Skocz do zawartości
jkx6

Książki oraz opracowania traktujące o technologii produkcji piwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

 

Chciałbym prosić Was o pomoc. Mam ambicje aby zgłębić temat warzenia piwa od strony bardziej naukowej. W związku z tym czy bylibycie skłonni polecić mi jakieś książki, publikacje bądź wkłady oraz opracowania traktujące o procesie zacierania i fermentacji? Pytam Was ponieważ nie chcę skakać na głęboką wodę i wolałbym zacząć od czegoś bardziej przystępnego dla kogoś, kto o chemii i biologii ma jako takie, pojęcie aczkolwiek nie jest to to nic nadzwyczajnego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może Handbook of Brewing (Priest i Stuart).

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Z książek wydanych przez poważne wydawnictwa naukowe:

Brewing- Science and practice

Essays in Brewing Science - Michael J. Lewis, Charles W. Bamforth

Brewing - Michael J. Lewis, Tom W. Young,

 

Ale dostępność, gdy nie jesteś studentem, może być naprawdę ciężka.

 

Oczywiście na początek Kunze - Technologia Piwa i Słodu  będzie najlepsza

Edytowane przez Culter

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki, postaram się je zdobyć jakoś. Pewnie na UP we Wrocku będą, a kogoś studiującego znajdę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Materialnych książek możesz nie dostać, ale uczelnie często mają umowy z wydawnictwami pozwalające na dostęp do części książek, artykułów i czasopism w wersji elektronicznej (zazwyczaj tylko z sieci uczelnianej, ale nie zawsze).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to będę miał problem. W tym roku zakończyłyem studia więc uczelnie już mnie nie będą chciały

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brewing - Science and practice jest dostępne do ściągnięcia, wystarczy wpisać tytuł w google :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zerknij tutaj: https://www.amazon.com/Yeast-Practical-Fermentation-Brewing-Elements/dp/0937381969. W powiązanych masz całą serię (Malt, Hops, Water). Każda z tych książek ma dość bogatą bibliografię (niestety nie zawsze dostępna online).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×