Skocz do zawartości
R_RUFUS_R

Opakowanie Fermentacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowilem sie podzielic czyms co zrobilem do utrzymywania temperatury fermentacji

 

Proste, a sprawdza sie idealnie

 

3 plyty, kilka gwozdzi i mlotek, ewentualnie wyrzynarka

 

 

http://rufusbrowardomowy.blogspot.co.uk/2016/10/opakowanie-do-fermentacji.html

post-15352-0-35546600-1476182230_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie lepiej coś takiego? 

http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pud%C5%82o-izolacyjne-na-fermentor/

 

Styropian kosztuje grosze, a trzyma temp. 2 razy lepiej niż płyty drewniane ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po kosztach z resztek;-) a sie sprawdza. Jesli trzyma 17 to rewelacja przy pecie raz na dobe. Kasowo rewelacja.

Wersja dla tych co chca miec cos do utrzymania temp. Przetestowane dziala.

 

Up za tydzien. Bedzie o izolacji z 30mm styro

I podwieszce. Pozwalajacej wykozystac przestrzen nad fermentorem

 

Styr sam odpada bo dzieciaki wesza;-)

Edytowane przez R_RUFUS_R

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z bilansu cieplnego wynika, że nawet wrzucenie tych 1,5l lodu o temperaturze , powiedzmy, -20C do 20l brzeczki o temperaturze 24C , zakładając natychmiastowe roztopienie lodu schłodzi całość do prawie 21C. Mimo, że sam nie stosowałem petów to śmiem twierdzić, że nie mają szans na skuteczność, szczególnie biorąc pod uwagę pośredniczenie przewodzenia ciepła przez plastikowy fermentor, a pozornie niska temperatura fermentacji wynika prawdopodobnie z pomiaru temperatury otoczenia poza fermentorem.

Edytowane przez frodulec

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No widzisz, nie stosowales, ja tez wczesniej nie stosowalem, do czasu az zostaly mi materialy i zrobilem prowizorke, ktora sie sprawdza.

 

"a pozornie niska temperatura fermentacji wynika prawdopodobnie z pomiaru temperatury otoczenia poza fermentorem."

 

Nie, temperatura poza fermentorem to 12-14 stopni, w fermentorze 17-18.

 

post-15352-0-58242700-1476246406_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę szokująca ta wydajność z jedną butelką, bo też mam podobną, ale przy szczelnym pudle styropianowym. Osiągasz te parametry jednym petem? Bo na zdjęciach w 1 poście widać 3 butelki obok fermentora. Mierzyłeś temp cieczy jakimś bagnetem w środku czy tylko tym termometrem na ściance?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, na poczatku wstawilem jedna butle 1,5l i dwie mniejsze po 0,5 litra, zeby szybciej schlodzic.

Po 12h wymienilem tylko jedna 1,5 litrowa na nowa,do teraz co 24h, temp mierze brzeczki bezposrednio z fermentora (tak, otwieram i mierze termometrem elektronicznym - tylko nie piszcie ze zakazenie itp).

Powiem tak, bylem sceptyczny, ze to sie sprawdzi, sam nie wierzylem ze tak zejdzie przy takiej, slabej, konstrukcji ale dziala, dlatego ten temat.

Moze kwestja plyt. Dosc zbita, ale nie pamietam jaka gramatura.

 

Zapewne, duzy wplyw ma tez sama szafa( ubraniowa) w ktorej to trzymam, bo boki i tyl maja po 30mm grubosci, ale to tylko domysly.

 

Jeśli dobrze pamietam, ta plyta ktora zastosowalem ma przewodnosc cieplna 0,13 [W/mk] styropian zaleznie od gestosci 0,03 do 0,05 [W/mk], roznica jest, ale ekspertem od przewodnosci cieplnej nie jestem.

 

 

post-15352-0-71934200-1476252574_thumb.jpg

Edytowane przez R_RUFUS_R

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×