Skocz do zawartości
misiakelek

Rodzaje warzelni...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na wstępie.

 

Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi, jakie są rodzaje warzelni? Znaczy na przykład dwa gary w jednym zacieramy i filtrujemy w drugim gotujemy itd....

czy w jednym zacieramy filtrujemy czyścimy z mółta potem powracamy z powrotem i gotujemy, no i gdzie ten wirpool? jakie są rozwiązania?

które lepsze prostsze? Mam na myśli duże zestawy typu 5 HL i więcej.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy takim wybiciu najlepiej wzorowac się na profesjonalnych browarach rzemieślniczych. I kadzi fermentacyjnych na pewno ze 3 szt. Sam coś takiego chcę skompletować ale na 3HL.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dwa różne podejścia.

Brewiks

Speidels Braumeister (tu 200l, ale wersja 500l podobna)

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie pomyślałem że lepiej, mniej przepompowywania było by zacierac i filtrować w jednym a warzyc i wirpool w drogim. Tylko czy tak da radę zacierac od razu na fałszywym dnie? Można by pompowac wodę z pod fałszywego nad zacier taki obieg na przykład z podgrzewaniem w przepływie żeby temperaturę ewentualnie utrzymać. Czy ktoś tak robił. Potem po zawieraniu filtracja do gotowania po gotowaniu wirowania chłodzenie itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj o RIMS i HERMS - w każdym razie dobrze kombinujesz

www.wiki.piwo.org/Cyrkulacyjne_systemy_zacierania_-_RIMS_i_HERMS

Edytowane przez redlum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×