Jump to content
Jeffrey_lbn

Dobarwienie brzeczki

Recommended Posts

Hej hej!

 

Mam do Was pytanko. Kupiłem w BA zestaw Oatmeal Stout z zacieraniem. Problem tkwi w tym, że dodali do niego za mało słodu Cararoma i palonego jęczmienia i wyszło coś ala dunkel tzn. mocno przejrzysta brzeczka. Widziałem, że coś jest nie tak i nawet dłużej trzymałem na mashoucie, ale nie wiele pomogło. Mam ją już 5 dni na burzliwej i zastanawiam się czy nie dałoby się jakoś tego dobarwić np. poprzez dolanie ok. 1 litra brzeczki mocno zabarwionej palonym jęczmieniem, czy może to już teraz nie wchodzi w grę? Nie chciałbym, żeby mój stout wyglądał jak rozwodniony... :(

Edited by Jeffrey_lbn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hasło brzmi ekstrahowanie: http://www.piwo.org/topic/15596-ekstrahowanie-ciemnych-slodow/?hl=ekstrahowanie

 

Z tego co widzę ludzie polecają zalanie barwiącego gorącą wodą i tak zostawienie na kilka godzin. Potem to zagotować i dodać do piwa - możesz to zrobić na etapie butelkowania piwa żeby niepotrzebnie otwierać wiadra. 

 

Od siebie dodam, że nie widzę sensu robienia tego. Naprawisz następnym razem i tyle :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy dobrym sposobem byłoby, żeby przy butelkowaniu robiąc roztwór glukozy do refermentacji, użyć wody zabarwionej mocno palonym jęczmieniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy barwa 600 EBC będzie wystarczająca do zrobienia wymaganej czerni. Nie mógłbym do refermentacji zbyt dużo go użyć, bo chcę uzyskać delikatne wysycenie no i nie chciałbym granatów. Myślę, że ewentualną opcją do rozważenia byłby ekstrakt barwiący rzędu 6000-8000EBC skoro mówisz, że taka metoda dała radę.

 

A wie ktoś z was gdzie można nabyć Sinamar w mniejszej ilości? Bo jest na BA, ale tylko wielka bańka 5l... 

Edited by Jeffrey_lbn

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy dobrym sposobem byłoby, żeby przy butelkowaniu robiąc roztwór glukozy do refermentacji, użyć wody zabarwionej mocno palonym jęczmieniem?

Można spróbować robić i tak, kolega tak robił i piwo przyciemnił. Ja bym jednak wolał to dodać na kilka dni, nie wiem czy w takiej wodzie trochę cukru nie będzie, by spokojnie dożarło. Chociaż raczej cukru nie powinno być

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...