Skocz do zawartości
tomasznet

American Barley Wine receptura do sprawdzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie to mój pierwszy ABW, proszę o sugestie ewentualne poprawki w recepturze

 

American Barley Wine - warzenie 16.10 

objętość 25L

gęstość 25 Blg

goryczka 103 IBUs BS  ( do delikatnej modyfikacji )

kolor 25 EBC
 

Słody

Pilzneński 8 kg

Pale ale 4 kg

Płatki owsiane górskie 0,5 kg

Karmelowy 300 EBC 0,4 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

 

 

Dodatki

Mech irlandzki – 2 łyżeczki

Gips – 1 łyżeczka

Płatki dębowe Sherry – macerowane w whisky lub burbonie, dodane na cichą na 1 miesiąc

 

Drożdże

Fermentis US-05 gęstwa ok 2L

  

Zacieranie

Do wody 26L - 66o wsypane słody

utrzymujemy temp 66o- 30'

73o – 60'

78o wysładzanie

 

Chmielenie(gotowanie 90')

Columbus 85 g - 60'

Citra -15 g -30'

Citra – 15 g -15'

Galaxy – 15g - 5'

Citra – 15g - 5'

Amarillo – 15g - 5'

Cascade – 15g - 5'

Mech irlandzki - 2 łyżeczki zalane wcześniej wrzątkiem - 10'

Chmielenie na cichej

Galaxy - 15g, Citra - 15g, Cascade 15g, Amarillo 15g, - 7 dni

Płatki dębowe Sherry 25 g– macerowane w whisky lub burbonie, dodane na cichą na 1 miesiąc

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie dużo za dużo tego karmelu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

kantor, dnia 12 październik 2016 - 14:48, napisał: Jak dla mnie dużo za dużo tego karmelu. :good:

 

Receptura poprawiona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drobna uwaga - nie zakładaj z góry, że płatki będą 1msc tylko próbuj piwa co kilka dni, różnica za każdym razem naprawdę łatwo wyczuwalna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym do amerykańskiej wersji BW dał z 30% tego co jest teraz z karmelowych ale przynajmniej teraz powinno wyjść niezłe piwo, najwyżej trochę niestylowe ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym do amerykańskiej wersji BW dał z 30% tego co jest teraz z karmelowych ale przynajmniej teraz powinno wyjść niezłe piwo, najwyżej trochę niestylowe ;)

 

 

Karmelowe usunięte, zostawiłem tylko karmelowy 600 dla koloru

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się, że wpadłeś na ten pomysł po obejrzeniu Kopyry? :P Ja też o tym pomyślałem i dla tego trafiłem na ten temat. Podkradł bym Ci recepture. Mam nadzieje że nie masz nic przeciwko? Btw. nie za dużo chmielu na aromat? Ja bym zmniejszył goryczkę do ok. 80 ibu. Columbus też doda aromatu. Moim zdaniem za bogato ale za dużego doświadczenia nie mam więc mogę się mylić...

Płatków dębowych jeszcze nie używałem ale chciał bym osiągnąć efekt leżakowania w beczce. 25g macerowanych wystarczy żeby to osiągnąć?

Edytowane przez Imperator

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się, że wpadłeś na ten pomysł po obejrzeniu Kopyry? :P Ja też o tym pomyślałem i dla tego trafiłem na ten temat. Podkradł bym Ci recepture. Mam nadzieje że nie masz nic przeciwko? Btw. nie za dużo chmielu na aromat? Ja bym zmniejszył goryczkę do ok. 80 ibu. Columbus też doda aromatu. Moim zdaniem za bogato ale za dużego doświadczenia nie mam więc mogę się mylić...

Płatków dębowych jeszcze nie używałem ale chciał bym osiągnąć efekt leżakowania w beczce. 25g macerowanych wystarczy żeby to osiągnąć?

 

Uwarzenie ABW spowodowane jest raczej dobrymi warunkami w mojej fermentowni, temperatura oscyluje w granicach 17 st.. Następnym argumentem  jest wykorzystanie gęstwy w poprzedniej warki.  Jeśli chodzi o wykorzystanie  receptury to proszę bardzo.  Na aromat aż tak dużo chmieli nie dawałem, piwo będzie pijalne dopiero za min. 6 mies. po tym czasie i tak aromaty będą niższe, columbus jest dany na goryczkę. Jeśli chodzi o płatki dębowe im mniej dajesz tym dłużej pozostawiasz je w leżakowanym piwie. Będę robił tak jak zasugerował Udarr, czas kontaktu piwa z płatkami będzie uzależniony od uwolnionych aromatów. Do receptury dodam jeszcze 0,5 kg słodu pszenicznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam czy nie stracisz dużo piwa przez taką ilość chmielu przy warzeniu. Ostatnio robiłem AIPA z 100g i straciłem ponad 2l piwa (Mimo iż zlewałem przez sitko do wysokich szklanek i po opadnięciu chmielu na dno, zlałem piwo do fermentora). No chyba, że masz jakiś dobry pomysł na uniknięcie takich strat :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam czy nie stracisz dużo piwa przez taką ilość chmielu przy warzeniu. Ostatnio robiłem AIPA z 100g i straciłem ponad 2l piwa (Mimo iż zlewałem przez sitko do wysokich szklanek i po opadnięciu chmielu na dno, zlałem piwo do fermentora). No chyba, że masz jakiś dobry pomysł na uniknięcie takich strat :)

