Skocz do zawartości
paffik

Robust Porter - pierwsze podejscie do portiera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialem was spytac o  opnie na temat portera gornej fermentacji, ktorego chce popełnić,
jestem początkującym piwowarem liczę na cenne uwagi

p.s.1. 100g karmelowego, bo taki mam i che go zuzyc ;-)
p.s.2. sybilla tez z powyszego powodu ;-)

 

Wielkość warki        20l
Czas gotowania        1,000 hr
Gęstość początkowa    15,332 P
Alkohol (ABV)        6,40%
Barwa            69,0 ebc (Morey)
Wydajność        70,00%
Gęstość końcowa        3,986 P
IBU            38,4 (Tinseth)

 

Składniki fermentacji                        
Waga słodów: 6,500 kg
Strzegom - pale ale                      5,000 kg    6,0 ebc
Munich Malt - 20L                       500,000 g   39,4 ebc
Oats, Flaked                               400,000 g   2,0 ebc
Strzegom - czekoladowy jasny   300,000 g   400,0 ebc
Black 1300-1400 EBC Crisp       200,000 g   1 350,0 ebc
Strzegom - Karmelowy ciemny   100,000 g    300,0 ebc

 

Chmiele                        
Sybilla    8,50% Alfa    30,000 g    Gotowanie    1,000 hr    Granulat    28,9ibu
Kent Goldings    6,20% Alfa    20,000 g    Gotowanie    15,000 min    Granulat    7ibu
Kent Goldings    6,20% Alfa    15,000 g    Gotowanie    5,000 min    Granulat    2,1ibu
Kent Goldings    6,20% Alfa    15,000 g    Gotowanie    1,000 min    Granulat    0,5ibu
             
Dodatki                        
Irish Moss    15,000 min  Gotowanie
                            
Drożdże                        
Safale S-04    Suche    11,00 g       
                        
Zacieranie                        
  
Infusion        64,000 C    30 min    
2ga temp     72,000 C    30 min    
mashout      78,000 C    10 min    
 

Edytowane przez paffik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

poprawiłem :-)

 

 

przepraszam za zamieszanie :)

 

pogubilo sie formatowanie i wyszedl zlepek

Edytowane przez paffik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda całkiem dobrze :)

Warz, bo nie będziesz wiedział co z tego wyjdzie :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Inspirowalem sie recepturami i artykułami z Brew Your Own oraz z repozytorium piwo.org

Licze na to, ze zadanie slodu Black uchroni mnie przed palonoscia stoutow a w zamian dostane czkolade, orzechy, opekana skorke

 

Czy zadane chmielenie nie jest za mocne jesli zalezy mi na brytyjskiej interpretacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy zadane chmielenie nie jest za mocne jesli zalezy mi na brytyjskiej interpretacji?

Co kto lubi i jak kto czuje. Dla mnie OK zwłaszcza ze względu na karmel.

Co prawda Sybilla na goryczkę do RP to może nie do końca zgodne z kanonem, ale niech to już będzie problem piwnych purystów :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×