Jump to content
przemski

cydrowanie 2016

Recommended Posts

złota polska jesień więc... wczoraj wytłoczyłem 400kg jabłek i zaczynam produkcję cydru

 

relacja step-by-step na moim fejsie https://www.facebook.com/przemski.skiturynet (to jest link do ogólnego profilu bo jakoś nie mogę znależć opcji linku do konkretnego wątku, jakby co to wątek jest z 14.10.2016)

 

przem

Edited by przemski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obawiam się, że zmiana drożdży nie wiele zmieni odnośnie odfermentowania. Testowałem różne rodzaje drożdży (do wina, cydrów, win musujących, piw), odfermentowanie zawsze było takie same, do 0. Sok jabłkowy to praktycznie fruktoza i każde drożdże bez problemu ją zjedzą w całości. Jeśli chcesz zrobić słodszy cydr to polecam obejrzeć wykład z WFP o cydrach Jakuba Piesio, jest dużo sposobów na słodszy cydr, niestety wszystkie poza dosładzanie są dla mnie sporym wyzwaniem. Przy takiej ilości soku ja pokusiłbym się o przeznaczenie na testy przynajmniej jednego fermentora i spróbował keevingu, niestety jest już chyba za późno na to :P

 Powodzenia w fermentacji. Po cichu liczę na więcej relacji i podsumowanie pracy różnych drożdży (czas pracy i wpływ na smak) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za info, obejrzę

nie chodzi mi o cydr słodki bo lubię wytrawne smaki tylko o taki lekko "słodowy" :) zobaczymy jak będzie, poprzedni cydr wyszedł super więc mam nadzieję że i tym razem się uda, a pracę drożdży róznych podsumuję

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...