Jump to content
Sign in to follow this  
misiakelek

Rodzaje warzelni...

Recommended Posts

Witam wszystkich na wstępie.

 

Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi, jakie są rodzaje warzelni? Znaczy na przykład dwa gary w jednym zacieramy i filtrujemy w drugim gotujemy itd....

czy w jednym zacieramy filtrujemy czyścimy z mółta potem powracamy z powrotem i gotujemy, no i gdzie ten wirpool? jakie są rozwiązania?

które lepsze prostsze? Mam na myśli duże zestawy typu 5 HL i więcej.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takim wybiciu najlepiej wzorowac się na profesjonalnych browarach rzemieślniczych. I kadzi fermentacyjnych na pewno ze 3 szt. Sam coś takiego chcę skompletować ale na 3HL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie pomyślałem że lepiej, mniej przepompowywania było by zacierac i filtrować w jednym a warzyc i wirpool w drogim. Tylko czy tak da radę zacierac od razu na fałszywym dnie? Można by pompowac wodę z pod fałszywego nad zacier taki obieg na przykład z podgrzewaniem w przepływie żeby temperaturę ewentualnie utrzymać. Czy ktoś tak robił. Potem po zawieraniu filtracja do gotowania po gotowaniu wirowania chłodzenie itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...