Skocz do zawartości
Hanzo

Ale na dolnych drożdżach.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jaki będzie efekt jeżeli do ale zamiast drożdży górnej fermentacji (np: US-05) dam drożdże dolnej fermentacji (np: W34/70)?

Może już ktoś robił podobny eksperyment?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będzie lager a nie ale (oczywiście, jeżeli temperatury będą odpowiednie dla konkretnego szczepu drożdży).  :naughty:

Efekt gotowego piwa mniej zależy od zasypu a bardziej od drożdży i samej fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kiedyś eksperyment, ten sam zasyp i dwa różne szczepy drożdży 34/70 i US05. Efekt był taki jakby zupełnie inne piwa były. Gdybym nie wiedział to nie uwierzyłbym, ze ten sam zasyp i to samo chmielenie.   ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temperatury oczywiście dopasowane.

Od tamtej pory zdecydowałem, że lagery to jest to co lubię   :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co będzie jak do pomidorowej zamiast pomidorów dodam ogórki?

 

 

Jeśli to do mnie, to różnica wg mnie to głównie fermentacja. Co wrzucimy do gara, to oczywiście zrobi różnicę ale mniejszą niż drożdże. Szczególnie jak jesteś początkujący i chcesz zobaczyć różnicę a o to pyta autor wątku. Szczególnie jak jeszcze nie wiesz co warzyć i co tak naprawdę będzie Ci smakować. Pomijając jakieś skomplikowane i udziwnione receptury, zarówno lagera jak i ALE można zrobić na podobnym, prostym zasypie i wtedy porównać. Tak mi doradził jeden z bardziej doświadczonych piwowarów na samym początku przygody piwowarskiej i jestem mu za to wdzięczny. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki będzie efekt jeżeli do ale zamiast drożdży górnej fermentacji (np: US-05) dam drożdże dolnej fermentacji (np: W34/70)?

Chodzi Ci o różnicę sensoryczną między drożdżami ale'owymi a lagerowymi?

Przede wszystkim niższe estry w lagerowych (przy zachowaniu właściwych temp. fermentacji).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to do mnie, to różnica wg mnie to głównie fermentacja. Co wrzucimy do gara, to oczywiście zrobi różnicę ale mniejszą niż drożdże. Szczególnie jak jesteś początkujący i chcesz zobaczyć różnicę a o to pyta autor wątku. Szczególnie jak jeszcze nie wiesz co warzyć i co tak naprawdę będzie Ci smakować. Pomijając jakieś skomplikowane i udziwnione receptury, zarówno lagera jak i ALE można zrobić na podobnym, prostym zasypie i wtedy porównać. Tak mi doradził jeden z bardziej doświadczonych piwowarów na samym początku przygody piwowarskiej i jestem mu za to wdzięczny. 

To nie do Ciebie, to do autora wątku.

 

Sprawa tutaj jest banalnie prosta. Czym jest ale? Jest to piwo górnej fermentacji. Czym jest lager? Jest to piwo dolnej fermentacji. Więc co będzie jak zrobimy "ale" na drożdżach dolnej fermentacji? Nic nie będzie, bo będzie to już lager a nie ale.

 

Nie wiem, sprawa jest tak banalnie prosta, że aż dziw mnie bierze, że muszę to tłumaczyć.

Edytowane przez Oskaliber

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, sprawa jest tak banalnie prosta, że aż dziw mnie bierze, że muszę to tłumaczyć.

 

No właśnie się zastanawiam, po co tak usilnie to tłumaczysz.

Nie o to mi chodzi. I nie o to pytałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciekawostką by była odpowiedź na pytanie typu : co się stanie jeśli zadamy na raz oba szczepy i wypośrodkujemy temperaturę ;-) sam jestem ciekaw

 

albo czy ktoś kiedyś zmieszał dwa skrajnie różne piwa już po fermentacji i dał do butli do refermentacji ;-)

Edytowane przez pixeloza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten blog mnie fascynuje, z kolejnych eksperymentów okazuje się, że kolejne zmienne są nieistotne, nawet lagera w  21°C można fermentować ;)

 

A wracając do tematu z moich obserwacji cech sensorycznych FFT dla drożdży lagerowych, to na W-34/70 jeszcze sensowny ale mógłby wyjść ale np. Bavarian Lager czy S-23 w 20-22°C są kosmicznie estrowe (zwłaszcza dużo nut kwiatowych jest, co jest ciekawe bo jak przesadzimy z temperaturą dla drożdże ale'owych to zazwyczaj dojrzałe jabłko dominuje)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Część piąta testów fermentacji z tego bloga jest już zupełnie odjechana, czyli W34/70 w 16 kontra 28 stopniach 'C...

Te drożdże chyba akurat sporo wybaczają jeśli chodzi o zakres temperatur, w porównaniu z innymi dolniakami? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×