Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.
Postanowiłem robić zapiski na forum bo gubię się z notatkami papierowymi.
Zacząłem warzyć w grudniu 2015r, mam na koncie 28 Warek


Posiadany sprzęt:

  • Garnek emaliowany 40L
  • 5 Fermentorów z kranikami 31,5L
  • 2 Petainery
  • chłodnica zanurzeniowa
  • Kapslownica Griffo/Gretta


Warka 29/30 Earl Grey APA, Hibiskus APA
Warka 31. Wiśniowy Kwach
Warka 32. APA
Warka 33. Robust Porter
Warka 34. Lichtenhainer
Warka 35. Berliner Weisse

Warka 36. Lager
Warka 37. Imperial IPA

Warka 38. West Coast IPA

Warka 39. Polish IPA

Warka 40. Porter Bałtycki
Warka 41. Porter Angielski

Planowane:

 

 

 

Warka 42. Old Ale

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

29/30 Earl Grey i Hibiskus APA     3.10.16

Skład:

  • Pilzneński Strzegom 5kg
  • Karmelowy Jasny Strzegom 200g

Zacieranie:

16l wody

  • 6860min
  • 72o 15min
  • 785 min

Wysładzanie: 18l wody

Chmielenie:

  • 60 min Iunga 25g  11%
  • 15 min Mech irlandzki
  • 10min Cascade 28g 6,8%

Drożdże S04 rehydryzowane

Fermentacja Burzliwa 11 dni 

Fermentacja Cicha od 15.10.16 podzielona na 2 fermentory około 7 dni:

14L z dodatkiem herbaty Earl Grey

8L z dodatkiem Hibiskusa przywiezionego z Egiptu 

 

 

22.10.16 Zabutelkowane blg w obu zeszło do 2.5blg. 29 butelek 0.5 z earl grey oraz 16 butelek 0.5 z Hibiskusem

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

31 Wiśniowe 5.10.16

  • 14BLG
  • ilość 23l
  • IBU 20

Skład

  • Pilzneński Strzegom 5kg

Zacieranie:

  • 15l wody
  • 68o 60min
  • 72o 15min
  • 78o 5 min

Wysładzanie: 16l wody
Chmielenie:

  • Iunga 25g 30min 11%

Drożdze WLP 665 Flemish Ale Blend zadane w 19o
Planowana Burzliwa 2 tyg
Planowana cicha od 19.10 z dodatkiem 3.5kg mrożonych wiśni - około miesiąca

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

32. APA  13.10.16

  • 12,5: BLG
  • ilość: 19l
  • IBU: 40

Skład:

  • Pale Ale Strzegom 4,5 kg
  • Karmelowy Jasny Strzegom 225g
  • crystal 40l 225g

Zacieranie:  17L wody

  • 67o  70 min
  • 73 o 15min
  • 76 o 5 min

Wysładzanie:  16l wody

Chmielenie

  • 65 min Marynka 20g  10,5%
  • 20 min  Cascade 26g  6,8%
  • 10min Cascade 30g 6,8%

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen zadane w 18 o

Fermentacja burzliwa (planowana) 11 dni w temperaturze otoczenia  19 o

Fermentacja cicha od 24.10.16. zeszło do 2.5blg z dodatkiem 47g citry

30.10.16 BLG bez zmian, zabutelkowałem 36 butelek 0.5l

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

33. Robust Porter 14.10.16

  • 16.5 BLG
  • Ilość 19L
  • IBU 35

Skład:

  • Pale Ale 4kg
  • Monachijski  2kg
  • Karmelowy jasny 400g
  • Karmelowy Ciemny 250g
  • Czekoladowy Jasny 430g
  • Czekoladowy Ciemny 290g

Zacieranie:

  • 22l wody
  • 68o 60min
  • 73o 15min
  • 76o 5 min

Wysładzanie: 18l wody

Chmielenie:

  • 60 min Marynka 25g  11%
  • 15 min Sybilla 25g   6%

Fermentacja: Gęstwa S-04 po Earl Grey APA

Burzliwa- planowana  około 14dni

Cicha podzielona na 3 fermentory:

  • 4l płatki dębowe moczone w burbonie + wanilia
  • 4l brak dodatków
  • 10l z suską secholińską

Zabutelkowane 11.11.16. 

