Jump to content
Apofis

Brown Porter

Recommended Posts

witam

 

Chciałbym uwarzyć następne piwo proszę o ocenę jakieś sugestie mile widziane .

 

Brown Porter 12,5 Blg   20 l.

 

 

Pale Ale                             3,7 kg

Brown 175-200 EBC          0,54 kg   0,3 kg

Karmelowy 150DMG         0,33 kg

Carafa Special II                0,11 kg

Czekoladowy 1200 DMG   0,11 kg

 

Cascade 15 g  60 min     Lubelski 30g - 60min

Palisade  15 g  60 min    Lubelski 10 g - 15 min

Cascade 10 g  20 min

Palisade  10 g  20 min

 

 

Drożdże  WLP002 English Ale

 

zacieranie 67 stopni  60 min

                  76 stopni   5 min

 

gotowanie 60 min .

 

ciemne słody razem z Pale Ale ?

 

Czy coś dołożyć na cichą wanilia ,kakao ?

 

pozdrawiam

 

Karol 

Edited by Apofis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie:

- zasyp OK (można marudzić, ale po co?)

- chmielenie do bani :( (z opisu stylu: "Ewidentny aromat słodowy wraz z łagodnymi nutami palonymi, które mogą mieć czekoladowe cechy", "Aromat angielskich chmieli na poziomie od umiarkowanego do brak")

- zacieranie, ja bym zacierał na wytrawnie, ale co kto lubi

 

 

 

ciemne słody razem z Pale Ale ?

raczej pod koniec

 

 

Czy coś dołożyć na cichą wanilia ,kakao ?

a po co to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym obciął brown do jakichś 0.3kg.

A ja bym zostawił 0,5kg :) Będzie się musiało dłużej układać, ale za to odwdzięczy się fajnym smakiem. Co piwowar, to inna rada :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A ja bym zostawił 0,5kg :) Będzie się musiało dłużej układać

A skąd te wnioski o "układaniu"? Osobiście uważam, że dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera i kilka razy go używałem. Mam przeciwne spostrzeżenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

A ja bym zostawił 0,5kg :) Będzie się musiało dłużej układać

A skąd te wnioski o "układaniu"? Osobiście uważam, że dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera i kilka razy go używałem. Mam przeciwne spostrzeżenia.

 

Chyba masz te same spostrzeżenia, tylko nie do końca zrozumiałeś mój wpis. Więc tak: dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera (szczególnie "brown portera" :) ). Natomiast z moich spostrzeżeń wynika, że ten słód się dość długo układa w piwie, ale za to daje potem bardzo fajne smaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz czas poczekać 3-4 miesiące - daj brown. Jak Ci się spieszy i chcesz pić za miesiąc, to daj jasny czekoladowy ze Strzegomia. Jak chcesz pić za 2 miesiące, to pół na pół.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...