Jeffrey_lbn 1 Posted October 11, 2016 (edited) Hej hej! Mam do Was pytanko. Kupiłem w BA zestaw Oatmeal Stout z zacieraniem. Problem tkwi w tym, że dodali do niego za mało słodu Cararoma i palonego jęczmienia i wyszło coś ala dunkel tzn. mocno przejrzysta brzeczka. Widziałem, że coś jest nie tak i nawet dłużej trzymałem na mashoucie, ale nie wiele pomogło. Mam ją już 5 dni na burzliwej i zastanawiam się czy nie dałoby się jakoś tego dobarwić np. poprzez dolanie ok. 1 litra brzeczki mocno zabarwionej palonym jęczmieniem, czy może to już teraz nie wchodzi w grę? Nie chciałbym, żeby mój stout wyglądał jak rozwodniony... Edited October 11, 2016 by Jeffrey_lbn Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted October 11, 2016 Hasło brzmi ekstrahowanie: http://www.piwo.org/topic/15596-ekstrahowanie-ciemnych-slodow/?hl=ekstrahowanie Z tego co widzę ludzie polecają zalanie barwiącego gorącą wodą i tak zostawienie na kilka godzin. Potem to zagotować i dodać do piwa - możesz to zrobić na etapie butelkowania piwa żeby niepotrzebnie otwierać wiadra. Od siebie dodam, że nie widzę sensu robienia tego. Naprawisz następnym razem i tyle Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted October 11, 2016 Możesz dodać ekstrakt barwiący np. Sinamar Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jeffrey_lbn 1 Posted October 11, 2016 A czy dobrym sposobem byłoby, żeby przy butelkowaniu robiąc roztwór glukozy do refermentacji, użyć wody zabarwionej mocno palonym jęczmieniem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted October 11, 2016 Ja barwiłem refermentując ekstraktem superciemnym z gozdawy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jeffrey_lbn 1 Posted October 11, 2016 (edited) Nie wiem czy barwa 600 EBC będzie wystarczająca do zrobienia wymaganej czerni. Nie mógłbym do refermentacji zbyt dużo go użyć, bo chcę uzyskać delikatne wysycenie no i nie chciałbym granatów. Myślę, że ewentualną opcją do rozważenia byłby ekstrakt barwiący rzędu 6000-8000EBC skoro mówisz, że taka metoda dała radę. A wie ktoś z was gdzie można nabyć Sinamar w mniejszej ilości? Bo jest na BA, ale tylko wielka bańka 5l... Edited October 11, 2016 by Jeffrey_lbn Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted October 11, 2016 A czy dobrym sposobem byłoby, żeby przy butelkowaniu robiąc roztwór glukozy do refermentacji, użyć wody zabarwionej mocno palonym jęczmieniem? Można spróbować robić i tak, kolega tak robił i piwo przyciemnił. Ja bym jednak wolał to dodać na kilka dni, nie wiem czy w takiej wodzie trochę cukru nie będzie, by spokojnie dożarło. Chociaż raczej cukru nie powinno być Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielony07 91 Posted October 11, 2016 Zrób to co ja : nie kupuj tam więcej Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted October 12, 2016 Też barwiłem stouta gazując go na 1.8 i pomogło. Quote Share this post Link to post Share on other sites