Skocz do zawartości
przemski

cydrowanie 2016

Rekomendowane odpowiedzi

złota polska jesień więc... wczoraj wytłoczyłem 400kg jabłek i zaczynam produkcję cydru

 

relacja step-by-step na moim fejsie https://www.facebook.com/przemski.skiturynet (to jest link do ogólnego profilu bo jakoś nie mogę znależć opcji linku do konkretnego wątku, jakby co to wątek jest z 14.10.2016)

 

przem

Edytowane przez przemski

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się, że zmiana drożdży nie wiele zmieni odnośnie odfermentowania. Testowałem różne rodzaje drożdży (do wina, cydrów, win musujących, piw), odfermentowanie zawsze było takie same, do 0. Sok jabłkowy to praktycznie fruktoza i każde drożdże bez problemu ją zjedzą w całości. Jeśli chcesz zrobić słodszy cydr to polecam obejrzeć wykład z WFP o cydrach Jakuba Piesio, jest dużo sposobów na słodszy cydr, niestety wszystkie poza dosładzanie są dla mnie sporym wyzwaniem. Przy takiej ilości soku ja pokusiłbym się o przeznaczenie na testy przynajmniej jednego fermentora i spróbował keevingu, niestety jest już chyba za późno na to :P

 Powodzenia w fermentacji. Po cichu liczę na więcej relacji i podsumowanie pracy różnych drożdży (czas pracy i wpływ na smak) :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki za info, obejrzę

nie chodzi mi o cydr słodki bo lubię wytrawne smaki tylko o taki lekko "słodowy" :) zobaczymy jak będzie, poprzedni cydr wyszedł super więc mam nadzieję że i tym razem się uda, a pracę drożdży róznych podsumuję

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×