Jump to content
PiotrM

Zacieranie dwuraźne, czy dobrze to rozumiem?

Recommended Posts

Cześć wszystkim:)

Chciałbym zrobić jako 19 warkę Barleywine 30 Blg.

Szukałem czegoś o zacieraniu dwuraźnym, ale ze słabymi efektami.

 

Skróty:

Z - zasyp

BP - brzeczka przednia

W - wysłodziny

 

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, bo ja widzę proces tak:

- Dziele zasyp na dwie części Z1 i Z2

- zacieram Z1 normalnie

- zlewam brzeczkę przednią(BP1) z Z1 do wiadra i odstawiam na później,

- wysładzam Z1 powiedzmy do 2 Blg, otrzymuje wysłodziny W1,

- zasyp Z2 zacieram w wysłodzinach W1,

- zlewam BP2 z Z2 i trafia do BP1,

- z BP1 i BP2 robię Barleywine,

- wysładzam Z2 i otrzymuje wysłodziny W2 z których robię cienkusza.

 

W taki sposób chyba ograniczę do minimum ilość brzeczki na cienkusza a tym samym więcej cukru w Barleywine.

Zacieranie w wysłodzinach przebiegnie prawidłowo?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak.

 

edit:

To się stosuje głównie komercyjnie, w domu nie masz aż takiej potrzeby, bo bez problemu zrobisz, w sensownym czasie, odparowanie brzeczki na poziomie 30-50% (i osiągniecie odpowiedniego °Blg).

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

w domu nie masz aż takiej potrzeby, bo bez problemu zrobisz, w sensownym czasie, odparowanie brzeczki na poziomie 30-50% (i osiągniecie odpowiedniego °Blg)

nie do końca zgodzę się z tą "bezproblemową" zamianą tych metod :(

Zagęszczając brzeczkę przez długotrwałe odparowanie jako wartość dodaną mamy jednak znaczący wzrost zawartości karmeli ;)

Tak więc co kto woli, co kto lubi i co komu potrzeba :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zagęszczając brzeczkę przez długotrwałe odparowanie jako wartość dodaną mamy jednak znaczący wzrost zawartości karmeli ;)

No i to trzeba uwzględniać projektując recepturę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź.

Długie gotowanie spowoduje karmelizację, jestem tego świadomy.

Chyba lepiej wygotowywać 23-24 Blg zamiast 17 Blg do zamierzonego 30. Mam nadzieje, że tak zacierając uda mi się uwarzyć piwo w ciągu jednego dnia, nie zarywając nocki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...