Skocz do zawartości

Pierwsza warka z brewkita


kumcio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W końcu się odważyłem i nastawiłem pierwszą warkę z brewkita Coopers'a.

Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki.

Temperatura zadania drożdży 24 C. (drożdże z paczki)

Przez pierwsze 3 dni całość ładnie pracowała dziś jest już nie widać oznak. Zamieszałem delikatnie fermentatorem to trochę "bulkało".

Temperatura otoczenia wynosi 20-21 C.

Pytanie czy wszystko jest ok? Czy zbyt niska temperatura nie zaszkodzi? Na opakowaniu podana jest temperatura 21-27 C.

Czy można mieszać fermentatorem?

 

PS

Dopełniane do 22 L wody.

BLG początkowe 11,5

zamiast cukru użyłem ekstrakt słodowy płynny super jasny Gozdawa.

Edytowane przez kumcio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza tym, nie wiem jakie tam masz te drożdże, strzelam że jakieś nołnejmy dołączane do brewkitów, nigdy nie robiłem brewkitów także nie wiem co tam jest, ale nie ma co ufać przedziałowi temperaturowemu, który jest napisany na saszetce. 20-21 to nie jest niska temperatura dla górniaków, powiedziałbym że już całkiem wysoka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

temperatura troszkę za wysoka ale powinno być ok. Nie zaglądaj do fermentora przez min. 2 tygodnie. Utrzymuj temperaturę maks. 20C jeśli możesz...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z temperatura to już teraz "po ptokach", fermentacja burzliwa pewnie już się kończy, więc efektów zbyt wysokiej temperatury fermentacji już nie unikniesz. Zostaw fermentor w tych 20 stopniach, zapomnij o nim na 2 tygodnie i nie daj Boże nie otwieraj pokrywy co chwile, bo dostanie Ci się tam jakieś świństwo ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki.

 

 

Zamiast rozsypywania po brzeczce, polecałbym jednak robić rehydratacje (uwodnienie) drożdży w wodzie.

http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/  -> tutaj Dorota Chrapek bardzo ładnie wyjaśnia dlaczego warto to robić w wodzie niż w brzeczce.

Zrób wg załączonej tam instrukcji i nie martw się zakażeniem. Ja robię tak cały czas i nie miałem żadnego zakażenia.

Edytowane przez Piwosz86
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki.

 

 

Zamiast rozsypywania po brzeczce, polecałbym jednak robić rehydratacje (uwodnienie) drożdży w wodzie.

http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/  -> tutaj Dorota Chrapek bardzo ładnie wyjaśnia dlaczego warto to robić w wodzie niż w brzeczce.

Zrób wg załączonej tam instrukcji i nie martw się zakażeniem. Ja robię tak cały czas i nie miałem żadnego zakażenia.

 

Dzięki za link.

Mam odnośnie tego pytanie bo jak wcześniej czytałem to temperatura dla drożdży nie powinna przekraczać 30C a w podanym linku jest zakres od 30-35 C.

Jaka powinna być w końcu temperatura dla uwadniania?

Drugie pytanie które nie daje mi spokoju dla dolnej fermentacji przyjmuje się zakres od 10-15 C najlepiej 12C a dla górnej jaki?

Z tego co czytałem to różnie jest podawane. Zależy to od drożdży, ale ile przyjąć dla tych z opakowania?

Edytowane przez kumcio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura zadania drożdży 24 C. (drożdże z paczki)

Przez pierwsze 3 dni całość ładnie pracowała dziś jest już nie widać oznak. Zamieszałem delikatnie fermentatorem to trochę "bulkało".

Temperatura otoczenia wynosi 20-21 C.

U mnie było bardzo podobnie z brewkitem.

Zostawiłem piwo w spokoju. Po około 2 tygodniach rozpocznę rozlew

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki.

 

Zamiast rozsypywania po brzeczce, polecałbym jednak robić rehydratacje (uwodnienie) drożdży w wodzie.

http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ -> tutaj Dorota Chrapek bardzo ładnie wyjaśnia dlaczego warto to robić w wodzie niż w brzeczce.

Zrób wg załączonej tam instrukcji i nie martw się zakażeniem. Ja robię tak cały czas i nie miałem żadnego zakażenia.

Dzięki za link.

Mam odnośnie tego pytanie bo jak wcześniej czytałem to temperatura dla drożdży nie powinna przekraczać 30C a w podanym linku jest zakres od 30-35 C.

Jaka powinna być w końcu temperatura dla uwadniania?

Drugie pytanie które nie daje mi spokoju dla dolnej fermentacji przyjmuje się zakres od 10-15 C najlepiej 12C a dla górnej jaki?

Z tego co czytałem to różnie jest podawane. Zależy to od drożdży, ale ile przyjąć dla tych z opakowania?

Temp. Powyżej 30C zabija drożdże tak że jest za wysoka.

Każde drożdże mają swój profil temperaturowy np. Saflager S04 mogą pracować od 12 do 25 ale najlepiej w przedziale 15-20C tak jest napisane na opakowaniu. (są to górniaki)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki.

Zamiast rozsypywania po brzeczce, polecałbym jednak robić rehydratacje (uwodnienie) drożdży w wodzie.

http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ -> tutaj Dorota Chrapek bardzo ładnie wyjaśnia dlaczego warto to robić w wodzie niż w brzeczce.

Zrób wg załączonej tam instrukcji i nie martw się zakażeniem. Ja robię tak cały czas i nie miałem żadnego zakażenia.

Dzięki za link.

Mam odnośnie tego pytanie bo jak wcześniej czytałem to temperatura dla drożdży nie powinna przekraczać 30C a w podanym linku jest zakres od 30-35 C.

Jaka powinna być w końcu temperatura dla uwadniania?

Drugie pytanie które nie daje mi spokoju dla dolnej fermentacji przyjmuje się zakres od 10-15 C najlepiej 12C a dla górnej jaki?

Z tego co czytałem to różnie jest podawane. Zależy to od drożdży, ale ile przyjąć dla tych z opakowania?

Temp. Powyżej 30C zabija drożdże tak że jest za wysoka.

Każde drożdże mają swój profil temperaturowy np. Saflager S04 mogą pracować od 12 do 25 ale najlepiej w przedziale 15-20C tak jest napisane na opakowaniu. (są to górniaki)

Saflager S04? :D Edytowane przez luki161
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.