Skocz do zawartości
sermon01

Żytnie Apa niskoalkoholowe

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo- pierwowzorem ma być kormoran 1 na 100 który posmakował mojej zonie, a że jest karmiąca to chciałbym jej coś takie uwarzyć. Z chmieleniem sobie poradzę natomiast jak wygladałby taki zasyp na 20l warki, żeby wyszło jakoś 6blg- 1kg pale ale i 1kg żytniego czy trochę więcej pale ale a mniej żyta- zeby lepiej filtrować. Może ktoś coś podobnego uczynił?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od Profika coś takiego piłem, tu masz zapiski

http://www.piwo.org/topic/16890-browar-yirgacheffe/page-20

(chyba warka 57)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Łopata w ruch.

 

Też chcę uwarzyć coś w tym typie. Taki sobie przepis umyśliłem na 10l

0.5kg Pale Ale (36%)

0.4kg Żytni (28%)

0.2kg CaraPils (14%)

0.2kg Colorado Honig(14%)

0.1kg Dark Crystal 210 EBC (7%)

 

planowe 7.3blg, chmielenie na ~24IBU, na aromat Citra, Cascade i Mosaic. Zacieranie w 72stopniach. Drożdże pewnie S-04

 

W sumie to żeby mieć ponizej 1.5% abv z 7.4blg to powinno zejść zaledwie do 4.5, czyli odfermentowanie 38%, ale będę zadowolony z 2% przy odfermentowaniu 52%

Pytanie co z ilością karmelowych słodów. Często jest powtarzane, żeby nie przekraczać 10%, ale może przy tak lekkim piwie większy udział będzie ok. Są w dużej ilości CaraPils i Honig, takie niby karmelowe, ale nie tak bardzo ;)

 

Zastanawiam się też nad modyfikacją wody. Niby jest to APA -  styl chmielowy, czyli teoretycznie powinna być przewaga siarczanów. Ale może właśnie podbić chlorki które uwydatniają słód, żeby piwo nie było wodniste?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ze swojego doświadczenia powiem tak, robiłem dwukrotnie taką warkę z następujących słodów (warka 20l):

  • 1,5kg słód żytni (Viking malt)
  • 1,5kg słód pilzneński (Viking malt)
  • 0,25kg słód karmelowy 30 (Viking malt)
  • 0,15kg Carapils (Weyermann)

Gdybym ponownie robił tą warkę, to dałbym więcej karmelowych. Tak więc spróbuj, będziesz miał wiedzę na przyszłość :D Jak planujesz chmielić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na goryczkę dam jakiś niski %AA, bo bezpieczniej się dozuje, a przy takim ekstrakcie nie chcę przesadzić. Na aromat na 10min. 5g Citra i 10g Cascade, po wyłączeniu palników 3x10g Citra, Cascade, Mosaic. Chyba że źle pamiętam co mam w zamrażarce to wymyślę inaczej ;)  Planowo 24IBU, chyba będzie dość na taki ekstrakt.

Chmiele z zeszłego roku, więc się trochę zastanawiam czy nie czekać aż będą nowe. Ale w sumie mam nieotwarte paczki cały czas trzymane w zamrażarce, a to i tak ma być eksperyment. Jak wyjdzie to potem powtórzę na świeżych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajny temat, sam jestem zainteresowany takim troszkę mocniejszym „1 na 100”, wiec będę obserwował.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mogę polecić, 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11,2* (OG 1,0439)
  • Końcowe blg: 4,6* (FG 1,0177)
  • Alkohol objętościowo: 3,4%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Strzegom Żytni - (9 EBC, 78,4%)
  2. 1kg Strzegom Pale Ale - (5,5 EBC, 19,6%)
  3. 0,1kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70,9 EBC, 2%)
  4. 20g Amarillo 9,2AA (17,6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Cascade 5,5AA (10,1IBU) granulat - Gotowanie 30min
  6. 30g Willamette 5,5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  7. 10g Amarillo 9,2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  8. 10g Cascade 5,5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  9. 10g Willamette 5,5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  10. 1tsp Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  11. Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 2017-10-09

 

Edytowane przez pingwin71

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to ja, popytałem, a potem zrobiłem po swojemu.

