Skocz do zawartości
redlum

Ranger IPA - New Belgium - klon

Rekomendowane odpowiedzi

Jak byłem w US piłem te piwo i bardzo mi posmakowało. Wiec postanowiłem je uwarzyć.

Informacje ze strony producenta

ABV 6.5%

IBU 70
Yeast Ale Yeast
Calories 187
Hops Chinook, Simcoe, Cascade
Malts Pale, C-120
Special Processing
Dry-Hopping with Cascade In Dry hopping, the hops are never exposed to heat, so the highly volatile hop aroma compounds remain in the beer. Hop essential oils like myrcene (are proportionately higher they give intense pungent citrus, grassy and pine aromas). Also, since these compounds have never been exposed to heat they tend to be released by body temperatures- hence the HOP BURP.

 

Z BYO jest taki przepis:

5.5lb Dry Malt Extract - Light - US

3lb Table Sugar - Sucrose - US

1.75lb 2-Row - US

0.25lb  Caramel/Crystal 120 - US

1 oz chinook at 60
.75 oz simcoe at 30
.50 oz casc at 10
.50 casc at 0
.75 oz cask dry hop
.5 oz simcoedry hop

 

 

Jako że jest to przepis na partial mash - to postanowiłem go przerobić na pełne zacieranie dla wybicia 25l

 

Zasyp

najprawdopodobniej cukier jest dodany aby ekstrakt słodowy bardziej od-fermentował - więc raczej przy zacieraniu w 64C go pominę za to więcej dam Pilznenskiego

6,5kg pilznenski

0,1 kg caraaroma (kolor 300-400 czyli najbliżej crystal 120)

zastanawiam się czy nie dać pół kilo pszenicznego i zmniejszyć ilość pilznenskiego

zacieranie 64C na lenia

 

Chmielenie

60' - Chinook 40g

30' - Simcoe 30g

10' - Cascade 20g

0'  - Cascade 20g

po 30g Cascade i Simcoe na cichą

 

Co o tym myślicie - robić tak - czy ograniczyć pilzneński i jednak dać cukier?

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×