4L w butelki 0.33l

z suska w butelki 0.5l

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

34. Lichtenhainer 24.10.16

 

Skład

  • Pilzneński strzegom 2kg
  • Wędzony bukiem Steinbach 1kg
  • Pszeniczny Bestmalz  1kg

Zacieranie:

  • 13l wody
  • 68o 90min
  • 76o 5 min

Wysładzanie: 16l wody

 

Chmielenie:

  • Magnum 14g 60min 12,4%

Drożdże : Gęstwa FM52 po APA około 120ml

Wyszło: 23l, 10BLG

 

Planowana Burzliwa: 2 tyg

cicha  podzielona na 2 fermentory

  • 10l 7 dni z kwasem mlekowym 20ml
  • 12l 16g Equinoxa

 

 

11.11.16 Zabutelkowano w butelki 0.5l

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

35. Berliner weisse 24.10.16

 

Skład

  • Pilzneński Strzegom 2.5kg
  • Pszeniczny Bestmalz  1.5kg

Zacieranie:

  • 13l wody
  • 68o 60min
  • 76o 5 min

Wysładzanie: 16l wody

Chmielenie:

  • Magnum 14g 60min 12,4%

Drożdże : Gęstwa FM52 po APA około 120ml

Planowana Burzliwa: 2 tyg

Planowana cicha: podzielona na 2 fermentory w jednym maliny+20ml kwasu mlekowego w drugim jeżyny +20ml kwasu mlekowego

Wyszło: 21l, 10BLG

 

11.11.16 Zabutelkowałem:

20 butelek 0.5l z jeżynami

20 butelek 0.5l z malinami

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

36. Lager  28.10.16


 


Skład


  • Pilzneński Strzegom 3,3kg
  • Karmelowy Jasny 200g 

 


Zacieranie:


  • 14l wody
  • 6860min
  • 765 min

 


Wysładzanie: 14l wody


Chmielenie:


 


  • 60' Marynka 15g
  • 30' Moust Hood 20g
  • 10' Moust Hood 27g + mech

 


Drożdże : Wyeast 2308 Munich Lager


 


Planowana Burzliwa: 2 tyg temp. otoczenia 9 stopni


 


17.11.16. Przelałem na cichą


24.11.16. zabutelkowałem 36 butelek 0.5l


Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj trochę pokombinowałem z  przelewaniem na cichą i oto efekt: 

 

 

Berliner zszedł do ok. 2.8BLG podzieliłem na 2 fermentory:

·         9.5l 680g mrożonych malin, 20 ml kwasu mlekowego

·         9,5l 680g mrożonych jeżyn, 20 ml kwasu mlekowego 

 

Lichtenhainer zszedł do 2.2BLG:

·         Ala Grodziskie 12l, z dodatkiem 16g Equinoxa

·         Lichtenhainer 10l z dodatkiem 20 ml kwasu mlekowego

 

Robust Porter zszedł do 6.5BLG

·         4l płatki dębowe moczone w burbonie + wanilia

·         4l brak dodatków

·         10l z suską secholińską

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

37. Imperialna IPA  11.11.16

  • 19 BLG
  • ilość: 24 l
  • IBU:  100

Skład:

  • Pale Ale 8.5kg
  • Karmelowy Jasny 500g
  • Monachijski 500g

Zacieranie:  29L wody

  • 67o  120min
  • 76 o 5 min

Wysładzanie:  8l wody

Chmielenie

  • 60min  Zeus  51g 
  • 15min Simcoe 20g 
  • 5min   Simcoe 30g 
  • 5min  Equinox  36g  
  • 5min  Galaxy  10g  
  • 5min  Ahtanum  10g 

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen gęstwa   

26.11.16 Przelałem na cichą przy 3.5 BLG z dodatkiem 50g citry simcoe Ahtanum oraz 20g zeusa

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

38. West Coast IPA  

  • 13 BLG
  • ilość: 24 l
  • IBU:  65

Skład:

  • Pale Ale 4.5 kg
  • Karmelowy Jasny 250g

Zacieranie:  15L wody

  • 67o  80min
  • 76 o 5 min

Wysładzanie:  16L wody

Chmielenie

  • 60 min Zeus  25g 
  • 15 min  Galaxy 20g 
  • 10 min  Galaxy 20g 
  • 10 min Ahtanum  20g  

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen gęstwa   

26.11.16. Przelałem na cichą przy trochę ponad  2 Blg z dodatkiem 40g galaxy i 25g Ahtanum  

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

39. Polish IPA  

 

