Margrabia 2 Posted October 18, 2016 Jak chcesz więcej ciała, to zamień pilzneński na pale ale. Pilzneńskiego w stylach brytyjskich używasz, kiedy chcesz, by baza słodowa była wyłącznie tłem dla chmielu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiekw3 1 Posted October 18, 2016 Ok w takim razie zamiast pilzneńskiego pale ale. Jak rozumiem reszta może być . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Świercz 1 Posted October 18, 2016 Ja owsianego stouta robilem tak: 3kg pale ale 1 monach I 1,2 kg płatków owsianych ( paczki które kupiłem miały po 600g. Nie są to jakies specialne obliczenia czy testy wielu receptur pod kątem ilosci płatkow) 300g czekoladowy 1200 200g palony jeczmien S-04 W stoucie wg. Mnie palone musza być od początku 1 3arny reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szalas85 109 Posted October 20, 2016 Ja bym wyrzucił pszenicę, nie bardzo rozumiem zasadność dodania jej do stoutu. Co do zestawu ciemnych słodów, to w przeciwieństwie do kolegów na początku, ja nie mam zastrzeżeń, jest spoko, ale rzeczywiście od początku zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiekw3 1 Posted October 21, 2016 Pszenicę daję dla piany. Quote Share this post Link to post Share on other sites