Skocz do zawartości

Dziwny osad drożdżowy po burzliwej.


raksO

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich ;)

Właśnie przelałem moją 3 warkę (Session IPA) na cichą. W poprzednich warkach używałem drożdży S-04, które tworzyły zbity osad na dnie. Teraz użyłem drożdży M44. Od początku wiedziałem, że osad będzie mniej zbity, ale ten pływał po powierzchni (patrz zdjęcie). Tutaj rodzi się pytanie. Czy takie drożdże nadają się do ponownego użytku? Z czego coś takiego się bierze, a może po prostu one są takie i mam się niczym nie przejmować.
Z góry dzięki za odpowiedź ;)

post-17087-0-70926600-1476470891_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

W przypadku pojawienia się takiego osadu po burzliwej i przy przelewaniu na cichą czy można ten pływający osad zebrać jakąś łyżką - tak jak się zbiera na przykład szum w rosole, żeby w trakcie przelewania nie zassać tych drożdży do fermentora, gdzie będzie odbywać się cicha fermentacja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże zbiera się w dwóch sytuacjach pierwsza to w fazie wysokich krążków a druga to po burzliwej w czasie zlewania na cichą. Najlepsze drozdze są jak sie je wybierze z wierzchu (najbardziej zywotne, pracowite, najsilniejsze) pozniej sa juz troche wymeczone jezeli to jest wysoki ekstrakt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.