  • 13 BLG
  • ilość: 23 l
  • IBU:  56

Skład:

  • Pale Ale 4,5 kg
  • 2.5 l 20BLG wysłodzone, gotowane coś ok 2h i  zamrożone po Imperialnej IPIE

Zacieranie:  15L wody

  • 67o  80min
  • 76 o 5 min

Wysładzanie:  16L wody

Chmielenie

  • 60 min Iunga 25g 
  • 15 min   Marynka 40g 
  • 10 min   Sybilla  25g 

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen gęstwa   

26.11.16 Przelałem na cichą przy 2BLG, z dodatkiem 70g Sybilli

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

40. Porter Bałtycki

  • 23 BLG
  • Ilość 24L
  • IBU 30

Skład:

  • Pale Ale 6.5kg
  • Monachijski  2.5kg
  • Karmelowy jasny 500g
  • Czekoladowy Jasny 500g
  • Extra black 200g + 150g dodane podczas podgrzewania do 76o
  • Jasny ekstrakt słodowy WES 1.7kg

Zacieranie:

  • 30l wody
  • 67o 100min
  • 76o 5 min

Wysładzanie: 10l wody

Chmielenie:

  • 60 min Iunga 25g 
  • 30 min Iunga 7g  
  • 30 min Sybilla 20g

Fermentacja: Gęstwa po Lagerze Wyeast 2308 Munich Lager

Burzliwa- planowana  około  4tyg w temp otoczenia ok 9stopni

 

29.12.16. Zabutelkowałem w 72 butelkach 0.33l. 

 

 

Dodatkowo wyszło:

  • 12L
  • 8BLG
  • IBU ok 35

Chmielenie

  • Zeus 60min 5g
  • Galaxy 30 min 10g

Drożdże S-23, temp. otoczenia 12stopni, Cicha prawdopodobnie coś amerykańskiego

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

41. Porter Angielski  18.10.16

  • 12 BLG
  • Ilość 18L
  • IBU 20

Skład:

  • Pale Ale 2.8kg
  • Monachijski  0.4kg
  • Brown 0.4kg
  • Biscuit 0.4kg
  • Extra black 100g

Zacieranie:

  • 15l wody
  • 68o 90min
  • 76o 5 min

Wysładzanie: 14l wody

Chmielenie:

  • 30min Fuggles 30g
  • 15 min Fuggles 20g + mech

Fermentacja: FM13 Irlandzkie Ciemności

Burzliwa- planowana  około 14 dni

Cicha 14 dni 

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

42. Old Ale 31.12.16

  • 19BLG
  • Ilość 30L
  • IBU 60

Skład:

  • Pale Ale 7g
  • Monachijski  1,3kg
  • Karmelowy jasny 350g
  • Brown 600g
  • Ekstra Black 100g

Zacieranie:

  • 27l wody
  • 67o 60min
  • 72o 15min
  • 76o 5 min

Wysładzanie: 15l wody

Chmielenie:

  • 60 min Challenger 28g
  • 60min North Down 50g
  • 30min Fuggles 50g

Fermentacja:

US-05 2 paczki   miała być gęstwa po porterze ang ale piwo nad gęstwą było kwaśne...

 

Burzliwa- planowana  około 14dni

Cicha podzielona na 2 fermentory:

  • z płatkami dębowymi
  • bez dodatków
Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

43. Russian Imperial Stout 16.03.17(wg. przepisu BrewDog-Cocoa Psycho po małych modyfikacjach)

  • 24 BLG
  • Ilość 17,5 L
  • IBU 75

Skład:

  • Pale Ale 7kg
  • Pszenica  1kg
  • Dark Crystal 0,5kg
  • Jęczmień Palony 1.5kg
  • Ekstra Black 200g

Zacieranie:

  • 30l wody
  • 65o 90min
  • 785 min

 

Chmielenie:

  • 60 min Cascade 75g
  • 30min Cascade 25g
  • 5 min Kawa+ziarna kakaowca

Fermentacja:

S- 04 2 paczki 

 

Burzliwa- planowana  około 14dni

Cicha z dodatkiem

  • płatków dębowych
  • kawy
  • ziaren kakaowca

 

Dodatkowo:

 

44. Czekoladowy Stout

  • 11 BLG
  • Ilość 18 L
  • IBU 50

 

