Skocz do zawartości

wędzone oraz IPA


dzogan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem bardzo początkującym piwowarmem, mianowicie na wiosnę popełniłem dwie warki. Powoli nadchodzi czas, by po przerwie letniej, rozpoczynać nowy sezon. Aby rozwijać poszerzać swoje umiejętności postanowiłem w miarę sam spróbować stworzyć receptury. Zwracam się z prośbą o ocenę niżej zamieszczonych receptur. 

 

Ala rauchbock na górnikach

 

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 2,5kg (40%)

Karmel 150 Strzegom 0,25kg (4%)

Karmel 300 Strzegom 0,25kg (4%)

Melanoidynowy Weyermann 0,25kg (4%)

Wędzony bukiem Strzegom 1,5kg (24%)

Wędzony olchą Strzegom 1,5kg (24%)

 

Zacieranie

70-69 C 50 minut

72 C 10 minut

76 C mash out

 

Chmielenie:

Komet (8,3 ak) 60’ 20 gram; 30’ 10 gram

 

Fermentacja

Temp otoczenia 15 C

Drożdże safeale k-97 ewentualnie s04

 

Parametry 22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach

OG 16,5 blg

Ok. 31 IBU

 

Uwagi: O drożdżach k-97 bardzo mało jest informacji w Internecie. Z tego co wyczytałem, to w przeciwieństwie do opisu nie nadają się do Belgów, lecz dają czysty profil ( w niskich zakresach temp.) i klarowne piwo.

 

 

IPA (english)

 

Zasyp:

Pale Ale Weyermann 5kg (95,25%)

Crystal Fawcett 0,25kg (4,75%)

 

Zacieranie:

67-66 C 60 minut

76 C mash out

 

Chmielenie:

Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram

East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 15 gram

 

Fermentacja

Temp otoczenia 15 C

Drożdże safeale s-04 ewentualnie us05

 

Parametry

22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach

OG 14 blg

Ok. 52 IBU

 

Uwagi: Czy nie za mało chmielu na aromat w 0’?

Edytowane przez dzogan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ja bym zmniejszył w bocku karmel o połowę ale to zależy już czego oczekujesz, a drożdży użył najbardziej neutralnych, czyli np US-05.

Co do EIPA, to jak to IPA mimo, że angielska chmielu na aromat nie żałuj i wg mnie koniecznie coś na zimno, minimum te 30-40g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ja bym zmniejszył w bocku karmel o połowę ale to zależy już czego oczekujesz, a drożdży użył najbardziej neutralnych, czyli np US-05.

Co do EIPA, to jak to IPA mimo, że angielska chmielu na aromat nie żałuj i wg mnie koniecznie coś na zimno, minimum te 30-40g.

Dzięki za tak szybka odpowiedź. Z "bocka" usuwam karmel 150 strzegom. Co do drożdży, to po prostu do tej pory używałem tylko us- 05 i dlatego chciałem poeksperymentować. Jeśli uważasz, że nie ma co ryzykować to do "bocka" pójdą us-05.

 

Jeśli chodzi o chmielenie, wolałem pominąć zlewanie na "cichą" i chmielenie, ale nie ma zmiłuj. :) Może być tak?

Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram

East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 20 gram; dry hopping 20 gram

Edytowane przez dzogan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

 

Kantor dobrze prawi. Usóń ten karmelowy a melanoidyna Ci zrobi robotę. 

 

Jeśli chodzi o IPA, to zdecydowanie więcej chmielu. Nie bój się Admirala, bo to na prawdę dobry chmiel. Daje fajną ziołową goryczkę i aromat przedni - korzenny, ziołowy, ziemisty, lekko kwiatowy. Z tego zasypu będziesz miał 14-15 blg/ 20 litrów to też moim zdaniem zwiększ goryczkę. 

 

Ogólnie bardzo fajne receptury jak na początkującego. :) Za bardzo przyczepić się nie można :P 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 20 gram; dry hopping 20 gram

Takie minimum   ;)   ja bym zdublował jeszcze ilość na 0' i na zimno.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki kantor i Pindin. Byka zaraz usuwam. :facepalm:

Co do chmielenia IPY, to ponieważ zużyję już 2x 50 gram chmielu postanowiłem dodać trzecią odmianę- Minstrel. Safeale k-97 nie odpuszczam, zrobię na nich jakieś inne piwo w tym sezonie. Ostatecznie receptury wyglądają tak:

 

Ala rauchbock na górnikach

 

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 2,5kg (41,67%)

Karmel 300 Strzegom 0,25kg (4,17%)

Melanoidynowy Weyermann 0,25kg (4,17%)

Wędzony bukiem Strzegom 1,5kg (25%)

Wędzony olchą Strzegom 1,5kg (25%)

 

Zacieranie

70-69 C 50 minut

72 C 10 minut

76 C mash out

 

Chmielenie:

Komet (8,3 ak) 60’ 20 gram; 30’ 10 gram

 

Fermentacja

Temp otoczenia 15 C

Drożdże safeale us-05

 

Parametry 22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach

OG 16,25 blg

Ok. 31 IBU

 

IPA (english)

 

Zasyp:

Pale Ale Weyermann 5kg (95,25%)

Crystal Fawcett 0,25kg (4,75%)

 

Zacieranie:

67-66 C 60 minut

76 C mash out

 

Chmielenie:

Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram

East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 15 gram; dry hopping 20 gram

Minstrel (4,6 ak) 0’ 25 gram; dry hopping 25 gram

 

Fermentacja

Temp otoczenia 15 C

Drożdże safeale s-04

Parametry

22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach

OG 14 blg

Ok. 52 IBU

 

Zamawiać?

 

@ Pindin proces tworzenia receptur był żmudny. Najpierw czytałem dokładnie opisy stylów. Potem studiowałem odpowiednie przepisy zamieszczone w necie i czytałem co dany słód wniesie. Chmielenie robiłem totalnie na wyczucie przy pomocy arkusza PPPP.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie ok.

Miej tylko świadomość że koźlak na górniakach będzie trochę inny od zwykłego, oprócz estrowości, inne będzie też odczucie w ustach, piwo to będzie przypominało jakiegoś lekkiego wędzonego barleywine, co nie znaczy że będzie gorsze   ;)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.