tomasznet 32 Posted October 12, 2016 (edited) Będzie to mój pierwszy ABW, proszę o sugestie ewentualne poprawki w recepturze American Barley Wine - warzenie 16.10 objętość 25L gęstość 25 Blg goryczka 103 IBUs BS ( do delikatnej modyfikacji ) kolor 25 EBC Słody Pilzneński 8 kg Pale ale 4 kg Płatki owsiane górskie 0,5 kg Karmelowy 300 EBC 0,4 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Dodatki Mech irlandzki – 2 łyżeczki Gips – 1 łyżeczka Płatki dębowe Sherry – macerowane w whisky lub burbonie, dodane na cichą na 1 miesiąc Drożdże Fermentis US-05 gęstwa ok 2L Zacieranie Do wody 26L - 66o wsypane słody utrzymujemy temp 66o- 30' 73o – 60' 78o wysładzanie Chmielenie(gotowanie 90') Columbus 85 g - 60' Citra -15 g -30' Citra – 15 g -15' Galaxy – 15g - 5' Citra – 15g - 5' Amarillo – 15g - 5' Cascade – 15g - 5' Mech irlandzki - 2 łyżeczki zalane wcześniej wrzątkiem - 10' Chmielenie na cichej Galaxy - 15g, Citra - 15g, Cascade 15g, Amarillo 15g, - 7 dni Płatki dębowe Sherry 25 g– macerowane w whisky lub burbonie, dodane na cichą na 1 miesiąc Edited October 28, 2016 by tomasznet 1 Szczepann reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted October 12, 2016 Jak dla mnie dużo za dużo tego karmelu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 12, 2016 Jak dla mnie dużo za dużo tego karmelu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted October 12, 2016 kantor, dnia 12 październik 2016 - 14:48, napisał: Jak dla mnie dużo za dużo tego karmelu. Receptura poprawiona. Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted October 12, 2016 Drobna uwaga - nie zakładaj z góry, że płatki będą 1msc tylko próbuj piwa co kilka dni, różnica za każdym razem naprawdę łatwo wyczuwalna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted October 12, 2016 Ja bym do amerykańskiej wersji BW dał z 30% tego co jest teraz z karmelowych ale przynajmniej teraz powinno wyjść niezłe piwo, najwyżej trochę niestylowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted October 12, 2016 Ja bym do amerykańskiej wersji BW dał z 30% tego co jest teraz z karmelowych ale przynajmniej teraz powinno wyjść niezłe piwo, najwyżej trochę niestylowe Karmelowe usunięte, zostawiłem tylko karmelowy 600 dla koloru Quote Share this post Link to post Share on other sites
Imperator 1 Posted October 12, 2016 (edited) Domyślam się, że wpadłeś na ten pomysł po obejrzeniu Kopyry? Ja też o tym pomyślałem i dla tego trafiłem na ten temat. Podkradł bym Ci recepture. Mam nadzieje że nie masz nic przeciwko? Btw. nie za dużo chmielu na aromat? Ja bym zmniejszył goryczkę do ok. 80 ibu. Columbus też doda aromatu. Moim zdaniem za bogato ale za dużego doświadczenia nie mam więc mogę się mylić... Płatków dębowych jeszcze nie używałem ale chciał bym osiągnąć efekt leżakowania w beczce. 25g macerowanych wystarczy żeby to osiągnąć? Edited October 12, 2016 by Imperator Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted October 12, 2016 Moim zdaniem 0,4 płatków w takim zasypie nic nie zmieni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted October 13, 2016 Domyślam się, że wpadłeś na ten pomysł po obejrzeniu Kopyry? Ja też o tym pomyślałem i dla tego trafiłem na ten temat. Podkradł bym Ci recepture. Mam nadzieje że nie masz nic przeciwko? Btw. nie za dużo chmielu na aromat? Ja bym zmniejszył goryczkę do ok. 80 ibu. Columbus też doda aromatu. Moim zdaniem za bogato ale za dużego doświadczenia nie mam więc mogę się mylić... Płatków dębowych jeszcze nie używałem ale chciał bym osiągnąć efekt leżakowania w beczce. 25g macerowanych wystarczy żeby to osiągnąć? Uwarzenie ABW spowodowane jest raczej dobrymi warunkami w mojej fermentowni, temperatura oscyluje w granicach 17 st.. Następnym argumentem jest wykorzystanie gęstwy w poprzedniej warki. Jeśli chodzi o wykorzystanie receptury to proszę bardzo. Na aromat aż tak dużo chmieli nie dawałem, piwo będzie pijalne dopiero za min. 6 mies. po tym czasie i tak aromaty będą niższe, columbus jest dany na goryczkę. Jeśli chodzi o płatki dębowe im mniej dajesz tym dłużej pozostawiasz je w leżakowanym piwie. Będę robił tak jak zasugerował Udarr, czas kontaktu piwa z płatkami będzie uzależniony od uwolnionych aromatów. Do receptury dodam jeszcze 0,5 kg słodu pszenicznego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
