Jump to content
Sign in to follow this  
13Robert

Balingometr z Biowinu-poważna wpadka

Recommended Posts

Pierwszy stukł się, więc zamówiłem drugi.

Wpadka polega na tym, że zafałszowywał mi wyniki pomiarów, gdyż papierowa wkładka z podziałką nie jest wsunięta do końca.

Zorientowałem się dopiero po warzeniu, gdy byłem zdumiony niskimi wskazaniami i sprawdziłem go na wodzie, gdzie "pokazał" coś pomiedzy minus cztery a minus sześć.

 

Teraz pytanie.

Jesli to jest szczelne i nierozbieralne jak doprowadzić do przemieszczenia się tego papierka na właściwe miejsce?

Ma ktoś pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwszy stukł się, więc zamówiłem drugi.

Wpadka polega na tym, że zafałszowywał mi wyniki pomiarów, gdyż papierowa wkładka z podziałką nie jest wsunięta do końca.

Zorientowałem się dopiero po warzeniu, gdy byłem zdumiony niskimi wskazaniami i sprawdziłem go na wodzie, gdzie "pokazał" coś pomiedzy minus cztery a minus sześć.

 

Teraz pytanie.

Jesli to jest szczelne i nierozbieralne jak doprowadzić do przemieszczenia się tego papierka na właściwe miejsce?

Ma ktoś pomysł?

Minus cztery ??? To termometr ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reklamacja odpada.

Do najbliższej poczty mam 10km, wysłanie to też koszt a sprzęt kosztował ...dyche.

 

Napisałem oczywiście do sprzedawcy i czekam trzeci dzień na to, co mi sensownego odpisze.

Może to jest wada całej serii? Rożnie to bywa przy masowej produkcji...

 

 

Szkoda drugiej warki, bo dodałem 250g cukru, by nastaw na czerwone irlandzkie miał conajmniej 10Blg, jak mi sie wówczas wydawało.

 

Podejrzewam, że bez mierzenia też wyjdzie dobre piwo, a specjalnie nie bede zamawiał jednego ustrojstwa, tylko dokonam zakupu po wykorzystaniu obecnych słodów i przy okazji zakupu następnych.

Czy jest sposób na przesunięcie papierka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakbyś był w warszawie to można go na gorąco palnikiem otworzyć, skalibrować i zamknąć. Jest prosty sposób żeby przesunąć ten papierek w środku bez otwierania, ale jest na pierwszy rzut oka dość drastyczny.... musisz dobrze obwiązać balingometr sznurkiem tak aby ta cieńsza część zwisała do dołu i zacząć nim kręcić na tym sznurku... Pamiętaj tylko że ta kartka nie musi być dosunięta do końca i że wtedy nadal będzie mogła sie przesuwać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki ballingometr możesz kupić w większości supermarketów oraz sklepów ogrodniczych. Nie musisz specjalnie zamawiać z internetu. Wydaje mi się, że jeśli papierek "lata" to bez otwierania i przyklejenia dalej będzie się przesuwał.

Spróbuj może zanurzyć w czystej wodzie o temperaturze 20 stopni i zaznacz sobie cienkim mazakiem na szyjce poziom. Potem zmierz sobie odległość pomiędzy stopniami w Blg z kartki i domaluj sobie resztę podziałki. Jest to prowizorka ale na chwile będzie działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wystarczy zmierzyć ile pokazuje w wodzie i potem to odejmować od wyniku pomiaru. I w miarę możliwości się delikatnie z nim obchodzić, ale na dłuższą metę trzeba się w nowy zaopatrzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na trzy moje cukromierze z Biowinu tyko jeden wskazuje dokładnie. Pozostałe dwa w wodzie o temp. 20°C wskazują około -1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety tak jest : cukromierze z Biowinu mają znikomą dokładność . Ale.....browar to nie apteka. Zmierz wskazania w wodzie przy 20 st. i zastosuj poprawkę przy pomiarach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój też wskazuje -1 w wodzie.

Już mnie to trochę wkurza, myślę o zakupie nowego.

Możecie coś polecić? Ten z BA to też Biowinu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ofercie BA zauwazyłem tylko dwa francuskie, chociaż zapewne one wszystkie produkowane są w Chinach. Ale z powody ceny może lepiej kupic dwa zwykłe, bo nie jest to urządzenie na tyle skomplikowane, by wchodziła w rachube prowizja dla producenta za nowoczesna technologie.

