Jump to content
Sign in to follow this  
raksO

Dziwny osad drożdżowy po burzliwej.

Recommended Posts

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich ;)

Właśnie przelałem moją 3 warkę (Session IPA) na cichą. W poprzednich warkach używałem drożdży S-04, które tworzyły zbity osad na dnie. Teraz użyłem drożdży M44. Od początku wiedziałem, że osad będzie mniej zbity, ale ten pływał po powierzchni (patrz zdjęcie). Tutaj rodzi się pytanie. Czy takie drożdże nadają się do ponownego użytku? Z czego coś takiego się bierze, a może po prostu one są takie i mam się niczym nie przejmować.
Z góry dzięki za odpowiedź ;)

post-17087-0-70926600-1476470891_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

W przypadku pojawienia się takiego osadu po burzliwej i przy przelewaniu na cichą czy można ten pływający osad zebrać jakąś łyżką - tak jak się zbiera na przykład szum w rosole, żeby w trakcie przelewania nie zassać tych drożdży do fermentora, gdzie będzie odbywać się cicha fermentacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże zbiera się w dwóch sytuacjach pierwsza to w fazie wysokich krążków a druga to po burzliwej w czasie zlewania na cichą. Najlepsze drozdze są jak sie je wybierze z wierzchu (najbardziej zywotne, pracowite, najsilniejsze) pozniej sa juz troche wymeczone jezeli to jest wysoki ekstrakt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...