Jump to content
propaganda

Pytanie nowicjusza

Recommended Posts

Chciałbym na początek popełnić jakiegoś brewkita + niechmielony ekstrakt. Mam pytanko, czy wystarczy 1,2 kg zamiast zalecanego 1 kg cukru? Czy powinienem wybierać miedzy jasnym i ciemnym, czy nie ma to wiekszego znaczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz, jakie piwo chcesz uwarzyć, o jakim brew-kicie myślisz (bo ekstrakt domyślam się, że płynny) - wtedy będzie można doradzać jaki ekstrakt i ile. Pamiętam, że pierwszą warkę robiłem z b-k BA ciemne 1,8 kg i dodawałem 1,8 kg ekstraktu, ale teraz chyba i kity i ekstrakty są inne. A w ogóle to nie nastawiaj się za bardzo na 'gorące kubki' i myśl o zacieraniu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Jak z różnych przyczyn nie dasz rady zacierać to warz piwo z brew-kitów...

Jeśli chodzi Tobie o to, jakiego koloru ekstrakt niechmielony dodać do brew-kita (jasny, ciemny, bursztynowy) to

już zadawałem to pytanie (nawet pisałem do Browamatora) i niezależnie od piwa jakie ma wyjść z puszki to

ekstrakt powinien być jasny. Nawet jeśli to ma być piwo ciemne (ciemne, stout, porter) to brew-kit już sam w sobie jest "barwiony".

Dodanie "barwiącego" ekstraktu dałoby nieoczekiwane (nie zawsze dobre) rezultaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Coelian też tak właśnie kombinowałem. Dziś muszę skonsuktować z moja drugą połową rodzaj pierwszego"gorącego kubka".

Na zzacieranie przyjdzie jeszcze czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę mi wjechaliście na ambicję z tymi "gorącymi kubkami" i sam im więcej wiem czuję, że to jednak nie to. Chyba wystartuję od razu z zacieraniem. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zacierał od pierwszej warki? Nie wiem czy nie rzucam się z motyką na słońce. Nie chciałbym totalnej porażki na starcie tym bardziej, że muszę jakoś swojej kobiecie kolejne inwestycje sprzętowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz robić kubek - to mogę ci sprezentowac puche scottish export - została mi z czasów konserw. Jest chyba po terminie, ale "chyba" nie powinno to mieć wpływu. Potrzebować będziesz drugiej puchy ekstraktu.

 

Jedni ci będą odradzać puchy, i słusznie, a ty rób w miaęe możliwości lokalowych i sprzętowych. Ponieważ nie mogłem zdecydować się na zakup sprzętu - to z 15 konserw popełniłem.

Nie narzekam.

Ale warto zatrzeć!!

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warz z zacieraniem to wcale nie jest trudne. Największym problemem jest czas i możliwości dostępu do kuchni lub innego palnika. Trwa to ok 5-6 godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie jak możesz to zacieraj warz naprawdę proste tylko jak pisze wena czas i miejsce najlepsze wyjście to zakup taboretu gazowego a najgorsze z tego wszystkiego to mycie butelek:);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.