 

Gdyby odchyłka była niewielka to by się to dało przeboleć. Ale ona jest duża, około 5 (gdzieś pomiędzy 4 a 6) więc i tak jest on do kitu.

Bo co będzie gdy odfermentuje do 2 lub 3?

Dalej poza miarą?

Jesli tak to ma wygladać, to po prostu lepiej go nie używać.

 

Papierek wskaźnikowy jest wsadzony bardzo ciasno, więc nie ma mowy o tym by się cokolwiek poruszył.

Podejrzewam, że jedna ze srednic została zawyżona lub zanizona i podczas wciskania ruloniku przez automat nastapiło zakleszczenie.

 

Rozwiązania ze sznurkiem za bardzo nie rozumiem. Jak ono ma niby wpłynąć na poszerzenie się średnicy w celu poluzowania papierka?

 

Najlepszym sposobem bedzie wykonanie skali bezpośrednio na szkle.

Poziom zero łatwo "pochwycić", 5, 10, 15 i 20 również poprzez rozpuszczanie w wodzie kolejnych odważonych porcji cukru w 1/2 litra, na przykład przed butelkowaniem.

Reszte skali łatwo wydedukować.

Czym narysować skale, by nie rozpuściła sie ona z biegiem czasu?

Edited by 13Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mój też wskazuje -1 w wodzie.

Już mnie to trochę wkurza, myślę o zakupie nowego.

Możecie coś polecić? Ten z BA to też Biowinu?

W BA posiadaja również balingometry z certyfikatem. Co prawda kasztują 109 zł ale myślę, że są dokładne.:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rozwiązania ze sznurkiem za bardzo nie rozumiem. Jak ono ma niby wpłynąć na poszerzenie się średnicy w celu poluzowania papierka?

ono nie ma zmienić średnicy tylko wirując ten balingomierz na sznurku siła odśrodkowa chamsko przesuwa papierek w środku. W ten sposób można naprawiać termometry z przerwaną cieczą, chociaż wirowanie 60 cm termometru rtęciowego laboratoryjnego na metrowym sznurku jest dosyć ambitnym zadaniem. Z balingometrem powinno łatwiej pójść.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka mała sugestia.

Skalibruj ten ballingometr także w roztworze cukru.

Mogę się mylić ale chyba 5g cukru/100 ml wody to 5 Blg, 10g/100 ml to 10 Blg i tak dalej. Jeśli coś pokręciłem to proszę mnie poprawić.

 

A jeżeli ci się ten papierek przesuwa, to kup sobie jakikolwiek inny areometr (np alkoholomierz - są w sklepach ogrodniczych i z drobnym agd) i zobacz co wskazuje w różnych stężeniach cukru i zrób sobie tabelę z przelicznikami.

 

A co do cukromierzy z Biowinu to nie narzekam. Mam jakiś inny z "papierami", co prawda gorzelany (zaczyna się od 5 Blg) ale wskazuje podobnie jak te z Biowinu. No może jest różnica +/- 0,5 lub 1 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rozwiązania ze sznurkiem za bardzo nie rozumiem. Jak ono ma niby wpłynąć na poszerzenie się średnicy w celu poluzowania papierka?

ono nie ma zmienić średnicy tylko wirując ten balingomierz na sznurku siła odśrodkowa chamsko przesuwa papierek w środku. W ten sposób można naprawiać termometry z przerwaną cieczą' date=' chociaż wirowanie 60 cm termometru rtęciowego laboratoryjnego na metrowym sznurku jest dosyć ambitnym zadaniem. Z balingometrem powinno łatwiej pójść.[/quote']

Aha. Nie skojarzylem od razu "metodologii" naprawy usterki.

Spróbuje w poniedziałek a może to być świetny pomysł na rozwiązanie problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czym narysować skale, by nie rozpuściła sie ona z biegiem czasu?

Wystarczy narysować mazakiem do płyt. Nie jest to rozwiązanie wieczne ale na chwile wystarczy. Wydaje mi się, że nie ma potrzeby wykonywać roztworów wzorcowych na 5, 10 czy 15 gram cukru. Biowin, firma, która kalibrowała ten sprzęt, na pewno wykonała to precyzyjniej niż jesteś w stanie to zrobić w domu. Wystarczy skopiować podziałkę na szkło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwszy stukł się, więc zamówiłem drugi.

