Skocz do zawartości
piotrekpietrek

pierwsza warka z zacieraniem - AIPA

Rekomendowane odpowiedzi

cześć Wszystkim

Pierwsza warka z zacieraniem i pierwszy wpis na forum.

Popełniłem warkę z brewkitu, która dojrzewa w butelkach - finlandia premium leger. Teraz czas na zacier.

Chciałbym uwarzyć AIPA bo lubię i żona lubi, ale nie udało mi się znaleźć konkretnej receptury. Tzn. znalazłem ich wiele ale nie mam pewności bo każda z nich,wiadomo różni się od siebie i się już gubię :wallbash: . Cel to uzyskać górne widełki IBU w stylu.

Czy mógłby ktoś podać mi taką "standardową" recepturę? :( Do dyspozycji mam gar 30l, chłodnicy brak.

 

Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie lepszą odpowiedź uzyskasz od bardziej doświadczonych, ale patrząc po: 

  • kalkulatorach IBU
  • metodach liczenia IBU
  • różnicach w odczuwaniu IBU zależnie od sposobu zacierania i/lub chmielenia

jestem zwolennikiem stwierdzenia: widełki widełkami, ale piwo musi przede wszystkim smakować.

[EDIT: No i zepsułem - nie napisałem do końca...]

Więc, weź któryś przepis z wiki i powinno być ok. Później zawsze możesz modyfikować pod siebie (i małżonkę).

Edytowane przez Enethion

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zakupy jak poniżej

słody

- Strzegom pale ale 5kg

- Strzegom monachijski 1kg

- Strzegom pszeniczny 1kg

 

chmiele

- simcoe 30

- cascade 50

- mosaic 30

- citra 50

 

drożdże US-05

 

coś będę musiał z tego ugotować

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem prostym hop-headem - widzę 50g Citra, podoba mi się :) Korzystasz z jakichś pomocy przy układaniu przepisu? Wiadomo, że efekt końcowy może mocno odbiegać od wyliczeń, ale mimo wszystko jestem ciekaw jak będziesz zacierał i chmielił ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to jeszcze nie wiem, co i jak dokładnie. Jeśli macie jakieś sugestie to chętnie poczytam. Na razie mam niezły mętlik w głowie :eusathink:

Edytowane przez piotrekpietrek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cześć,

napisze Wam co za pomocą kalkulatorów wyliczyłem i co po kolei chciałbym zrobić. Bardzo Was proszę o uwagi, gdzie się mylę i co poprawić.

 

zasyp - Strzegom

pale ale - 5,05kg (80%)

pszeniczny - 0,63 kg (10%)

monachijski I - 0.63 (10%)

 

zacieranie 67stopni - 60minut

 

chmiele

na goryczkę na 60 minut

citra 20g

cascade 30g

simcoe 30g

 

na aromat na 0 minut

Citra 30g

cascade  20g

mosaic 30g

 

drożdże US-05

chłodzenie w wannie z pomocą zamrożonych PET-ów

 

przyjęte założenia:

20     litrów gotowego piwa

16%  ekstraktu ma mieć brzeczka nastawna

75%  wydajność warzenia

75     IBU

 

dzięki za pomoc!

Edytowane przez piotrekpietrek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aż tak źle to może nie, ale mógłbys zrobić pierwszą warkę ze sprawdzonych receptur - miałbys punkt odniesienia. 

 

Co do twojej receptury to

1. Przydałoby się jakieś chmielenie na smak (20-25min)

2. Aromat możesz trochę podzielic (część dać na 5min, część na 0min)

 

Do receptury dałbym trochę jakiegoś słodu kamelowego - mi lekkie karmelki pasują do AIPA

 

nie pasują mi też twoje wyliczenia. Wrzuciłem to do brewtargeta i mam BLG na poziomie 18,4 przy brzeczce nastawnej 23l; IBU 87.

Jesteś na granicy z 2 parametrami - Barwa (12EBC) oraz ekstrak (aipa do 18,2blg), a goryczka jest stanowczo za wysoka dla AIPA (podchodzi bardziej pod IIPA)

Przerzuć trochę chmieli z goryczki na smak (25min) i wszystko powinno się dograć. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na to, że kolega nie ma chłodnicy to chmielenie wydaje się być optymalne (nigdy nie chłodziłem w wannie ale zakładam, że mija dobrych kilkanaście/kilkadziesiąt minut zanim temperatura zejdzie do tych 60-70st i izomeryzacja ak zdecydowanie zwolni). Co do karmeli to co kto lubi, ja zdecydowanie przestałem dodawać. Jeśli wyliczenia się zgadzają to jak dla mnie git chociaż ja to pewnie bym zacierał niżej ale tutaj sytuacja podobnie jak z karmelami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cześć,

jedziemy z koksem,

dzięki za podpoiwedzi koledzy przydały się :okey: 

takie pytanie jeszcze mam co do zacierania:

jeśli planuję jedną przerwę to zaraz po niej kończę zacieranie? Nie czekam z zacierem, nie podgrzewam go itp. Tylko zdejmuję z ognia i przekładam do kadzi filtracyjnej. tak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze zrobić tak zwany wygrzew czyli podgrzać do temperatury 76 - 78 (ale nie powyżej 80) i wtedy przenieść do filtratora. Dzięki temu zacier się nieco rozrzedza i filtracja jest sprawniejsza. Nie jest to konieczne ale polecane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze zrobić tak zwany wygrzew czyli podgrzać do temperatury 76 - 78 (ale nie powyżej 80) i wtedy przenieść do filtratora. Dzięki temu zacier się nieco rozrzedza i filtracja jest sprawniejsza. Nie jest to konieczne ale polecane.

trzymać jakieś 10 min w tej temp.?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×