groszeq 0 Posted October 16, 2016 Cześć, Posiadam zestaw surowców na pale ale. Oryginalny zestaw na 20l zawiera: Słód Pale Ale 3,2 kgSłód Monachijski 0,6 kgSłód Cara Light 0,2kg Chmiel Progress - 40gChmiel Phoenix - 30g drożdże Windsor suche Chciałbym z tego uwarzyć 22 litry czegoś w stylu APA. Zależy mi żeby było pijalne, z lekkim tylko dotknięciem "ameryki". Wydumałem takie coś: Słód Pale Ale 3,2 kgSłód Monachijski 0,6 kgSłód Cara Light 0,2kg Pilzneński 0,6 kg pszeniczny 0,6 kg Zacieranie " na lenia" w 64 st. Chmielenie: Progress 40 gr na początku gotowania Phoenix 20 gr na 30 min Amarillo 20 gr na zimno Dodam tylko, że te dodatkowe słody i chmiel to pozostałości z poprzednich warek. Ma to ręce i nogi ? groszeq Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luis 7 Posted October 16, 2016 Jak na lekkie dotkiecie, to ma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted October 16, 2016 Raczej będzie ciężko nawet o muśnięcie no ale może przez pewien czas coś wyczujesz z tej łyżki stołowej amarillo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
groszeq 0 Posted October 16, 2016 Mogę więcej dorzucić, mam 60 gr Amarillo. Piwo idzie na imprezę. Pewnie pójdzie całość na raz. Dzięki, nocne marki. Ja utknąłem na filtracji stoutu. groszeq Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted October 16, 2016 Ja bym w takim razie chociaż 20g rzucił na 0' jak masz chłodnicę, pozostałe 40g na zimno i na pewno będzie lepiej. Czasami ludzie na imprezach (nigdy wcześniej nie pijący kraftów) potrafią mile zaskoczyć opisem wrażeń i trafnym określaniem aromatów czy smaków i dla takich chwil warto czasem dać im coś lepszego. Powodzenia ze stoutem Quote Share this post Link to post Share on other sites
groszeq 0 Posted October 17, 2016 Chłodnicy jeszcze się nie dorobiłem. Chłodzę w pojemniku w wodą i lodem. To zmienia chmielenie ? Jeśli nie, to idę zacierać Stout skończyłem po 2 w nocy. Dzięki za pomoc ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted October 17, 2016 Ja nigdy nie chłodziłem w pojemniku z wodą i lodem więc nie mam bladego pojęcia ile trwa takie chłodzenie i jak szybko się zbija temperatury więc wolałbym się nie wypowiadać ale mogę przypuszczać, że ten sposób chłodzenia jest mniej efektywny od chłodnicy w związku z czym chmiel dodany po wyłączeniu palnika przebywa dłużej w wyższych temperaturach, czyli jest więcej czasu na izomeryzację alfa kwasów oraz ewentualne odparowanie związków odpowiedzialnych za aromat. Nie wiem tylko na ile te różnice w czasie chłodzenia są duże i czy należy to uwzględniać bo jeśli zejście do 60st trwa przykładowo 3h to raczej warto. Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted October 17, 2016 W kalkulatorze na brewerfriends masz opcję no chill. Przelicz sobie IBU. Quote Share this post Link to post Share on other sites
groszeq 0 Posted October 17, 2016 Wczoraj chłodzenie do 25 st zajęło ok 2 godz. W takim układzie daję 20 gr na 0' i 40 na zimno, Amarillo oczywiście. Quote Share this post Link to post Share on other sites