Wpadka polega na tym, że zafałszowywał mi wyniki pomiarów, gdyż papierowa wkładka z podziałką nie jest wsunięta do końca.

Zorientowałem się dopiero po warzeniu, gdy byłem zdumiony niskimi wskazaniami i sprawdziłem go na wodzie, gdzie "pokazał" coś pomiedzy minus cztery a minus sześć.

 

Teraz pytanie.

Jesli to jest szczelne i nierozbieralne jak doprowadzić do przemieszczenia się tego papierka na właściwe miejsce?

Ma ktoś pomysł?

Na szczęście nie jest to drogi sprzęt, więc dramatu nie ma.

Najlepsze są najprostsze rozwiązania. Przestań używać tego (dobrze mieć dokładne wyniki, ale na oko też można warzyć :smilies:, w końcu browar to nie apteka. Od biedy można od nowa wyskalować, ale czy naprawdę warto siedzieć zapewne z godzinę i uzyskać niepewne wyniki? ). Ja bym proponował warzyć bez (zostawić na fermentacji kilka dni dłużej tak dla pewności), a przy okazji następnych zakupów zakupić nowy sprzęt. Reklamacja mimo, że jest słuszna niestety jest pracochłonna i nie zawsze jest sens podejmowania wysiłku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W BA posiadaja również balingometry z certyfikatem. Co prawda kasztują 109 zł ale myślę, że są dokładne.:smilies:

To już wolałbym dołożyć niewiele ponad 60 zeta i kupić refraktometr :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W BA posiadaja również balingometry z certyfikatem. Co prawda kasztują 109 zł ale myślę' date=' że są dokładne.:)[/quote']

To już wolałbym dołożyć niewiele ponad 60 zeta i kupić refraktometr :)

Na allegro widzę sporo droższe, gdzie za taką cenę można kupić refraktometr? ;)

 

Edit: nie doczytałem: dołożyć :)

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites
W BA posiadaja również balingometry z certyfikatem. Co prawda kasztują 109 zł ale myślę' date=' że są dokładne.;)[/quote']

To już wolałbym dołożyć niewiele ponad 60 zeta i kupić refraktometr :)

Napewno masz rację, ale jeśli się nie mylę to i tak musisz posiadać balingometr, ponieważ refraktometrem można sprawdzać brzeczkę nieodfermentowaną. Po odfermentowaniu trzeba użyć balingometru.

Ja osobiście kupiłem balingometr w sklepie ogrodniczym, który też jest z "biowinu". Widocznie miałem szczęście, botrafiłem na egzemplarz dokładny. Sprawdziłem go i na wodzie(20°C) i na roztworze z cukrem o znanej mi ilości. Wskazujedokładnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edit: Chciałam coś napisać, ale uznałam potem, że to niepotrzebne ;)

Edited by Marusia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napewno masz rację, ale jeśli się nie mylę to i tak musisz posiadać balingometr, ponieważ refraktometrem można sprawdzać brzeczkę nieodfermentowaną. Po odfermentowaniu trzeba użyć balingometru.

Można i refraktometrem - i BS i PM mają przeliczniki, pewno w sieci też sa jakieś narzędzie do przeliczania. Ja swój kupiłem pare miesięcy temu za jakieś 160 pln, z allegro, z kompensacją temperatury próbki - nie trzeba studzić tak dokładnie.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
W BA posiadaja również balingometry z certyfikatem. Co prawda kasztują 109 zł ale myślę' date=' że są dokładne.;)[/quote']

To już wolałbym dołożyć niewiele ponad 60 zeta i kupić refraktometr :)

Napewno masz rację' date=' ale jeśli się nie mylę to i tak musisz posiadać balingometr, ponieważ refraktometrem można sprawdzać brzeczkę nieodfermentowaną. Po odfermentowaniu trzeba użyć balingometru.[/quote']

Nie koniecznie można użyć odpowiedniego algorytmu który przeliczy wskazania refraktometru.

http://www.brewheads.com/refract-currentgrav.php

http://www.onebeer.net/refractometer.shtml

i pokrywa się to z odczytem z balingometru

Share this post


Link to post
Share on other sites

I wstyd mi jest - bo zapomniałem o tym programie codera, choć mam ściągnięty i używałem na laptoku warzelnianym...

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.