Jump to content
Sign in to follow this  
groszeq

PA -> APA, tunning zestawu surowców

Recommended Posts

Cześć,

Posiadam zestaw surowców na pale ale.

Oryginalny zestaw na 20l  zawiera:

Słód Pale Ale 3,2 kg
Słód Monachijski 0,6 kg
Słód Cara Light 0,2kg

Chmiel Progress - 40g
Chmiel Phoenix  - 30g

drożdże Windsor suche

 

Chciałbym z tego uwarzyć 22 litry czegoś w stylu APA. Zależy mi żeby było pijalne, z lekkim tylko dotknięciem "ameryki".

 

Wydumałem takie coś:

Słód Pale Ale 3,2 kg
Słód Monachijski 0,6 kg
Słód Cara Light 0,2kg

Pilzneński 0,6 kg

pszeniczny 0,6 kg

 

Zacieranie " na lenia" w 64 st.

Chmielenie:

Progress  40 gr na początku gotowania

Phoenix 20 gr na 30 min

Amarillo 20 gr na zimno

 

Dodam tylko, że te dodatkowe słody i chmiel to pozostałości z poprzednich warek.

 

Ma to ręce i nogi ?

 

groszeq

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej będzie ciężko nawet o muśnięcie no ale może przez pewien czas coś wyczujesz z tej łyżki stołowej amarillo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę więcej dorzucić, mam  60 gr Amarillo.

Piwo idzie na imprezę. Pewnie pójdzie całość na raz.

 

Dzięki, nocne marki. Ja utknąłem na filtracji stoutu.

groszeq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym w takim razie chociaż 20g rzucił na 0' jak masz chłodnicę, pozostałe 40g na zimno i na pewno będzie lepiej. Czasami ludzie na imprezach (nigdy wcześniej nie pijący kraftów) potrafią mile zaskoczyć opisem wrażeń i trafnym określaniem aromatów czy smaków i dla takich chwil warto czasem dać im coś lepszego. Powodzenia ze stoutem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodnicy jeszcze się nie dorobiłem. Chłodzę w pojemniku w wodą i lodem. To zmienia chmielenie ?

Jeśli nie, to idę zacierać :)

 

Stout skończyłem po 2 w nocy.

 

Dzięki za pomoc !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nigdy nie chłodziłem w pojemniku z wodą i lodem więc nie mam bladego pojęcia ile trwa takie chłodzenie i jak szybko się zbija temperatury więc wolałbym się nie wypowiadać ale mogę przypuszczać, że ten sposób chłodzenia jest mniej efektywny od chłodnicy w związku z czym chmiel dodany po wyłączeniu palnika przebywa dłużej w wyższych temperaturach, czyli jest więcej czasu na izomeryzację alfa kwasów oraz ewentualne odparowanie związków odpowiedzialnych za aromat. Nie wiem tylko na ile te różnice w czasie chłodzenia są duże i czy należy to uwzględniać bo jeśli zejście do 60st trwa przykładowo 3h to raczej warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj chłodzenie do 25 st zajęło ok 2 godz. W takim układzie daję 20 gr na 0' i 40 na zimno, Amarillo oczywiście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...