 

Chmielenie:

  • 60 min Marynka 15g
  • 30min Marynka 35g
  • 30min ziarna kakaowca 50g

Fermentacja:

 

drożdże US-05

 

Burzliwa- planowana około 14 dni

cicha: w trakcie namysłu(Ziarna kakaowca lub Bób Tonka)

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dwa lekkie piwka dla porównania chmielu Puławskiego i Oktawii


 


45. Polskie Ale 17.03.17


  • 12,5BLG
  • Ilość 24L
  • IBU 68

Skład:


  • Pale Ale 5kg
  • Karmelowy jasny 500g

Zacieranie:


  • 15l wody
  • 6760min
  • 765 min

Wysładzanie: 15l wody


Chmielenie:


  • 60 min Iunga 25g
  • 30min Marynka 25g
  • 15min Oktawia 50g

Fermentacja:


US-05 


 


Burzliwa- planowanaokoło 14dni


Cicha Oktawia 50g 


 


 


46. Polskie Ale 17.03.17


  • 12,5BLG
  • Ilość 24L
  • IBU 65

Skład:


  • Pale Ale 5kg
  • Karmelowy jasny 500g

Zacieranie:


  • 15l wody
  • 6760min
  • 765 min

Wysładzanie: 15l wody


Chmielenie:


  • 60 min Iunga 25g
  • 30min Marynka 25g
  • 15min Puławski 50g

Fermentacja:


US-05 


 


Burzliwa- planowanaokoło 14dni


Cicha Puławski 50g 


Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

47. Chinook PIPA 18.03.17

 

  • 13 BLG
  • ilość: 23 l
  • IBU:  48

Skład:

  • Pilzneński 4.5 kg
  • Karmelowy Jasny 250g

Zacieranie:  15L wody

  • 67o  70min
  • 78 o 5 min

Wysładzanie:  16L wody

Chmielenie

  • 60 min Chinook PL 20g
  • 30 min Chinook PL 20g
  • 15 min Chinook PL 30g

 

Drożdże:

US-05

cicha planowana 40g Chinook PL

 

 

 

 

48. PIPA 18.03.17

 

  • 13 BLG
  • ilość: 23 l
  • IBU:  47

Skład:

  • Pilzneński 4.5 kg
  • Karmelowy Jasny 250g

Zacieranie:  15L wody

  • 67o  70min
  • 78 o 5 min

Wysładzanie:  16L wody

Chmielenie

  • 60 min Chinook PL 20g
  • 30 min Chinook PL 20g
  • 15 min Cascade PL 50g

 

Drożdże:

US-05

cicha planowana 50g Cascade PL

Edytowane przez YeahBunny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pora pozdbyć się starych słodów. i rozruszać drożdzę na warkę nr 52  czyli quadrupla

 

49. PIPA 09.05.17 

 

·         12 BLG

·         ilość: 22 l

·         IBU:  65

Skład:

·         Pale Ale 4.5 kg

·         Karmelowy Jasny 250g

Zacieranie:  15L wody

·         67o  70min

·         78 o 5 min

Wysładzanie:16L wody

Chmielenie

·         60 min Iunga 25g

·         40 min Iunga  25g

·         20 min Sybilla 60g

 

Drożdże:

US-05

 

 

 

 

50. Belgian Ale 11.05.17

 

·         12 BLG

·         ilość: 20 l

·         IBU:  25

Skład:

·         Pale Ale 2.5kg

·         Monachijski 2  0,9kg

·         karmelowy jasny 0,4kg

·         pszenica 0,5kg

·        

Zacieranie:  15L wody

·         67o  70min

·         78 o 5 min

Wysładzanie:16L wody

Chmielenie

·         60 min East Kent Goldings 25g

·         30 min East Kent Goldings 25g

 

Drożdże:

FM27- Artefakty Trapistów

 

 

 

51. Dark Polish Ale  12.05.17

 

·         12 BLG

·         ilość: 20 l

·         IBU:  35

Skład:

·         Pale Ale 4.5 kg

·         Ekstra Black 250g

Zacieranie:  15L wody

·         67o  70min

·         78 o 5 min

Wysładzanie:16L wody

Chmielenie

·         60 min Sybilla 25g

·         40 min Sybilla 25g

·         20 min Cascade PL 50g

 

Drożdże:  US-05

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×