teufel 6 Posted October 13, 2016 Tak się zastanawiam czy nie stracisz dużo piwa przez taką ilość chmielu przy warzeniu. Ostatnio robiłem AIPA z 100g i straciłem ponad 2l piwa (Mimo iż zlewałem przez sitko do wysokich szklanek i po opadnięciu chmielu na dno, zlałem piwo do fermentora). No chyba, że masz jakiś dobry pomysł na uniknięcie takich strat Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted October 13, 2016 (edited) Tak się zastanawiam czy nie stracisz dużo piwa przez taką ilość chmielu przy warzeniu. Ostatnio robiłem AIPA z 100g i straciłem ponad 2l piwa (Mimo iż zlewałem przez sitko do wysokich szklanek i po opadnięciu chmielu na dno, zlałem piwo do fermentora). No chyba, że masz jakiś dobry pomysł na uniknięcie takich strat Warki zazwyczaj robię 45L i strata 2 L to nie problem. pójdzie z chmielinami w kanał. Ja chmieląc wsypuje granulat luzem do kotła, natomiast do odfiltrowania używam hop stopera. Edited October 13, 2016 by tomasznet Quote Share this post Link to post Share on other sites
Culter 4 1 Items Posted October 13, 2016 Cześć, Tak przy okazji wymyśliłem coś takiego: ilość gotowego piwa 11 L Gęstość 22.7 BLG IBU 79 SRM 14.7 Styl American Barleywine (wzorowane na Bigfoot) Surowce fermentujące: -Viking/Strzegom Pale ALE 4 kg (88.9%) 5EBC -Fawcett - Crystal 0.25 kg (5.6%) 160EBC -Carapils 0.25 kg (5.6%) 4EBC Zacieranie: 67°C; 60 min Gotowanie: 90 min Chmiele: Chinook 25 g 60 min Chinook 10 g 45 min Amarillo 10 g 30 min Amarillo 10 g 15 min Cascade 10 g 15 min Whirlpool: Amarillo 15 g Cascade 25 g Na zimno: Chinook 15 g 7 dni Amarillo 15 g Cascade 15 g Drożdże: US-05 jedna saszetka (pewnie dwie byłoby lepiej, ale warka jest 2x mniejsza - powinno starczyć) Będzie dobrze? Najbardziej zastanawia mnie ilość karmelu. Chciałbym dobrą, slodowo-karmelową podbudowę ale bez 3h gotowania(zbyt uciążliwe) i smaku cukierków. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted October 13, 2016 Będzie ok, może minimalnie mniej bym dał, ogólnie to raczej problem jest w drugą stronę, czyli otrzymanie piwa powyżej 18-20°Blg bez mocnych smaków słodowych (czyli profil pożądany w BGSA czy IIPA) niż otrzymanie mocnej podbudowy słodowej w piwie 22°Blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted October 16, 2016 Wczoraj uwarzyłem ABW, wg. powyższej receptury w efekcie końcowym wyszło 22,5L brzeczki o gęstości 27,5 Blg. To moje pierwsze piwo o tak wysokiej gęstości, brzeczka wydaje się być oleistą. Po zadaniu 2L gęstwy drożdże chyba ruszyły , fermentacja odbywa się w temp 15,5 st. 2 buk0 and Culter reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wajcha 79 Posted October 16, 2016 Ruszyły i to dosłownie z wiekiem na spacer. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szalas85 109 Posted October 17, 2016 Po zadaniu 2L gęstwy drożdże chyba ruszyły , fermentacja odbywa się w temp 15,5 st. To jakiś trolling, czy naprawdę zadałeś 2 litry gęstwy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 17, 2016 (edited) Po zadaniu 2L gęstwy drożdże chyba ruszyły teraz już znasz jeden ze skutków mega-overpichingu EDIT: obyś reszty poznawać nie musiał. Edited October 17, 2016 by Dr2 1 FurioSan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiu 137 Posted October 17, 2016 Ty tak serio z dwoma litrami gęstwy czy masz na myśli starter? Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted October 17, 2016 Będzie można butelkować po 3 dniach Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted October 17, 2016 To nie był 2 litrowy starter, tylko 2 litry gęstwy, piwo fermentuje w 15 st. Fermentacja ruszyła po 2h, natomiast drożdże wybrały się na spacer po 12h. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiu 137 Posted October 17, 2016 A skąd plan, żeby dodać tyle? To jakieś 10 razy za dużo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 17, 2016 To nie był 2 litrowy starter, tylko 2 litry gęstwy łomatkoboska następnym razem użyj http://www.mrmalty.com/calc/calc.html a wg niego mogłeś dać gęstwę z końca sierpnia w tej ilości Toż to prawie 8% brzeczki. Skąd u Ciebie taki pomysł? Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted October 17, 2016 To nie był 2 litrowy starter, tylko 2 litry gęstwy łomatkoboska następnym razem użyj http://www.mrmalty.com/calc/calc.html a wg niego mogłeś dać gęstwę z końca sierpnia w tej ilości Toż to prawie 8% brzeczki. Skąd u Ciebie taki pomysł? Duża gęstość początkowa, niska temperatura fermentacji, posiadałem 1 dniową gęstwę z poprzedniej warki, uważam że lepiej profilaktycznie dać więcej drożdży niż martwić czy fermentacja ruszyła czy też nie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 17, 2016 (edited) uważam że lepiej profilaktycznie dać więcej drożdży OK, profilaktycznie 10-20% więcej, ale nie 7 razy więcej EDIT no chyba, że mi coś źle liczy ten kalkulator http://screenshooter.net/102810427/sovqvcl Edited October 17, 2016 by Dr2 Quote Share this post Link to post Share on other sites