Więc uwarzyłem mniej więcej, z zasypem jak podałem na początku.150g pale ale mi brakło to dosypałem monacha, i crystala się sypło 11g wiecej ;)

Wyszło mi tego 11l 7.2brix => 7°P

6 dni fermentuje i teraz jest 4.8brix, czyli 3.28°P i 2.06%abv. Zobaczymy za 2 dni czy już tak zostanie. Jeśli tak, to klarowanie, herbatka chmielowa i rozlew: 8-9l; dam w kega, a resztę w butelki, refermentując brzeczką odzyskaną z chmielin, żeby nie rozwadniać, ani nie zwiększać abv.

A dzisiaj chyba zrobię milk stouta 8°P z płatkami żytnimi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jakieś nowości z tego eksperymentu? chciałbym zrobić najlepiej odwzorowanie piwa z Kormorana 1 na 100. z tego co pamiętam a piłem je dawno temu jest tam dodatek niesłodowany w postaci ryżu? Pomoże ktoś w stworzeniu receptury pod kątem pełności w smaku ale maks 2% po refermentacji cukrem w butelkach? Chmielenie i goryczkę mogę dorobić sam, zastanawiam się nad zasypem. Planuję fermentację na US-05

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2% po refermentacji cukrem moze byc ciezkie do zrobienia. 

Jezeli nie boisz sie ciezkiego wysladzania to duzo zyta, platki i karmele zeby zrobic brzeczke 6-7blg. 

Do tego zacieranie w temperaturze rzedu 74-75 stopni, nie za dlugie. 

No i najwazniejsze jakies leniwe drozdze. 

 

A i ryz napewno nie da Ci nic dobrego w niskoalkoholowym piwie. 

Ryz zwieksza wytrawnosc, a chyba nie chcesz 2% wody o piwnym posmaku. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyżej opisane piwo już dawno rozpite. Z efektu byłem bardzo zadowolony.

Mimo wyższego odfermentowania, piwo było mniej wodniste w smaku niż 1na100. z 7blg zeszło do 3, co daje jakieś 2.1% abv. Większość dałem w keg, kilka butelek refermentowałem brzeczką odzyskaną z chmielin, więc bez podnoszenia abv ani rozwadniania. Wada jest taka, że przy tak niskim odfermentowaniu potrzeba dość dużo rezerwy. Przed rozlewem dodałem herbatki chmielowej - 15g chmielu wrzucone do wody o temp 70stopni w kubku termicznym i trzymane chyba 2 dni.

Lepiej chyba użyć słabiej odfermentowujących drożdży, ja robiłem na S-04. Jeżeli bardzo nie chcesz przekroczyć granicy 2%, myślę, ze możesz trochę zmniejszyć baling i dodać  jakiś karmel, chociaż u mnie już stanowiły 35%, ale większość to bardzo jasne, CaraPils i Honig. Może Dark Crystal zmienić na coś lżejszego ale więcej?

Tutaj przepis i przebieg fermentacji.

https://brewness.com/pl/batch/10867/view

 

Nie wydaje mi się, żeby u Kormorana były jakieś niesłodowane. Gdzieś trafiłem na stwierdzenie, że niesłodowana pszenica zwiększa pełnię(?). Ogółem chyba prędzej pszenica niż ryż, więcej białek też powinno dobrze działać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok dzięki za odpowiedzi. z tego co doczytałem na stronie browaru Kormoran to faktycznie nie ma tam dodatków niesłodowanych. nie wiem co mi się ubzdurało. oryginał ma skład:

 

woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słody żytnie (jasne i ciemne), słód pszeniczny, chmiel (Citra, Lubelski, Marynka, Sybilla), drożdże górnej fermentacji.

 

może dorzucę do przepisu jeszcze słód pszeniczny, zatrę na słodko i zobaczymy co z tego wyjdzie. dzięki za inspirację

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×