 

Warki zazwyczaj robię 45L i strata 2 L to nie problem. pójdzie z chmielinami w kanał. Ja chmieląc wsypuje granulat luzem do kotła, natomiast do odfiltrowania używam hop stopera.

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Tak przy okazji wymyśliłem coś takiego:

 

ilość gotowego piwa 11 L

Gęstość 22.7 BLG

IBU 79

SRM 14.7

Styl American Barleywine (wzorowane na Bigfoot)

 

Surowce fermentujące:

-Viking/Strzegom Pale ALE 4 kg (88.9%) 5EBC

-Fawcett - Crystal 0.25 kg (5.6%) 160EBC

-Carapils 0.25 kg (5.6%) 4EBC

 

Zacieranie: 67°C; 60 min

Gotowanie: 90 min

Chmiele:

Chinook 25 g 60 min

Chinook 10 g 45 min

Amarillo 10 g 30 min

Amarillo 10 g 15 min

Cascade 10 g 15 min

 

Whirlpool: Amarillo 15 g

Cascade 25 g

 

Na zimno: Chinook 15 g 7 dni

Amarillo 15 g

Cascade 15 g

 

Drożdże: US-05 jedna saszetka (pewnie dwie byłoby lepiej, ale warka jest 2x mniejsza - powinno starczyć)

 

Będzie dobrze? Najbardziej zastanawia mnie ilość karmelu. Chciałbym dobrą, slodowo-karmelową podbudowę ale bez 3h gotowania(zbyt uciążliwe) i smaku cukierków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będzie ok, może minimalnie mniej bym dał, ogólnie to raczej problem jest w drugą stronę, czyli otrzymanie piwa powyżej 18-20°Blg bez mocnych smaków słodowych (czyli profil pożądany w BGSA czy IIPA) niż otrzymanie mocnej podbudowy słodowej w piwie 22°Blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem ABW, wg. powyższej receptury w efekcie końcowym wyszło 22,5L brzeczki o gęstości 27,5 Blg.

To moje pierwsze piwo o tak wysokiej gęstości, brzeczka wydaje się być oleistą.

Po zadaniu 2L gęstwy drożdże chyba ruszyły :naughty: , fermentacja odbywa się w temp 15,5 st.

 

c82be9e333ea1180.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po zadaniu 2L gęstwy drożdże chyba ruszyły :naughty: , fermentacja odbywa się w temp 15,5 st.

 

 

To jakiś trolling, czy naprawdę zadałeś 2 litry gęstwy? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Po zadaniu 2L gęstwy drożdże chyba ruszyły

teraz już znasz jeden ze skutków mega-overpichingu :smilies:

 

EDIT:

 

obyś reszty poznawać nie musiał.

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie był 2 litrowy starter, tylko 2 litry gęstwy, piwo fermentuje w 15 st.

Fermentacja ruszyła po 2h, natomiast drożdże wybrały się na spacer po 12h.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

To nie był 2 litrowy starter, tylko 2 litry gęstwy

łomatkoboska :(

następnym razem użyj http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

a wg niego mogłeś dać gęstwę z końca sierpnia w tej ilości :facepalm:

Toż to prawie 8% brzeczki.

Skąd u Ciebie taki pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

To nie był 2 litrowy starter, tylko 2 litry gęstwy

łomatkoboska :(

następnym razem użyj http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

a wg niego mogłeś dać gęstwę z końca sierpnia w tej ilości :facepalm:

Toż to prawie 8% brzeczki.

Skąd u Ciebie taki pomysł?

 

 

Duża gęstość początkowa, niska temperatura fermentacji, posiadałem 1 dniową gęstwę z poprzedniej warki, uważam że lepiej profilaktycznie dać więcej drożdży niż martwić czy fermentacja ruszyła czy też nie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
uważam że lepiej profilaktycznie dać więcej drożdży

OK, profilaktycznie 10-20% więcej, ale nie 7 razy więcej :(

 

EDIT

no chyba, że mi coś źle liczy ten kalkulator ;)

http://screenshooter.net/102810427/sovqvcl

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×