Jump to content
Hanzo

Ale na dolnych drożdżach.

Recommended Posts

Cześć.

Jaki będzie efekt jeżeli do ale zamiast drożdży górnej fermentacji (np: US-05) dam drożdże dolnej fermentacji (np: W34/70)?

Może już ktoś robił podobny eksperyment?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie lager a nie ale (oczywiście, jeżeli temperatury będą odpowiednie dla konkretnego szczepu drożdży).  :naughty:

Efekt gotowego piwa mniej zależy od zasypu a bardziej od drożdży i samej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem kiedyś eksperyment, ten sam zasyp i dwa różne szczepy drożdży 34/70 i US05. Efekt był taki jakby zupełnie inne piwa były. Gdybym nie wiedział to nie uwierzyłbym, ze ten sam zasyp i to samo chmielenie.   ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co będzie jak do pomidorowej zamiast pomidorów dodam ogórki?

 

 

Jeśli to do mnie, to różnica wg mnie to głównie fermentacja. Co wrzucimy do gara, to oczywiście zrobi różnicę ale mniejszą niż drożdże. Szczególnie jak jesteś początkujący i chcesz zobaczyć różnicę a o to pyta autor wątku. Szczególnie jak jeszcze nie wiesz co warzyć i co tak naprawdę będzie Ci smakować. Pomijając jakieś skomplikowane i udziwnione receptury, zarówno lagera jak i ALE można zrobić na podobnym, prostym zasypie i wtedy porównać. Tak mi doradził jeden z bardziej doświadczonych piwowarów na samym początku przygody piwowarskiej i jestem mu za to wdzięczny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jaki będzie efekt jeżeli do ale zamiast drożdży górnej fermentacji (np: US-05) dam drożdże dolnej fermentacji (np: W34/70)?

Chodzi Ci o różnicę sensoryczną między drożdżami ale'owymi a lagerowymi?

Przede wszystkim niższe estry w lagerowych (przy zachowaniu właściwych temp. fermentacji).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to do mnie, to różnica wg mnie to głównie fermentacja. Co wrzucimy do gara, to oczywiście zrobi różnicę ale mniejszą niż drożdże. Szczególnie jak jesteś początkujący i chcesz zobaczyć różnicę a o to pyta autor wątku. Szczególnie jak jeszcze nie wiesz co warzyć i co tak naprawdę będzie Ci smakować. Pomijając jakieś skomplikowane i udziwnione receptury, zarówno lagera jak i ALE można zrobić na podobnym, prostym zasypie i wtedy porównać. Tak mi doradził jeden z bardziej doświadczonych piwowarów na samym początku przygody piwowarskiej i jestem mu za to wdzięczny. 

To nie do Ciebie, to do autora wątku.

 

Sprawa tutaj jest banalnie prosta. Czym jest ale? Jest to piwo górnej fermentacji. Czym jest lager? Jest to piwo dolnej fermentacji. Więc co będzie jak zrobimy "ale" na drożdżach dolnej fermentacji? Nic nie będzie, bo będzie to już lager a nie ale.

 

Nie wiem, sprawa jest tak banalnie prosta, że aż dziw mnie bierze, że muszę to tłumaczyć.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, sprawa jest tak banalnie prosta, że aż dziw mnie bierze, że muszę to tłumaczyć.

 

No właśnie się zastanawiam, po co tak usilnie to tłumaczysz.

Nie o to mi chodzi. I nie o to pytałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciekawostką by była odpowiedź na pytanie typu : co się stanie jeśli zadamy na raz oba szczepy i wypośrodkujemy temperaturę ;-) sam jestem ciekaw

 

albo czy ktoś kiedyś zmieszał dwa skrajnie różne piwa już po fermentacji i dał do butli do refermentacji ;-)

Edited by pixeloza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten blog mnie fascynuje, z kolejnych eksperymentów okazuje się, że kolejne zmienne są nieistotne, nawet lagera w  21°C można fermentować ;)

 

A wracając do tematu z moich obserwacji cech sensorycznych FFT dla drożdży lagerowych, to na W-34/70 jeszcze sensowny ale mógłby wyjść ale np. Bavarian Lager czy S-23 w 20-22°C są kosmicznie estrowe (zwłaszcza dużo nut kwiatowych jest, co jest ciekawe bo jak przesadzimy z temperaturą dla drożdże ale'owych to zazwyczaj dojrzałe jabłko dominuje)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Część piąta testów fermentacji z tego bloga jest już zupełnie odjechana, czyli W34/70 w 16 kontra 28 stopniach 'C...

Te drożdże chyba akurat sporo wybaczają jeśli chodzi o zakres temperatur, w porównaniu z innymi dolniakami? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...