Jump to content
krzysiekw3

stout owsiany- prośba o ocene

Recommended Posts

Cześć. Planuję stouta owsianego i co sądzicie o takiej recepturze? 

pilzneński 2kg

pszeniczny 1kg

monachijski II 1kg

owsiany 1kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg

karmelowy ciemny 0,3kg

barwiący 0,2kg

jęczmień palony 0,2kg

pszenica palona 0,2kg

chmiel Marynka 50g na 60 minut

Zacieranie na lenia w 69", słody ciemne i ziarna palone na ostatnie 15 minut zacierania. Drożdze Danstar Nothingam Ale Yeast.

Będzie coś z tego?

Edited by krzysiekw3

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. sprzątasz zbędne zapasy?

2. ile litrów tego ma być i jaką planujesz gęstość?

3.

 

słody ciemne i ziarna palone na ostatnie 15 minut zacierania

dlaczego toż to stout?

 

EDIT

byli szybsi :D

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest to sprzątanie magazynu. Myślałem, że dużo składników zwiększy pełnię piwa. W założeniach ma być to stout "z ciałem", nie za słodki i nie wytrawny. Tak coś po środku lub lekko w stronę słodkiego. Brewnees wylicza mi 25 litrów, 13,6BLG, 40IBU. Jako, że moja wydajność jest słabsza to celuję 25-27 litrów 12BLG.

P.S. Zależy mi aby większość słodów była za Strzegomia.

Edited by krzysiekw3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może daj po prostu pale, płatki, jakiś karmel i palony? Ciała możesz też dodać poprzez odpowiednie zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja owsianego stouta robilem tak:

3kg pale ale

1 monach I

1,2 kg płatków owsianych ( paczki które kupiłem miały po 600g. Nie są to jakies specialne obliczenia czy testy wielu receptur pod kątem ilosci płatkow)

300g czekoladowy 1200

200g palony jeczmien

S-04

 

 

W stoucie wg. Mnie palone musza być od początku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wyrzucił pszenicę, nie bardzo rozumiem zasadność dodania jej do stoutu. Co do zestawu ciemnych słodów, to w przeciwieństwie do kolegów na początku, ja nie mam zastrzeżeń, jest spoko, ale rzeczywiście od początku zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...